Hlavní obsah

Nový byt nebyl ideální, dominantou se po úpravě stala rozšiřující se chodba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani nové byty nejsou dokonalé! To je případ i sto metrů čtverečních velkého bytu řešeného jako 4+kk v novostavbě rozsáhlého bytového komplexu, který do stavu optima a k lepšímu využití přivedl tým architektů ze studia Versatile.

Foto: Tomáš Vlach

V interiéru vládne dřevěná třívrstvá podlaha z dubu, která se místy plazí po stěnách i stropě. Na všudypřítomné cestování upozorňuje i osvětlený motiv světadílů na stěně hlavního obytného prostoru.

Článek

Původní dispozice interiéru nebyla tvárná. Na majitele působila příliš usedle a neosobně. Po společných diskuzích se studiem dospěli k rozhodnutí celý byt od základu změnit a do dispozice radikálně zasáhnout.

Všechny příčky byly odstraněny, zůstaly pouze dvě nosné železobetonové stěny a dvě instalační jádra. Původní uspořádání bytu 4+kk bylo přepracováno na dispozici 3+kk.

„Tímto krokem jsme odstranili hlavní problémy původní dispozice a získali byt s mnohem prostornější hlavní obytnou zónou s kuchyní a dostatkem úložných prostor,“ objasňuje situaci architekt Daniel Pružina.

Představa majitelů o svém bydlení byla velmi jasná. Svoji vizi vyjádřili velmi konkrétně včetně všech specifických požadavků. Svůj nový domov viděli jako otevřený prostor s velkým množstvím otevřených ploch sloužících pro vystavení suvenýrů z cest. Požadovali vzdušné místnosti, dostatek úložných prostor a materiálově příjemný interiér.

Dominantou bytu se staly drahé obklady i velmi netradiční reproduktory

Tipy a trendy

„Rozhodli jsme se opustit konvenci pravoúhlého členění dispozice,“ říká a architekt a pokračuje:

„Chtěli jsme už od vstupu do bytu dosáhnout vizuálního propojení s exteriérem. Od vstupních dveří je tedy vytvořena hlavní průhledová osa směřující skrz obývací prostor až na terasu. Vznikla tak postupně se rozšiřující chodba, která se rozlévá do hlavního obytného prostoru. Celá je obložena dřevem – na podlaze, stěnách i na stropě. V rámci dřevěného obkladu jsou skryty dveře vedoucí do pokojů a jsou zde umístěny niky pro ukládání upomínkových předmětů z cest.“

Foto: Tomáš Vlach

Zádveří je kompletně zhotoveno na míru a obloženo dubem. Bezfalcové dveře vedoucí do místností jsou téměř neviditelné. Stylově je dotvářejí i kliky (M&T).

Kuchyň přirozeně navazuje na chodbu a míří k oknu. Směrem do obytného prostoru je vymezena rozšířenou pracovní plochou s barovým sezením. Na pomyslné hranici kuchyně je ukončen dřevem obložený snížený podhled a hlavní obytný prostor je otevřen do své maximální výšky.

Dřevěný obklad je na jedné straně ukončen kuchyní a na straně druhé dobíhá až ke knihovně s posezením.

Hlavnímu obytnému prostoru dominuje podsvícená dřevěná mapa realizovaná na míru ze stejné dřeviny i povrchové úpravy, jako je dřevěné obložení. V blízkosti vstupu do bytu najdete praktickou komoru, která slouží k uložení jízdních kol a dalšího sportovní vybavení. V těsné blízkosti je i malá technická místnost. Do ložnice je možné vstoupit přes prostornou šatnu. Tím je soukromí v ložnici maximalizováno.

Z panelového bytu vzniklo moderní bydlení ctící beton, dřevo a minimalismus

Bydlení

Podsvícené čelo postele ve tvaru pohoří je doplněno stěrkou představující oblohu, na kterou dopadají i paprsky slunce a mění během dne její vzhled. Z hlavního obytného prostoru je přístupná pracovna.

Jak to vidí architekt

„Odvaha klienta byla pro výsledek klíčová. Rozhodnutí kompletně vybourat nový byt a přistoupit na takto rozsáhlou změnu dispozice bylo pro nás samotné překvapením. Řešení nové dispozice, materiály i úložné prostory – to vše je maximálně přizpůsobeno klientovi na míru. V průběhu celého procesu jsme společně řešili veškeré otázky do detailu,“ říká architekt ze studia, které navrhuje stavby pro bydlení včetně interiérů, komerční interiéry i výstavbu a cizí jim není ani urbanismus, site-specific instalace nebo grafický design.

Každý nový projekt je pro ně výzvou a stále je motivuje hledat nová a originální řešení. Nebojí se malých ani velkých projektů a z každého se snaží společně s klientem vytvořit co nejkvalitnější výsledek.

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz 

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám