Hlavní obsah

Prohlédněte si jeden z nejmodernějších kostelů v Česku. Stál přes 150 milionů

Novinky, Kristýna Léblová, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na pražském Barrandově probíhají poslední úpravy nového kostela Krista Spasitele. Stavba je výjimečná množstvím moderních prvků, jako je zateplení, podlahové vytápění, ale i unikátními uměleckými díly od akademického sochaře Petra Váni. Cena se vyšplhala přes 150 milionů korun a vy si ho díky kameře Novinek můžete prohlédnout nejen zevnitř, ale i z ptačí perspektivy.

Prohlédněte si jeden z nejmodernějších kostelů v Česku. Stál přes 150 milionů korunVideo: Novinky

 
Článek

Kostel Krista Spasitele na Barrandově byl navržen architektem Jakubem Žiškou. Vznikl ve spolupráci investora, jímž je arcibiskupství Pražské, a realizační firmy Metrostav.

Spadá pak pod Římskokatolickou farnost u kostela sv. Filipa a Jakuba v Praze-Hlubočepech, která je pod záštitou Arcibiskupství Pražského. Kostel slavnostně vysvětil 22. listopadu na svátek Krista Krále kardinál Dominik Duka.

„Stavba vlastně vznikla kvůli nárůstu počtu obyvatel na Barrandově, protože původní kostel na Zlíchově už kapacitně nedostačoval, tam je pouhých 80 míst. Farnost Praha-Hlubočepy má působnost pro 30 tisíc lidí, proto vznikla tato stavba, po níž farnost dlouho volala,“ zmiňuje Petr Dušek, mediální zástupce společnosti Metrostav.

Foto: Novinky

Interiér kostela

Objekt je rozdělen na tři podlaží a věž. V suterénu je administrativní, sociální a technologické zázemí a velký univerzální sál.

Nad vyvýšenou úrovní terénu se po hlavním předsazeném schodišti vstupuje přímo z ulice Grussova do srdce kostela. Ten je řešen bezbariérově.

Broumovské kostely by mohly být národní kulturní památkou

Cestování

V hlavní části kostela je dispozice členěna jako u většiny katolických sakrálních staveb, tj. je zde zpovědnice, hlavní kněžiště, kaple a sakristie jako zázemí pro kněží.

Unikátní architektonické řešení

Kostel obsahuje mnoho výjimečných prvků. „Má spoustu unikátů, jako příklad bych mohl uvést světlík, který vhání přirozené světlo na kněžiště. Jedná se o unikátní řešení, které tvoří subtilní věšadlová konstrukce a mosazný plášť, který představuje trnovou korunu,“ popisuje unikátní světlík stavební mistr Tomáš Sochor.

Historické kostely jsou pověstné tím, že v nich bývá chladno. To ovšem není tento případ. Barrandovský svatostánek je moderní stavbou se vším všudy. V podlaze hlavní lodi je rozvedeno podlahové vytápění, zdi jsou pak izolované minerální vatou.

V německém kostele přizpůsobili betlém době covidové, má pomoci věřícím vzdorovat strachu

Vánoce

„Budova je koncipovaná jako velmi úsporná. Technologií tepelného čerpadla užívající 11 vrtů s kombinací kvalitního zateplení pláště budovy, včetně ozeleněné části střechy, jsme dosáhli energetických nároků současnosti,“ zmiňuje Tomáš Sochor.

Foto: Novinky

Nejmodernější kostel v Česku

Mezi dalšími zajímavostmi kostela je například skvěle řešená akustická izolace. Dále pak unikátní skleněný kříž v levém rohu kostela. Výrazným prvkem je kaple, která je skroužena z hliníkových plechů o výšce 7 metrů a průměru 4 metry, váží 10 tun.

Při stavbě bylo z pozemku odvezeno přes 7000 metrů krychlových zeminy a bylo použito přes 2000 metrů krychlových betonu. Uvnitř je 41 lavic k rozjímání, kostel pojme přes 350 osob. Součástí projektu byla i kavárna a hřiště pro děti, které je však majetkem městské části Praha 5.

Když jel kostel po kolejích…

Historie

„Celkové náklady dosahují asi 150 milionů korun, třetinu zafinancovalo Pražské arcibiskupství a více než polovinu se podařilo získat prostřednictvím veřejné sbírky,“ shrnuje náklady Petr Dušek.

Interiér kostela zdobí současná umělecká díla. „Velice významná je vitráž od akademického sochaře Petra Váni. Jako další sem dodal sochu panenky Marie, ambit a oltář. Krásně ztvárněná je zde i křtitelnice z carrarského mramoru,“ představuje umění Tomáš Sochor.

Barrandovský kostel se má letos dočkat i dalšího, svým způsobem uměleckého díla. Jsou jím varhany, které jsou v současnosti ve výrobě.

Anketa

Máte rádi moderní sakrální architekturu?
Ano, to jsou velmi zajímavá díla!
45,3 %
Docela ano.
3,5 %
Ne všechno, ale nevadí mi.
7,8 %
Ani moc ne.
11,6 %
Ne. To mě vůbec nezajímá.
31,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5035 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám