Hlavní obsah

Pozor na schody ve starém domě

Schody v domě slouží k překonání výškových rozdílů, ale bohužel se mohou stát i nebezpečným místem. A nemusí to být jen proto, že někdo někoho strčí tak, jak to známe z detektivek. Na schodech si můžeme ublížit i sami. Proto jsou pro tvar a geometrii schodů předepsána poměrně přísná pravidla. Ve starších domech ale často nebyla tato pravidla dodržována a schody v nich jsou „na přizabití“.

Foto: Nemopas

Schodiště ve starším domě může byt svou geometrií velmi nebezpečné.

Článek

Paní Josefína si chce koupit byt v půdní vestavbě z 90. let ve starší vilce. Byla si vědoma toho, že ji čeká zásadní investice, a tak si pozvala na kontrolu technického stavu nemovitosti inspektory Nemopas. Ti v bytě pod šikmou střechou objevili řadu drobných závad a poruch. Žádná z nich však nebyla nijak fatální a paní Josefína s nimi byla seznámena a smířena.

Na co ale inspektoři paní Josefínu důrazně upozornili, bylo riziko spojené s nebezpečným schodištěm do bytu a jeho zábradlím.

Foto: Nemopas

Schody jsou příliš strmé a výška schodu je příliš vysoká.

O požadavcích na schodiště jsme psali již dříve, zde jsme také vyjmenovali všechny požadavky, které musí být pro bezpečné schodiště splněny. [celá zpráva]

Co tedy bylo u paní Josefíny na geometrii schodů špatně?

1) Schody stoupaly pod úhlem 42°, tedy byly nebezpečně strmé.

2) Schodiště má různě vysoké stupně v jednom rameni.

3) Výška schodišťového stupně je 190 mm a tedy vyšší než maximální přípustná výška (180 mm).

Foto: Nemopas

Schody nejsou stejně vysoké a první a poslední není označen. Na horním schodu upadl i inspektor.

4) Vztah mezi výškou (h) a šířkou (b) schodišťového stupně nesplňuje požadavek (2h + b = 600 až 650 mm). V našem případě vychází 2x190 +210 = 590 mm.

5) Povrch prvního (tzv. nástupního) a posledního (tzv. výstupního) stupně v každém rameni není výrazně kontrastně rozeznatelný od povrchu ostatních stupňů a podest.

A co zábradlí?

Vodorovné mezery zábradlí mohou být široké max. 180 mm. V bytě paní Josefíny byla mezera mezi vodorovnými prvky zábradlí u schodiště cca 240 mm.

Foto: Nemopas

Mezera mezi vodorovnými prvky zábradlí je příliš velká. Dítě by mohlo propadnout.

Paní Josefína asi nebude chtít schodiště kompletně přestavovat. Pokud si tedy byt koupí, musí počítat s tím, že na schodech bude muset dávat stále velký pozor a chodit po nich velmi opatrně. Konec konců, při prohlídce nemovitosti i sám inspektor na schodech upadl …

Autor: Ing. Radim Mařík, hlavní inspektor nemovitostí

Inzertní sdělení

Inspekce nemovitostí Nemopas pomáhá majitelům nemovitostí a hlavně kupujícím i prodávajícím na realitním trhu zjistit skutečný technický stav nemovitosti. Koupě i prodej nemovitosti je závažné rozhodnutí.

Kupující se jistě nechce dočkat nepříjemných překvapení, která se mohou objevit po čase v souvislosti s technickým stavem objektu. Kupující prostě nechce po technické stránce koupit "zajíce v pytli".

Prodávající se na druhou stranu jistě nechce dostat do vážných problémů daných jeho zodpovědností za poruchy v následujících pěti letech. Kupující totiž může na základě skrytých vad (ať již skutečných či účelových) dle nového Občanského zákoníku chtít odstoupit od smlouvy či zpětně snížit kupní cenu.

Znalost technického stavu nemovitosti získaná na základě inspekce nemovitostí Nemopas dává oběma stranám realitní transakce jistotu transparentnosti a férovosti obchodu.

Inspekce nemovitostí Nemopas provádí certifikovaní inspektoři nemovitostí, kteří mají vzdělání a praxi v oboru pozemních staveb a technického zařízení staveb a jsou členy Asociace inspektorů nemovitostí (AIN).

Reklama

Související témata:

Související články

Když podlahové topení netopí tak, jak má

Podlahové topení má jistě celou řadu výhod. V bytě nikde nepřekáží otopná tělesa, bosá chůze po podlaze je příjemná a teplo by mělo být v místnosti pěkně...

Výběr článků

Načítám