Hlavní obsah

Celodžínový nábytek od Harryho Nurieva odráží dnešní způsob života

Pařížská Carpenters Workshop Gallery představuje až do 13. května práci designéra Harryho Nurieva. Kolekce nábytku potaženého pevnou džínovinou je reflexí dnešního způsobu života. Nechybí tak obří pohovka, na které můžete dělat téměř vše.

Foto: Benjamin Baccarani, Carpenters Workshop Gallery

Harry Nuriev a jeho denimová nábytková kolekce.

Článek

Výstava s příznačným názvem „Denim“ má přispět ke znovuobjevení denimu coby specifické ikonické látky. Džínovinu si v posledních dvou stoletích osvojili všichni - od horníků a kovbojů až po hollywoodské celebrity a Nuriev tuto historii vnáší do svého nového projektu. Ve své tvorbě se snaží spojovat světy umění, designu a módy.

V této kolekci se zaměřuje na to, jaký máme vztah k nábytku, a přehodnocuje náš vztah k předmětům každodenní potřeby.

Kolekce vznikla v přízemí pařížské galerie Carpenters speciálně pro tento prostor

Nábytková kolekce byla navržena jako modulární systém složený z několika oddělených a zaměnitelných prvků. „Stejně jako vrstvíte džíny, trička a bundy v požadovaném pořadí, chci, aby se můj nábytek přizpůsobil a vytvaroval podle přání uživatele,“ uvedl Nuriev.

Nábytek je navržen tak, aby korespondoval s převažujícím způsobem, jak trávíme čas v interiéru. Tento způsob se podle umělce za posledních několik let hodně změnil. Dominantním kouskem je tak tzv. Sofa Pool, obrovská pohovka nebo spíš prostor, kde můžete jíst, pracovat nebo odpočívat.

Vzhledem k tomu, že nábytek slouží coby stůl i pohovka, tak nedochází k žádnému přerušení při přesunu od jednoho k druhému, což umožňuje hlubší rozhovory a spojení mezi uživateli.

„Když jsem před 10 lety začínal se svou praxí, přemýšlel jsem o tom, co mohu přinést do interiérového designu nového. Interiérový design je symbiózou tří hlavních kreativních disciplín: designu, architektury a umění. Tou velkou položkou, která v této rovnici chybí, je móda, což považuji za velmi překvapivé. Móda je jedinečný výrazový prostředek a já si myslím, že nábytek je rozšířením našeho šatníku, našeho stylu a v širším smyslu naší identity. Móda je všude, obklopuje nás. Je to médium, které přetrvává v průběhu času, tak ho zapojme do designu,“ vybízí Nuriev.

„Nábytek v této kolekci jsem koncipoval jako sestavy prvků, které lze oddělit. Pohovka může být křeslem, ale i otomanem. Mým oblíbeným kouskem je dýdžejský stolek, protože spojuje lidi nejen v kontextu večírku, ale slouží také jako prostor pro setkání,“ uvedl Nuriev.

Harry Nuriev

Sedmatřicetiletý Harry Nuriev je umělec, architekt a designér interiérového nábytku sídlící v New Yorku a Paříži a také zakladatel a kreativní ředitel studia interiérové architektury a designu Crosby Studios založeného v roce 2014. Věnuje se navrhování virtuálních instalací, veřejných prostorů a objektovému designu.

Denim je umělcova první samostatná výstava pod zastoupením galerie a vzniká ve spolupráci se specialistkou na design Aurélií Julienovou. Expozice se nachází na adrese Rue de la Verrerie 54, Paříž.

Reklama

Související témata:

Související články

Nábytek inspirovaný shluky atomů

Kdo si pamatuje inspiraci atomy v designu z šedesátých a sedmdesátých let minulého století, toho možná potěší informace, že se opět podobné kousky vracejí do...

Výběr článků

Načítám