Hlavní obsah

Bytová designérka vytvořila na třiceti metrech domov v nadstandardní kvalitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ač má pouhých 30 čtverečních metrů, byt v novostavbě na pražském Smíchově patří do kategorie nadstandardních. Majitelka si jej vybrala jako místo pro občasné přespání v centru Prahy, proto pro ni jeho velikost nebyla až tak zásadní. Přesto bylo třeba využít ho na maximum a poradit si s některými jeho specifiky.

Foto: Petr Hoffelner a časopis Bydlení mezi panely

Požadavkem majitelky byl dostatek úložných prostor, ovšem bez toho, aby byt působil zastavěným dojmem.

Článek

Malý byt v novostavbě má některé zvláštnosti, jež z něj činí poměrně unikátní prostor. Zajímavý je například světlík v hlavní místnosti, jenž je situován tak, že vyšel přímo nad de facto jediné místo vhodné na umístění spaní. Bylo tedy třeba řešit vhodné zastínění. Místo poněkud nudné klasické zatahovací rolety interiérová designérka Andrea Hylmarová zvolila baldachýn ze zatemňujícího materiálu opatřený elektrickým pohonem a dálkovým ovládáním.

Maximální využití prostoru

Hlavním požadavkem majitelky bytu bylo maximální využití jeho prostoru bez toho, aby vypadal příliš zastavěný nábytkem. Ve vstupní chodbě to nebyl až tak obtížný úkol. Vznikly tu skříně, které designérka i uvnitř uzpůsobila tak, aby schovaly např. základní úklidové potřeby. Pro oživení je už tady rozehrán prvek vertikálních pruhů, který prostupuje celým interiérem. Dveře skříně jsou v provedení matný lak s vyfrézovaným motivem proužků.

Architekti proměnili vstupní část domu a v koupelně vykouzlili prostor pro sprchový kout i vanu

Tipy a trendy

Nábytek vyrobený na míru

Hlavní místnost má 19 m2, na něž bylo třeba vměstnat kuchyňskou linku, jídelní stolek barového typu, místo na spaní, TV stěnu a další úložné prostory. Spaní mělo být dimenzováno jako klasické dvojlůžko. Mezi specifické požadavky klientky patřilo umístění výrazného obrazu, který si přivezla z cest, a také nalezení místa pro malou vinotéku a vestavný kávovar v kuchyni. Od začátku bylo jasné, že veškerý nábytek bude muset být vymyšlen a vyroben na míru.

Tři varianty dispozice

Nabízelo se více řešení, jak všem požadavkům dostát - na stole byly původně tři varianty dispozice. Po krátkém zvažování interiérová designérka vybrala uspořádání, kde spací a kuchyňskou část odděluje blok nábytku sloužící z jedné strany jako TV stěna a z druhé strany jako kuchyňská linka. Jeho šíře je 90 cm, takže přirozeně splnil požadavek na určité odhlučnění a odstínění spacího prostoru pro případné zvědavce zvenku.

Mezi oběma částmi navíc vznikla kapsa pro vedení potřebné kabeláže a také odvětrání.

Spaní na pódiu

Zajímavé je i umístění lůžka na pódiu. To jednak umožnilo spaní ne zcela u země a pomohlo i při vedení potřebné kabeláže. Nebylo zkrátka nutné nový byt zbytečně narušovat přesekáváním nové kabeláže. „Vedle postele jsme na pódiu vytvořili další skříně, kde už ovšem dveře musely být skládací, abychom se prostorově vešli a nemuseli zbytečně zmenšovat hloubku skříně,“ říká designérka. I v samotném pódiu se pak zepředu najde úložné místo vhodné zejména na lůžkoviny.

Prostor se opticky nezmenšil

Bytu bylo potřeba vtisknout jednotný styl. „Odpíchli jsme se od původní dřevěné dubové podlahy a bílých dveří a další vybavení jsme ladili v tomto nadčasovém a neutrálním duchu. Převážnou část nábytku jsme pak udělali v bílém provedení, aby se prostor opticky dále nezmenšil. I přes relativně banální barevnost se do bytu podařilo dostat několik detailů, které mu dávají originální tvář. Jedním z nich je jistě i již zmíněný obraz nebo vertikální proužky,“ pokračuje designérka.

Výrazná svítidla

V každém návrhu věnuje designérka velikou pozornost osvětlení. Ani v tomto případě to nebylo jinak. „V malém prostoru jsem nechtěla pozornost tříštit příliš výraznými svítidly, takže většina z nich je spíše minimalistického, čistě funkčního rázu. Zajímavé jsou ale posuvné lampičky na lankách u postele, které dovolují namířit světlo flexibilně třeba i na zdůraznění obrazu,“ vysvětluje.

Voděodolná stěrka

Do kuchyně se nakonec vešly všechny potřebné spotřebiče. Varná deska je ve zmenšené verzi a místo klasické trouby postačila její kompaktní alternativa. Pracovní deska je z kompaktu, takže umožnila spodní montáž dřezu a ten tak nemusel být s odkapem.

Výraznějším prvkem jak z designového, tak i funkčního pohledu je i voděodolná stěrka. V kuchyni chrání stěnu za pracovní deskou, u postele se není třeba bát nevzhledných šmouh nebo přílišného oděru.

Z rodinného domu do 2+kk? Šlo to. Majitelé mají domov zařízený s motivy moře

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Andrea Hylmarová

Související články

Co v zimě na fotovoltaické panely neplatí

K tomu, aby produkovaly elektrickou energii, potřebují fotovoltaické elektrárny světlo. Jak to ale zařídit v zimě, kdy je slunečního svitu z principu málo,...

Výběr článků

Načítám