Hlavní obsah

Nový druh street artu navléká domům i stromům pestré háčkované svetry

Novinky, Barbora Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Milovníci ručních prací už nesedí s vyšíváním, háčkováním či pletením doma u televize. V módě je nový druh street artu, který doslova oplétá pouliční osvětlení, auta, stromy a nebo rovnou celou čerpací stanici.

Článek

Měkká čerpací stanice obalená textilem vznikla v New Yorku jako protest proti závislosti na ropě. Vlákna, která obtáčejí celou stavbu i čerpací stojany, mají naznačit spojení mezi lidmi i jednotlivými částmi světa. Umělkyně Jennifer Marsh se ujala vedení projektu a společně s dalšími umělci, dobrovolníky a nadšenci dovedla umělecké dílo do finále.

Jednotlivé čtverce, z nichž je plášť čerpací stanice sešit, jsou vyrobené nejrůznějšími technikami. Některé jsou pletené, další háčkované, jiné vyšívané nebo ušité. Akce se s nadšením zúčastnili studenti i děti. Mnohá dílka jsou často vyzdobena ekologickými motivy, jako je například velryba polykající auto.

Všechny výrobky sešili organizátoři do velikých bloků, jimiž obalili střechu i zdi domu. Obšity a opleteny byly i samotné stojany benzinové stanice. Ačkoli vše vypadá velmi snadno, manipulace s několikametrovými látkovými pásy nebyla vůbec snadná a velká část „svetru“ byla domu oblečena z jeřábu.

Místo pohonných hmot zde teď zákazníci mohou vidět pravděpodobně jeden z největších patchworků na světě.

Organizace International Fiber Collaborative, která obalení benzínky zajistila, uskutečnila další projekt - obšitý strom. Zdobení obrovské kovové konstrukce ve tvaru stromu se zúčastnili nadšenci z 23 zemí. Projekt stromu byl stejně jako u čerpací stanice doprovázen workshopy, na nichž lektoři radili dětem i dospělým, jak se ohánět s jehlou, háčkem i pletacími jehlicemi.

Asi nejzdařilejší formou této podoby street artu ale zůstává obháčkovaný školní autobus.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám