Hlavní obsah

Nejpodivnější světové domy šokují, děsí i rozesmívají

Novinky, Barbora Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na šílené architektonické a designérské kousky si už dávno všichni zvykli. Přeci jen ale stále existují výstřelky, které vyrážejí dech. Například dům, z něhož se rozhodl uprchnout nábytek, vila, v níž sídlí obří chobotnice se zelenými chapadly nebo bota, kterou ztratil obr Koloděj.

Článek

Nejpodivnější domy jsou rozesety po celém světě. Například v San Francisku se na opuštěné čtyřpatrové budově vyřádil umělec Brian Goggin. Hlavním tématem se mu při tom stala Defenestrace. Tentokrát ale nebyli defenestrováni úředníci, ale nábytek. Hodiny se snaží odplazit po fasádě, pohovka skáče z věže, skříň se naklání z okna... Designér zkrátka musel v pokoji trpět hodně stísněným pocitem, a tak situaci vyřešil po svém.

Foto: Profimedia.cz

Bydlet v tomto domě musí být radost. Utíká z něj i nábytek.

FOTO: Profimedia

Umělec, který si říká FilthyLuker, společně s Pedrem Estrellasem uvěznil do jedné francouzské stavby obří chobotnici. Kolemjdoucí však mohou z vily vidět jen několik vyčnívajících zelených chapadel, tělo obří zrůdy zatím zůstává skryto.

Japonské budky vhodné k čemukoliv

V Japonsku jsou na tom jinak, staví domky ve tvaru pudingu. Ty potom využívají prakticky k jakýmkoliv účelům, v kulaté stavbě může vzniknout kuřárna, toaleta stejně jako mateřská školka nebo luxusní apartmá. A celkový dojem? Připomíná jízdu v boulích.

V Pensylvánii to zase vypadá, že zde obr Koloděj při jedné za svých výprav ztratil jednu z bot. Bohužel se ale turisté nenacházejí v pohádce, ale v jednom z nejstarších reklamních triků. Dům ve tvaru boty nechal v roce 1948 postavit Mahalon N. Haines. Bota dlouhá 48 stop obsahuje tři ložnice, dvě koupelny, kuchyň a obývací pokoj. Obří inzerát byl původně k dispozici jako penzion pro zákazníky firmy, kteří zde mohli žít jako králové.

Jako reklamní plochu využil svůj dům i malíř a lakýrník z Řezna, který přetřel fasádu snad všemi barvami od žluté, přes červenou, zelenou až k fialové. Pestré barvy, kaňky a cákance na budově však pobouřily tamní úřady, které nakázaly dílo přetřít na střízlivější tóny. Natěrač však své dílo statečně hájil i před soudem.

Ani to ale designérům nestačí, a tak najdete ve státě New York benzinovou stanici oblečenou do svetru, v Anglii kancelářský komplex protknutý bleskem světla a v Německu zase nákupní centrum, kterým se prohnala dělová koule a zanechala po sobě obří díru. Už snad chybí jen pařezová chaloupka. Ačkoli i tu byste možná mezi moderními ekostavbami také objevili.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám