Hlavní obsah

Předchozí majitel nemovitosti si prý závad nevšiml

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V novém občanském zákoníku, který je platný od roku 2015, došlo ke zvýšení právní ochrany kupujících. A týká se to také nemovitostí. Prodávající (tedy předchozí majitel nemovitosti) nese pětiletou zodpovědnost za skryté vady. Kupující má tedy šanci se účinně bránit proti „neférovému“ prodeji. Takovou nepříjemnou situaci ilustruje například příběh paní Jany.

Foto: Nemopas

Na první pohled dokonalá a bezvadná nemovitost

Článek

Paní Jana si koupila hezký domek nedaleko Kolína. Inzerován byl jako zcela dokonalá, bezvadná nemovitost. Žena si domek koupila v létě a hned se do něj nastěhovala.

Vše vypadalo skoro dokonale. S příchodem zimy (a to dokonce i s příchodem současné zimy, která nevykazuje extrémní mrazy) se ale u mnoha stěn domku pod stropem objevily mokré skvrny. V ložnici se dokonce po čase objevila pod stropem plíseň.

Foto: Nemopas

Už během první zimy se pod stropem objevila plíseň.

Paní Jana byla upřímně zděšena a obrátila se na prodávajícího. Ten ale tvrdil, že o takové poruše nic neví, a nikdy se mu během osmiletého užívání domku neobjevila.

Majitelka se obrátila na inspektory Nemopas, zda by provedli inspekci nemovitosti a zjistili, proč k poruchám dochází a zda se mohly projevovat i dříve.

Definice skryté vady dle právníka
Skryté vady jsou takové vady, které nelze při běžné prohlídce koupené věci (domu) na první pohled zjistit, ale projeví se až později. Takové vady sice již existují v době prodeje (eventuálně jsou potenciálně založeny), avšak při běžné prohlídce kupujícího (která je prováděna s odpovídající péčí) zjistitelné nejsou.

Inženýři Nemopas provedli podrobný průzkum domku, při němž kromě drobných problémů zjistili jednu zásadní vadu. Nemovitost má volnou půdu a vytápěná obytná část měla být dle projektu dobře zateplena v úrovni stropu. To se ale nepovedlo.

Stavební firma se nedržela projektové dokumentace a zateplení stropu (zvláště u okrajů domu) neprovedla řádně.

Foto: Nemopas

V koutech pod stropem začala kondezovat vlhkost.

To je ale zásadní problém. Nejen, že uživatelé domku topí „pánubohu do oken“, ale může docházet ke kondenzaci vzdušné vlhkosti na studených površích. A přesně k tomu také v případě tohoto domku dochází.

Na obrázcích jsou vidět výpočtové analýzy kritického detailu, na kterých je zaznamenáno, jakou teplotu má povrch v koutě interiéru, pokud bude venku mráz (kolem -13 °C) a také když bude venku kolem 0 °C.

Běžné prostředí v obytné místnosti (tedy teplota kolem 20 °C a vlhkost vzduchu 50 %) obsahuje vodní páru, která zkondenzuje na povrchu, který má teplotu cca 10 °C a nižší.

Foto: Dekprojekt

Teplotní pole kritického detailu při venkovní teplotě -13°C

Teplota vnitřního povrchu výpočtově vyšla cca 1 °C (pro -13 °C venku) a cca 8 °C (pro 0 °C venku). Výsledky výpočtu tedy ukazují, že v koutě pod stropem musela voda kondenzovat, když bylo venku pod nulou a předchozí majitel v bytě „normálně žil“. A kondenzace (mokré skvrny) a případné plísně byly určitě dobře vidět.

Foto: Dekprojekt

Teplotní pole kritického detailu při venkovní teplotě 0°C

Paní Jana se proto obrátila na svého právního zástupce a chce na prodávajícím uplatnit slevu na zakoupenou nemovitost z důvodů skrytých vad a jeho pětileté odpovědnosti.

 Autor: Ing. Radim Mařík, hlavní inspektor nemovitostí

Inzertní sdělení

Inspekce nemovitostí Nemopas pomáhá majitelům nemovitostí a hlavně kupujícím i prodávajícím na realitním trhu zjistit skutečný technický stav nemovitosti. Koupě i prodej nemovitosti je závažné rozhodnutí.

Kupující se jistě nechce dočkat nepříjemných překvapení, která se mohou objevit po čase v souvislosti s technickým stavem objektu. Kupující prostě nechce po technické stránce koupit "zajíce v pytli".

Prodávající se na druhou stranu jistě nechce dostat do vážných problémů daných jeho zodpovědností za poruchy v následujících pěti letech. Kupující totiž může na základě skrytých vad (ať již skutečných či účelových) dle nového Občanského zákoníku chtít odstoupit od smlouvy či zpětně snížit kupní cenu.

Znalost technického stavu nemovitosti získaná na základě inspekce nemovitostí Nemopas dává oběma stranám realitní transakce jistotu transparentnosti a férovosti obchodu.

Inspekce nemovitostí Nemopas provádí certifikovaní inspektoři nemovitostí, kteří mají vzdělání a praxi v oboru pozemních staveb a technického zařízení staveb a jsou členy Asociace inspektorů nemovitostí (AIN).

Reklama

Související témata:

Související články

Přízemní byt je ohrožen vlhkostí

V tomto díle našeho seriálu si ukážeme případ nemovitosti, na které nebyla žádná zjevná vada či porucha, ale přesto v budoucnosti hrozila. Inspektor Nemopas...

Výběr článků

Načítám