Hlavní obsah

Odstřikující vodu v koupelně zastaví zástěna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nechce se vám vytírat podlahu po každém sprchování ve vaně? Vyžadujete teplo a páru ve sprchovém koutě či raději vsadíte na vzdušný komfort průchozí lázně? Vaše představy o sprchování splní správná zástěna!

Foto: Hornbach

Sprchová zástěna Riho Grid (90 x 200 cm) s hliníkovým profilem a 6mm bezpečnostním sklem se hodí pro montáž do rohu. Cena 11 080 Kč.

Článek

V koupelnách se kromě výplní z plastu, polystyrolu (tj. plexiskla), prosazuje bezpečnostní sklo a speciální bezpečnostní kalené/tvrzené sklo pro větší celoskleněné plochy.

Trh nabízí výplně v čiré podobě i s rozličnými povrchovými úpravami a grafickými motivy, které splňují nejen designové požadavky zákazníka, ale také poskytují soukromí během hygieny.

Klasika pro sprchu

K umístění sprchového koutu je skvělá vyzděná nika, kdy jeho čtvrtou stranu tvoří sprchové dveře. Ne vždy je takové řešení možné, nejčastěji sprchový kout využívá roh koupelny.

Konstrukci koutu tvoří rámy z nerezových kovů, většinou z hliníku. Musí být odolné a stabilní. K oblíbeným odlehčeným variantám patří půlrámové konstrukce bez svislých vnitřních profilů a bezrámové provedení s panty.

Foto: Laufen

Skleněné průhledné zástěny opticky nepřerušují prostor, uvítáme je v menších koupelnách.

Do sprchového boxu vstupujeme podle typu dveří přes roh nebo ze strany. Posuvné a shrnovací systémy šetří místo v koupelně, dbáme u nich na kvalitní plynulý pojezd, perfektní těsnění a dosed.

Otočný pivotový systém umožňuje dveřím otevření směrem ven podobně jako u klasického pantu. V tomto případě počítáme s volným okolním prostranstvím a s tím, že kapky budou stékat ze dveří na podlahu koupelny.

Sprchové kouty poskytnou komfort i úsporu vody

Tipy a trendy

Tento problém neřešíme u zalamovacích dveří, které se otevírají dovnitř. Neměly by však překážet uvnitř koutu, proto zvážíme jeho dostatečné rozměry a hlavně hloubku.

Sprchové rolety
U vany využijeme sprchovou roletu, obvykle z materiálu PEVA. Lehce ji svineme do krycí kazety, což oceníme v malé koupelně.
Vodoodpudivý povrch chrání roletu před usazováním nečistot.
Konec rolety má pružnou ochrannou lištu zajišťující přilnavost k okraji vany.

Model walk in

Moderní verzí sprchového koutu je celoskleněná zástěna bez vaničky a vstupních dveří do prostoru sprchy. Označuje se jako walk in.

Odtokový žlab je velmi nenápadný a přímo v podlaze. V případě modelu walk in free situovaného naproti stěně je vstup do sprchy možný z obou stran. Ovšem zde nepočítejte s možností zadržení páry a tepla.

Foto: Ravak

Prostorný a vzdušný sprchový kout walk in model Free díky použití jediné pevné stěny umožňuje vstup do sprchového prostoru z obou stran.

Zástěny ze skla musejí být dostatečně veliké, aby stříkající voda nedosáhla do zbylého prostoru v koupelně. Zástěny se přizpůsobí i podkrovní místnosti díky výřezům a šikminám na míru.

Walk in – trend mezi sprchovými kouty

Tipy a trendy

Výplň by měla být vyrobená z kaleného/tvrzeného skla o síle 8 až 10 mm. Silné bezpečnostní sklo umožňuje bezrámovou konstrukci s využitím pantů nebo ustavovacích profilů, kterými je výplň přichycena ke zdi.

Vanové zástěny

Optimální délka vany se sprchovou zástěnou začíná na 150 cm. Rozstřiku vody brání díl široký aspoň 80 cm, pro pohodlný vstup do vany potřebujeme minimálně 70 cm. Proto před výběrem vanové zástěny zvážíme rozměry, tvar a hloubku vany, k níž ji pořizujeme.

Neopomíjíme umístění sprchy, baterie, blízkost umyvadla, a to kvůli pohybu zástěny ve vnitřním i vnějším prostoru vany. Nesmí do ničeho narážet, komplikovat vstup do vany ani se samovolně pohybovat.

Foto: Polysan

Pneumatická zástěna Rioni s integrovaným pístem umožní zdvihnutí o 28 cm a následné sklopení na zeď, např. nad vanovou baterii. Cena 9690 Kč.

Vícedílné skládací varianty dokážou po svém shrnutí ke zdi prostor vany maximalizovat, zabírají jen část jejího okraje. Rozložením zástěny s několika svislými profily vzniká uzavřený box.

Černá v koupelně? Nebojte se experimentovat

Tipy a trendy

Jednodílné a dvoudílné zástěny vytvoří z jedné strany otevřený sprchový kout, vyhoví i rohovým vanám s oblým okrajem.

V malých koupelnách jsou oblíbené otočné pneumatické typy, uchycené ke zdi v otočném profilu. Teleskopický píst zástěnu pevně usadí na okraj vany, umí ji ale také zvednout nad její okraj, aby se po sklopení ke stěně usadila nad vanovou baterií. Pro větší komfort nechybí na vanové zástěně madlo pro odkládání osušky.

Anketa

Trápí vás stopy po kapkách vody na zástěně u sprchového koutu?
Ano, bohužel s tím marně bojujeme.
57,1 %
Jsou tam, ale nijak mě to netrápí.
15,5 %
Míváme je, ale jednou za čas to zlikviduji a je klid.
13,7 %
Ne, s tím problém nemíváme.
13,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 611 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Navrhněte si koupelnu pro volný pohyb

Správná koupelna má několik zón. Do její menší verze se vejde umyvadlo, místo ke sprchování, koupání a někdy i pračka. Ve velkých koupelnách bývá zástěnou...

Drobnosti v koupelně už neztratíte

Se zmatkem a nepořádkem v koupelně malých rozměrů zatočí chytrá řešení v podobě přihrádek a krabiček v zásuvkách, různých stojánků a polic na stěnách...

Výběr článků

Načítám