Hlavní obsah

Nákladové nádraží Žižkov se má stát kulturní památkou, radní a ČD nesouhlasí

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo kultury vyhlásilo část Nákladového nádraží Žižkov kulturní památkou. Konkrétně původní funkcionalistickou budovu, vrátnici, původní oplocení a pozemky, na nichž tyto nemovitosti stojí. Rozhodnutí není zatím pravomocné.

Foto: Petr Janiš, Právo

Kulturní památkou by se měly stát především budovy v pozadí.

Článek

Odvolal se proti tomu vlastník pozemků, jímž jsou České dráhy (ČD). A nesouhlasí s ním ani radnice Prahy 3, již vede koalice TOP 09 a ODS. O veliké území nákladového nádraží, o které se na místě zajímali při své loňské misi i inspektoři UNESCO, mají zájem hlavně developeři.

Záleží nyní na ministerstvu kultury vedeném Jiřím Besserem (TOP 09), jak si s protichůdnými tlaky poradí. „Předpokládám, že rozkladová komise zasedne nejspíš příští týden,“ řekl Právu mluvčí ministerstva Stanislav Brunclík. I rozhodnutí komise lze ještě zpochybnit. Poslední instancí je pak soud.

Památkáři podle Rádia Česko, které na věc upozornilo, se o prohlášení části nádraží kulturní památkou snaží už od roku 2003. Chtějí opravit především funkcionalistickou průmyslovou stavbu. Na nádraží se stále pracuje, lokomotivy a jeřáby tu celé dny posunují nákladní kontejnery.

Noví radní Prahy 3 se už těsně před Vánoci usnesli, že s rozhodnutím ministerstva kultury o nádraží nesouhlasí. „V rámci revitalizace Nákladového nádraží Žižkov budeme prosazovat takové řešení, které bude přínosem pro obyvatele Prahy 3,“ stojí už v koaliční smlouvě žižkovské TOP 09 s ODS.

Nádražní budova brání plánům Prahy 3

Starostka Vladislava Hujová (TOP 09) požádala dopisem Bessera, aby osobně intervenoval za plány Prahy 3, která chce prodloužit Olšanskou ulici, tzv. Jarovskou spojku, a zároveň získat územní rezervu pro tramvaj a metro. Brání tomu podle urbanistické studie nádražní budova.

O její památkové hodnotě lze podle Hujové diskutovat. „K samotné historické hodnotě dodávám, že názory na ni jsou podle materiálů založených ve spise k řízení ze strany jednotlivých expertů protichůdné,“ napsala starostka.

„Chceme, aby to tam žilo. Problematické by bylo, kdyby nádraží stát prohlásil za kulturní památku a nechal ho dalších dvacet let chátrat,“ řekl Právu šéf koaličních zastupitelů TOP 09 Martin Dlouhý. Odmítl, že by členové TOP 09 chtěli něco jiného než politické vedení ministerstva. „Není to politický, ale věcný problém,“ poznamenal Dlouhý.

Reklama

Související témata:

Související články

Lázně Klimkovice mění tvář

První část modernizace, která spočívá v rekonstrukci jednolůžkových pokojů, dokončují Sanatoria Klimkovice. Současná investice představuje necelé tři milióny...

Výběr článků

Načítám