Hlavní obsah

Architekti vytvořili z perníku celé vánoční městečko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco o druhém svátku vánočním se většina z nás pohybuje kdesi mezi stadiem jisté přejedenosti a neurčité touhy tu a tam něco ďobnout, v Londýně mají možnost udělat si příjemnou procházku a zároveň potěšit své smysly prohlídkou výjimečné expozice, kterou na Vánoce připravilo tamní Muzeum architektury. Mají tam z perníku nikoli prostou chaloupku, ale rovnou celé městečko!

V Muzeu architektury v Londýně vystavují vánoční město celé z perníkuVideo: Reuters

 
Článek

Již šestým rokem pořádá během Vánoc londýnské Muzeum architektury velice specifickou výstavu. Bez velké nadsázky lze říci, že tam představují malý model města. Nicméně, není to jen tak ledajaký model a ledajaké městečko, je totiž postavené celé z perníku.

A nechybí na něm nic, co bychom neznali z běžných perníkových chaloupek - různě tvarovaná cukrová poleva, detaily z nejrůznějších bonbonů, sušenek, lékořice, želé a dalších cukrovinek, jsou tu prvky odlité z čokolády… Všechno je nasvíceno, aby vše hezky vyniklo, některé prvky jsou i pohyblivé. Zkrátka je to podívaná, místy až oči přecházejí, a člověku se i sliny začnou sbíhat.

Nejnazdobenější vánoční dům v Evropě máme téměř za humny. Jeho tradice trvá už 30 let

Vánoce

Každým rokem se přitom autoři městečka snaží zaměřit na nějaké téma a stejně je tomu i letos.

„Letošní téma je opravdu důležité, protože architektům skutečně záleží na životním prostředí. Chtějí se vypořádat s klimatickou krizí jakýmkoliv způsobem, takže se zaměřují na druhy materiálů, které používají, pokud jde o místní zdroje, místní stavitele a stavební techniky a způsob, jakým postupují vpřed. Pokrýváme všechny tyto různé aspekty i v Perníkovém městečku, ale děláme to zábavným a přístupným způsobem, v rámci práce s perníkem,“ vysvětluje zakladatelka Muzea architektury Melissa Wololfordová.

V městečku jsou tak vytvořené různé klimatické zóny - polární, kontinentální, mírná, suchá a tropická.

Londýnské muzeum plánuje ponechat výstavu s Perníkovým městečkem otevřenou až do 2. ledna 2023.

To se tak často nevidí. Nejhezčí částí velkorysé vánoční výzdoby domu je nasvícený betlém

Vánoce

Reklama

Související témata:
Muzea architektury

Související články

Výběr článků

Načítám