Hlavní obsah

Australský tiny dům poskytuje díky vyšším stropům pohodlné bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malý tiny house v Blue Mountains poblíž australského Sydney má černý exteriér doplněný obkladem z recyklovaného tvrdého dřeva. Jeho výška, tvar a moderní stínící látky mu dodávají nevšední vzhled. Dodatečná výška v domě umožnila to, že se nemusíte sklánět, abyste se dostali do podkrovní postele, což u tohoto typu staveb nebývá úplně běžné.

Foto: Profimedia.cz

Úzký prázdninový dům nabízí pohodlné bydlení pro jednotlivce nebo pár.

Článek

Lisa Tranterová a Matt Hobbs, milovníci tiny housů z Austrálie, si svůj vysněný domek postavili v horách v přepočtu za cca 1,35 milionu korun. Hodně práce na něm ale majitelé odvedli sami nebo s pomocí přátel. Pokud by tomu tak nebylo, byla by jeho cena vyšší.

Majitelé chtěli žít udržitelnějším a svobodnějším způsobem. Hobbs se podle titulu Designboom stal velkým fandou tiny housů a chtěl původně postavit dům z přepravních kontejnerů. Delší dobu hledal vhodný pozemek. Když ho našel, rozhodl se pár pro stavbu domu částečně svépomocí. Skelet a interiér realizovali sami. S elektroinstalací pomohl elektrikář.

Foto: Profimedia.cz

Interiér je jako stvořený k relaxaci.

Jak si všímá web Daily Mail, domek s nápadnými černými fasádami má užitnou plochu 22 m², k nim však přidává dalších 10 m² loft. Nechybí velká terasa s markýzou, plně vybavená kuchyň a obývací prostor ve dvou podlažích. Dům je celkem úzký. Na šířku má jen 2,4 metru.

Foto: Profimedia.cz

Z kuchyně je působivý výhled do okolí.

Obývací pokoj zkrášluje množství závěsných svítidel a rostlin rostoucích mezi nimi. K dispozici je obyvatelům pohodlné posezení i velká televize. V chodbě se nachází velká kuchyň s veškerým moderním vybavením a větší pracovní plochou. Spotřebiče, jako je lednice s mrazákem a trouba, byly umístěny pod schody, aby bylo více místa. Nechybí praktický závěsný úložný prostor na nádobí umístěný na zadní stěně nad sporákem.

Foto: Profimedia.cz

Do patra se vešla pohodlná manželská postel.

Po stranách chodby jsou umístěny skříně s velkými zrcadly, které prostor opticky zvětšují. Díky nim mají majitelé v domě dostatek úložného prostoru. Ani v koupelně není nouze o zrcadla. I zde - kromě své základní funkce - pomáhají vzbudit dojem většího prostoru.

Foto: Profimedia.cz

Koupelna je zařízená v moderním stylu. Nechybí motiv carrarského mramoru.

Vstupní dveře se rozprostírají téměř po celé šířce domu. Je tedy možné zcela otevřít přední stranu minidomku. Terasa je postavena na plošině a působí jako plně integrovaná součást domova. Po celé délce malého domu jsou umístěna střešní okna, jež poskytují výhled na oblohu.

Vzhledem k tomu, že dům budí velký zájem po celém světě, rozhodl se pár pro založení společnosti Tailored Tiny, která buduje tiny housy obdobného typu.

Anketa

Bavilo by vás bydlení v takovémto minidomku?
Jasně, určitě ano!
50,4 %
Jen v rámci dovolené.
29,5 %
Nevím, musel/a bych tam být.
6,4 %
Rozhodně ne.
13,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 502 čtenářů.

Roztomilé minidomky v pastelových barvách zalévá spousta denního světla

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám