Hlavní obsah

Bungalov zařízený v retro stylu sedmdesátých let okouzluje nostalgickou krásou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníci designu sedmdesátých let si přijdou na své v působivě zařízeném retro bungalovu v britském Houghtonu, malé vesnici v anglickém hrabství Norfolk. Ten je plný zářivých tapet, jasných barev, lávových lamp a pokojových rostlin.

Foto: Profimedia.cz

Sektorové kuchyně zažívaly v té době boom. V bungalovu tak nesmí chybět.

Článek

Majiteli nemovitosti jsou šedesátiletý Nigel a osmapadesátiletá Melissa Peterovi, kteří dům zdědili po Nigelově zesnulém otci. Ten dům postavil v roce 1973. Místo toho, aby nemovitost se dvěma ložnicemi manželé renovovali, rozhodli se ji proměnit v zážitkové bydlení ve stylu sedmdesátých let, ve kterém mohou za poplatek přespávat hosté a turisté.

Foto: Profimedia.cz

Velké květinové vzory byly v kurzu v šedesátých i sedmdesátých letech.

Jde o zajímavou inspiraci pro ty, kteří třeba zdědí bydlení po prarodičích a rozhodnou se ho nechat v původním stylu. Po letech může díky zážitkové turistice slušně vynášet. Interiér by měl ale dobře zachycovat dobu, ve které jeho majitelé žili, a do detailů reprezentovat tehdejší interiérový styl.

Pro server deníku Lancashire Post majitelé této nevšedně zařízené nemovitosti uvedli, že interiér je stvořen a zachován tak, aby v něm bylo možné uniknout negativním vlivům dnešní doby a plně se přenést do doby minulé.

Foto: Profimedia.cz

Pestré tapety s nádechem hippie stylu nesmí chybět.

Majitelé se pro server The Mirror svěřili, že jejich rodiče nikdy nic nevyhazovali, a doladit interiér tak pro ně nebyl žádný problém. Co jim v interiéru chybělo, to nakoupili na internetových bazarových tržištích nebo v charitativních obchodech.

Prostoru zařízenému ve stylu sedmdesátých let dominují zářivé barvy, geometrické tvary a z materiálů se začínal prosazovat plast. Designéři v sedmdesátých letech začínali tvořit ve stylu pop-artu a řada produktů už byla sériově vyráběna a byla součástí konzumní společnosti. V designu se objevovaly futuristické tvary a reflexní povrchy odkazující na dobývání vesmíru a pokroky průmyslu.

Foto: Profimedia.cz

Interiéru vévodí okrová a tmavě žlutá barva. Ty se do módy postupně vracejí až dnes.

Podle deníku DailyMail si majitelé přáli, aby jim bungalov navždy připomínal působivou atmosféru doby, ve které vyrůstali. V interiéru tak zanechali, co mohli, v původním stylu, včetně teakového nábytku, lávových lamp, televize v dřevěné skříňce i koupelny v netypické barvě avokáda.

Foto: Profimedia.cz

Bungalov působí na první pohled nenápadně a všedně.

Bungalov je pronajímán hostům, kteří si v něm dokonce mohou půjčit i některé z šatů ve stylu ze sedmdesátých let. Pobyt pro dvě osoby na dvě noci vyjde v přepočtu na bezmála 12 tisíc korun.

Retro design má i dnes řadu příznivců. Před několika lety se v Praze konala třeba výstava s názvem Retro 70. a 80. let, která představila to nejlepší z období bývalého Československa. Pro mnoho designérů jsou retro kousky cennou inspirací dodnes.

Do Síně slávy českého designu byl uveden in memoriam Jiří Jiroutek. Jeho ikonické skříně nestárnou

Tipy a trendy

Související články

Výběr článků

Načítám