Hlavní obsah

Broumovské kostely by mohly být národní kulturní památkou

Královéhradecký kraj usiluje o prohlášení ojedinělého souboru deseti kostelů na Broumovsku národní kulturní památkou. Kostely v první čtvrtině 18. století postavili architekti Kryštof a Kilián Ignác Dientzenhoferové. Žádost o prohlášení kostelů národní kulturní památkou chce kraj podat na ministerstvo kultury začátkem příštího roku.

Foto: Profimedia.cz

Kostel sv. Markéty u Broumova (ilustrační foto)

Článek

„Dientzenhoferové patří k nejvýznamnějším představitelům vrcholného baroka u nás. Díky nim mohly vzniknout nezaměnitelné a umělecky brilantní stavby,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu Martina Berdychová (Východočeši). Dodala, že v roce 2021 uplyne 270 let od smrti Kiliána Ignáce a o rok později 300 let od smrti jeho otce Kryštofa Dientzenhofera.

Kostely vznikly jako ucelený soubor venkovských farních kostelů spojených obdobím vzniku, osobností zadavatele a autory návrhů. Vedení kraje proto chce prohlásit národní kulturní památkou tento soubor jako celek, a zvýšit tím prestiž těchto památek. Jednotlivě mají kostely zatím status kulturní památky.

Kostely vznikly na zakázku tehdejšího opata břevnovskobroumovského benediktinského kláštera Otmara Zinkeho. Mezi lety 1719 a 1738 postupně vznikly v obcích Vernéřovice, Ruprechtice, Heřmánkovice, Otovice, Vižňov, Bezděkov nad Metují, Broumov, Šonov, Božanov a Hlavňov.

Každý kostel je originálem, který barokní stavitelé zakomponovali do krajiny Broumovska. To je podle hejtmanství ojedinělé a unikátní v kontextu kulturní krajiny v České republice i celé Evropě.

Už čtvrt století láká věřící i turisty. Solná katedrála je kolumbijským klenotem

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám