Hlavní obsah

Západočeské muzeum v Plzni vybuduje stálou expozici za 34 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Nejvýznamnější muzejní ústav na západě Čech je jediný svého druhu v ČR, jemuž taková expozice chybí. Připravuje ji už deset let, o dotace žádá tři roky. Nyní muzeum uspělo v regionálním operačním programu ROP. Od EU získá 85 procent nákladů z celkové částky 34 miliónů, zbytek poskytne kraj. Uvedl to ředitel muzea František Frýda.

Foto: Profimedia.cz

Západočeské muzeum v Plzni

Článek

Obyvatelé Plzně, západních Čech ani turisté dosud neměli možnost se dozvědět nic o vývoji a minulosti kraje. Od poloviny roku 2013, kdy musí být stálá výstava hotová, to už platit nebude. "Smlouvu o dotaci podepíšeme v lednu, ihned poté vypíšeme výběrové řízení na provedení expozice a v červnu začneme," dodal Frýda.

Stálá výstava v Plzni byla zrušena Němci v roce 1943 a od té doby neexistuje. Cenné sbírkové předměty zůstávají v depozitářích. Nová expozice vznikne v celém prvním patře opravené hlavní budovy v Kopeckého sadech na ploše téměř 1000 metrů čtverečních. Jedno křídlo bude věnováno etapě od mladšího období starší doby kamenné, tedy od nejstaršího osídlení západních Čech, až po vznik českého státu v 10. století. Druhé křídlo pak etapě do poloviny 19. století.

Interaktivní programy i repliky 

Peníze půjdou na výrobu expozice, interaktivní programy a projekce, ale také na grafiky, plošné tisky, repliky předmětů i modely, jejichž výroba podle ředitele na rozdíl od techniky zdražila. Celkové náklady jsou ale podle Frýdy velmi nízké díky tomu, že muzejní pracovníci provádějí řadu činností zdarma, například výtvarné řešení a scénáře. "Atraktivní expozice bude scénicky pojatá. Nebudou to žádné hranaté vitríny vedle sebe. Vše bude na míru podle exponátů i tématu," dodal. Každé období má mít svoji atmosféru a každý si má o něm udělat představu.

"Chceme, aby se návštěvníci dozvěděli, proč tady lidé bydlí, jakou má kraj minulost," řekl Frýda. Expozice nabídne kompletní pohled na historii Plzně a západu Čech s přesahem do Bavorska. Představí kraj jako nedílnou část historického a kulturního vývoje Evropy. To je základní předpoklad, aby vznikl vztah lidí k danému území, dodal.

Muzeum spravuje přes dva milióny předmětů, z nichž mnohé významem překračují hranice státu. V nové expozici jich budou stovky. Mají dobře ilustrovat celou linii vývoje a budou i atraktivní na pohled. Budou jiné než jinde, zvláštní pro tento region, řekl ředitel.

Muzeum s 93 zaměstnanci je příspěvkovou organizací kraje. Má roční rozpočet 45 miliónů Kč, mírně nižší než loni. Roční návštěvnost se pohybuje od 90 do 110 tisíc lidí podle atraktivity zhruba 20 výstav za rok. Letos byly nejžádanější trojrozměrné modely velkých pravěkých zvířat, které navštívilo zhruba 45 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám