Hlavní obsah

Inspirace barvou fíků v interiéru dodá prostoru tajemného ducha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fíky jsou esteticky působivé plody, které jsou velkou inspirací už od dob renesance. Jejich temná fialová barva je elegantní a mystická a hodí se předně do společenských prostor a do dámských a dívčích pokojů. Těm dodá spirituální atmosféru.

Foto: Sophie Allport, Nedgis

Interiérový difuzér s vůní fíků a barvy tohoto plodu dodají interiéru spirituální atmosféru.

Článek

Fialová barva symbolizuje duchovní oddanost, jemnou eleganci, zdrženlivost, ale i mystičnost obecně. V prostoru působí lehce melancholicky. Je proto ideální kombinovat ji třeba s lesklými metalickými barvami. Díky tomu pak interiér nebude působit posmutněle a příliš temně.

Foto: Woodchip and Magnolia

Barva fíků je hodně tmavě fialová.

Skvělá je kombinace se sametem, který je v poslední době hodně oblíbeným materiálem. Právě temné tóny, jako je tmavě modrá nebo smaragdově zelená či fialová, nechávají plně vyniknout jeho kráse.

Foto: Nedgis

Nebojte se kombinovat různé odstíny fialové barvy od světlejších po temné tóny.

Pokud nechcete, aby interiér působil příliš ponuře, melancholicky až depresivně, pak to s fialovou barvou nepřehánějte a vyhněte se jí na tapetách ve velkém množství. V běžných interiérech se snažte tmavé barvy vyvážit těmi světlejšími a v prostoru tak dejte dostatek prostoru například bílé.

Foto: So Cosy, Stitched

Fialové plédy, závěsy a textilie obecně se hodí do světlejších a prostornějších interiérů.

Tmavší fialovou barvu můžete úspěšně kombinovat s temnou zelenou barvou. Podobně jako listy fíkovníku se samotnými plody budou spolu i tyto barvy dobře korespondovat. Stejně tak budou dobře vypadat kombinace s tóny lesního ovoce. Barva lesních jahod nebo malin či ostružin bude s barvou fíků dobře ladit.

Foto: St. Eval, Nedgis

Tato barva je ideální pro večerní osvětlení. Prim hraje kombinace se zlatými detaily.

Vhodné je propojení fíkově tmavé fialové se světlejšími odstíny téže barvy. Od levandulové po světlou lila. Zakomponovat můžete i barvu loňského roku podle vzorníku Pantone, kterou byla světle fialová, barva šeříku s názvem Very Peri a číslem 17-393.

Barvou roku z nejslavnějšího vzorníku Pantone je světle fialová, známá z her generace Z

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Zboží.cz: Přikrývky a deky, Bytové doplňky, Svíčky, Svítidla

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám