Hlavní obsah

Rekonstrukce třípodlažní vily pro společné bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Baugruppe je skupina lidí, kteří spojí své finance a síly za účelem vybudování vlastního bydlení. Oproti zahraničním příkladům architekti pro baugruppe tentokrát nestavěli novostavbu, nýbrž přestavovali městskou vilu.

Foto: Studio Flusser a časopis Bydlení mezi panely

Dům pochází ze 30. let minulého století.

Článek

Bydlení ve vlastním historickém, ale individuálně zrekonstruovaném domě se zahradou, pár kroků od stanice metra je snem, který si může dovolit naplnit opravdu málo rodin s malými dětmi.

Když ale spojily síly hned tři takové, aby si koupily třípodlažní vilu před rekonstrukcí, bylo nám jasné, že to je velmi zajímavý experiment. A že místo utopie to musí být racionální cesta nejen k realizaci, ale i k provozu takovéhoto typu bydlení.

Architekti z No Architects využili synergii společné investice. Z dlouhodobé perspektivy současně předešli kolizím v budoucím soužití obyvatel domu. V každém podlaží proto navrhli každé rodině jeden zcela individuální byt i za cenu vícera stoupaček či statických zásahů.

Sklep podkopali a prohloubili, aby zde zřídili společné prostory prádelny, sklepů a technického zázemí, které doplňuje i společná klubovna. Soužití vertikálně propojuje trojice teras nad sebou.

Foto: Studio Flusser a časopis Bydlení mezi panely

Jednoduše řešená chodba

„Dům ze 30. let minulého století jsme pojali celkově tak, jak byl zamýšlen jako první mezi sobě rovnými – vévodící řadě domů v bloku,“ poznamenává Jakub Novák ze zmíněného studia. „Štít jsme rozsvítili do symetrie novými okenními otvory a vrátili mu tektonickou poezii, o kterou dřívějším zateplením přišel.”

Pojetí zahrady doplňuje celkovou koncepci tohoto městského bydlení. Zbourali garáž a postavili místo ní tři samostatné kapacitní kolárny s malým společným skladem zahradního náčiní.

Soukromí zahrady

Dvoubarevné oplocení zahrady architekti zvýšili o jednu cihlu tak, aby zajistili zahradě více soukromí, ale přitom neomezili veřejný prostor před ní. Jednotlivé byty chtěli přibližit osobitosti životního jazyka jednotlivých rodin.

Foto: Studio Flusser a časopis Bydlení mezi panely

Pojetí zahrady doplňuje celkovou koncepci městského bydlení.

Výsledek reaguje na vlastní životní sloh, jak v celku, tak v intimnějších detailech. Někde jde o preferovaný způsob mytí vlasů, jinde o barvu baru v oblíbené kavárně, někde zas o oblíbené horské panorama. Dále také o společenské vytížení, či jen veselé trauma z předchozího bydlení.

Slovo architektů

„Zaměřujeme se na všechny oblasti architektonického a urbanistického navrhování, zpracování návrhů staveb a interiérů, a to ve všech projekčních stupních - od studie až po prováděcí projekty včetně autorských dozorů. Zajímá nás autentická odpověď na individuální situaci našich klientů. Charakterizuje nás mezioborová spolupráce a hledání jedinečných řešení. Od klientů očekáváme reflexi našich vstupů v dialogu a především důvěru, bez níž nelze dosáhnout cíle,” poznamenávají Daniela Baráčková a Jakub Filip Novák.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám