Hlavní obsah

Koupelnové duo – sanitu a nábytek vybírejte společně

Sylva Svobodová, Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při výběru obkladů, sanity s bateriemi a nábytku se vyplatí preferovat jen prvotřídní materiály, designové a originální produkty. Nepodléhat trendům, ale držet se kvality, nadčasovosti. Interiér bude jedinečný a stylový i po dlouhých letech.

Foto: Sanela

Děti učíme správné hygieně rukou odmala. Skvěle pomohou bezdotyková zařízení, která zábavnou formou uvedou ratolesti do světa čistoty a zdraví.

Článek

Základem jsou obklady a dlažba v neutrálních tónech – a platí, čím světlejší obklad bude, tím opticky koupelna působí jako větší.

Oblíbené jsou netradiční tvary a velkoformátové rozměry, v sanitě hraje prim tvar, snadná údržba, v nábytku precizní zpracování materiálu.

Při volbě vany, umyvadel a toalety vyjděte z daného prostoru. Velké koupelny zvládnou bez obav volně stojící vanu, v menších je praktické umyvadlo integrované do koupelnové skříňky, jež poskytne další úložné místo.

Chytré toalety

Vyšší nároky mějte i na vybavení toalet, které se označují jako smart toilets. I když na oko vypadají jako běžné toalety, mají v sobě zabudované technologie s rozmanitou nabídkou funkcí.

Spořivá žena má v koupelně na zdi mozaikového tygra

Tipy a trendy

Třeba tzv. bidetovací toalety v sobě spojují funkce klozetu a bidetu a mají integrovanou bidetovou spršku.

Pro udržení maximální čistoty funguje toaleta na koncepci, kde se celý systém cirkulace vody tepelně sám čistí. K proplachu bidetovací spršky dochází vždy před a po jejím použití. Sprcha je ukryta v keramickém těle klozetu, ale v případě nutnosti výměny ji lze snadno vyjmout.

Technologie také umožňuje zvolit teplotu a sílu proudu vody nebo pozici sprchy, a to vše i v sedmi stupních různé intenzity.

Umyvadla v hledáčku

Mají mnoho podob: jsou postavená na desku, zapuštěná pro jednoho i pro dva, hranatá, s oblými rohy, bez přepadu... Vybírat lze cokoli.

Milovníci designu ocení umyvadla usazená na desce. Ze žádné strany nejsou zakrytá, vynikne jejich tvar, linie.

Zapuštěná umyvadla jsou zasazena přímo do koupelnové skříňky nebo desky. Výhodou je, že skříňka poskytne další úložný prostor a schová případné napojení k odpadní trubce.

Umyvadla navíc mohou být zapuštěna celá nebo jen částečně, rozdíl je pouze ve výsledném vzhledu, eventuálně ve velikosti úložného prostoru. Umyvadla jsou ultra tenká, síla umyvadlové desky je 2,5 cm.

Foto: Konsepti

Italská značka Boffi nabízí mnoho solitérních van umístěných v prostoru.

S ranním provozem v koupelně nám pomůže jedině dvojitý umývací prostor. Může být ve variantě dvou umyvadel na desce, jedné či dvou skříňkách anebo praktického dvojumyvadla. U nich je výhodou velká odkládací plocha, která mezi jednotlivými umyvadly vzniká.

Jednolitost je praktická i při údržbě, protože naprostá absence spár čištění výrazně usnadňuje.

Nábytek je dominantní

Sanitu kombinujte s nábytkem, nikdy ji nepořizujte samostatně! A jako první se zamyslete nad zvoleným koupelnovým nábytkem. Vyžadujte kvalitu a krásu lahodící oku.

Krycí deska skříňky nebo samostatně zavěšená deska pod umyvadlo jsou velmi důležitými prvky koupelny. Nároky má každý jiné, obvykle není jeden ideál, ale jde o částečný kompromis.

Odstřikující vodu v koupelně zastaví zástěna

Jak na to

Jako jedinečný a vhodný materiál lze použít masivní dřevo či masivní spárovku. Takové desky vyžadují údržbu, ale nabízejí krásu a prostor zútulňují. Jejich povrch zvládne vodu, protože je napuštěný olejem s příměsí vosku. Proniká do hloubky materiálu a tím ho chrání.

Vhodný do koupelny je i vysokotlaký laminát (HPL). Má vysokou odolnost vůči vodě, znečištění nebo i vysoké teplotě. Také je otěruvzdorný, stálobarevný, tvarově stálý a nabízí širokou škálu dekorů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Drobnosti v koupelně už neztratíte

Se zmatkem a nepořádkem v koupelně malých rozměrů zatočí chytrá řešení v podobě přihrádek a krabiček v zásuvkách, různých stojánků a polic na stěnách...

Výběr článků

Načítám