Hlavní obsah

Obrana rozprodává staré bunkry a zlevnila

Aktualizováno

Ministerstvo obrany se snaží rozprodat bunkry z první republiky. Některé z nich zlevnilo. Zhruba dvě desítky nabídek zveřejněných na serveru Sreality.cz resort aktualizoval v minulém týdnu. Nejlevnější řopík (název malého bunkru vznikl podle zkratky ŘOP – Ředitelství opevňovacích prací, které je stavělo) se nabízí od deseti tisíc korun, avšak ty nejdražší stojí i přes 200 tisíc.

Foto: Petr Horník, Právo

Některé bunkry nadšenci přebudovali na netradiční chaty nebo vojenský skanzen. Na snímku stylově upravený řopík u Velkého Března.

Článek

Každopádně se ale jedná o nejlevnější nemovitosti vůbec, i malá políčka bývají dražší. Prodej probíhá vždy formou výběrového řízení.

Některé bunkry jsou na pozemku někoho jiného, než je majitel. Jiné stojí „na svém“ a prodává se tak objekt s parcelou, ale i tak málokterý má na katastru nebo smluvně zajištěné právo chůze a jízdy po přístupových cestách nebo okolních pozemcích vlastněných soukromými osobami, zemědělci či obcemi.

V každém případě se jedná o železobetonové skelety bez jakéhokoliv vybavení a dosahu inženýrských sítí.

Bunkry v Německu: zachránit, co se dá

Zahraniční

Jsou ovšem nadšenci, kteří si přístup k objektu s majiteli okolních pozemků vyřeší, bunkry rekonstruují na specifický typ „chaty“ se solárními panely nebo na skanzen.

Například na úpatí Krušných hor v lokalitě U Křížku 100 m severně při naučné stezce československého opevnění z let 1936 až 1938 na Chomutovsku, na pastvině v mírném svahu si lze pořídit maličký řopík, asi osm metrů čtverečních, za 45 tisíc korun. Ani tady ale přístup po cestách někoho jiného není právně ošetřený. Obrana v tomto případě zlevnila z původních 52 475 Kč.

Foto: Petr Horník, Právo

Pohled na vnitřek bunkru.

Další bunkr s plochou 30 m², stojící z převážné části na vlastním pozemku (58 m2) a zčásti na pozemku třetí osoby, je k mání u obce Velké Heraltice u Opavy. Za minimálně 20 900 Kč. Má to ale háček: nachází se uvnitř motokrosové tratě a přístup není právně zajištěný.

Vůbec nejlevnější jsou dva bunkry (každý 27 m²) u obcí Jaktař a Velké Hoštice na Opavsku.

Ministerstvo obrany za ně původně chtělo alespoň 12 900 Kč, aktuální cena je 9900 Kč. Pozemky nejsou předmětem koupě a nacházejí se uprostřed zemědělského lánu.

Na Ukrajině začal závod ve stavění bunkrů. Ne pro vojáky, ale školáky

Válka na Ukrajině

Zajímavá je také třeba nabídka bunkru 23 m² u obce Sedlec nedaleko Mikulova za 190 900 Kč. Vlastní pozemek má přes dvě stě metrů čtverečních a leží uprostřed vinohradu, poblíž vysílače v části místně zvané Pod Čtyřicítkou. Přístup je ale opět přes parcely třetích osob.

To objekt stálého lehkého opevnění (typ A-120) s vlastním pozemkem o výměře 245 m2, nacházející se 700 m východně od obce Krhovice na Znojemsku, vyjde na minimálně 222 510 Kč. Stojí uprostřed remízku a přístup k objektu je přes pozemky Státního pozemkového úřadu a obce Krhovice. To je už o něco jistější.

O něco levněji si obrana cení menší podzemní úkryt vybudovaný v roce 1972 ze železobetonových prefabrikátů, včetně pozemku o výměře 152 m2, situovaného 400 m východně od zástavby obce Bečov u Mostu v mírně svažitém terénu. Cenovka hlásá 198 078 Kč. Velkou výhodou je to, že bunkr je přístupný po obecní cestě a dále přes obecní pozemek s právem věcného břemene chůze a jízdy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám