Hlavní obsah

Zatočte doma s roztoči, pyly i prachem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chlupatý nebo opeřený domácí mazlíček, prach z ulice, pylová sezona – tohle vše stačí, aby nás pálily oči, svědila kůže a trápil ucpaný nos. U citlivých osob mohou alergii vyvolávat roztoči, plísně a bakterie. Jak se s tím vypořádat?

Foto: Kärcher

Čistička vzduchu AF 20 čistí vnitřní vzduch od alergenů, škodlivin a patogenů svým vícevrstvým filtračním systémem. Cena 3990 Kč

Článek

Doma trávíme nejvíce času v obývacím pokoji a v ložnici, proto se zaměříme nejvíce na tyto prostory.

Důkladný úklid

Prachu se zbavujeme vždy mokrou cestou! Může to být vlhký hadřík z mikrovlákna, na větší plochy použijeme parní čistič. Ten pracuje bez chemikálií, takže nedráždí alergika ani naše zvířecí přátele. Pára lehce odstraní nečistoty, díky vysoké teplotě likviduje viry, plísně a bakterie, které se mohou množit v podlahách, v koupelně či v kleci andulky. Parním čištěním průběžně dezinfikujeme a čistíme pelechy mazlíčků, podlahy, nábytek, okna a další vybavení.

Spolehnout se můžeme také na antibakteriální vysavače i ty přímo určené na zvířecí chlupy. Při nákupu se řídíme jejich výkonem i uvedenou třídou prachových emisí; ta uvádí, jak čistý bude vzduch, který se z přístroje vrací zpět do místnosti (pro alergiky a astmatiky je ideální třída A).

Čistý vzduch

Společně s otevřenými okny se do interiéru dostávají nečistoty, pyly a smog zvenčí. Pak se vyplatí pořídit čističku vzduchu samostatnou, zabudovanou do stolku, závěsnou na zeď a do kuchyně třeba chytrou digestoř.

Čističku zapínáme pouze v uzavřené místnosti! Pro jak velký interiér je vhodná, udávají informace o výrobku. U alergiků a lidí s dýchacími potížemi se doporučuje volit přístroj o výkonu, který za hodinu přefiltruje vzduch v místnosti třikrát. Některé čističky mají senzory, jež hlídají kvalitu vzduchu samy a podle potřeby upraví svůj výkon. Potěší i funkce zvlhčovače, neboť hodně suchý vzduch představuje nešvar mnoha moderních domácností. Pozor: ani příliš velké vlhko není dobré, podporuje totiž množení plísní a roztočů!

Čističky vzduchu uleví doma nejenom alergikům

Tipy a trendy

Ložnice pro alergika

Postel by měla mít rošt takové konstrukce, jež umožní matraci „dýchat“ i zespodu, optimální jsou lamely. Každý člověk se potí a právě přebytečná vlhkost je živnou půdou pro roztoče. Alergikům se doporučují matrace z různých typů pěn nezřídka kombinované s latexem, který mj. rovněž odolává plísním.

Snímatelný prací potah (pereme aspoň na 60 °C, u malých dětí raději až při 90 °C) je samozřejmostí, nejlépe se stříbrnými ionty, s výtažky z rostliny aloe vera nebo z lyocellu. Výplň lůžkovin (přikrývek a polštářů) a povlečení musí zajistit suché mikroklima na lůžku a nabídnout antibakteriální vlastnosti (např. tencel, nanoSpace).

Záclony, závěsy a další lapače prachu nahradíme markýzami, žaluziemi či roletami, které chrání pouze okno a nezbytně nutné okolí. Do oken instalujeme sítě zachycující prach a pyly zvenku.

Bez koberce se v ložnici obejdeme, když podlaze dopřejeme krytinu ze dřeva, z příjemného marmolea nebo korku. Látková stínítka lamp vyměníme za sklo, na němž méně ulpívá prach.

Vysajte a perte

Zbytky kůže, vlasy, pot na ložním povlečení vytvářejí potravinový mix pro roztoče, spory plísní i bakterie. Před praním povlaků, povlečení a prostěradel vložte textil do vakuových pytlů a z nich vysavačem s HEPA filtrem odsajte vzduch. Poté textil vyperte při 60 °C. Takto odstraníte potravu pro roztoče.

Anketa

Máte v rodině alergika?
Ano a ne jen jednoho.
50,5 %
Jednoho, ano.
22,6 %
Tak to nevím.
4,3 %
Ne, u nás nemá alergii nikdo.
22,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 461 čtenářů.

Při nedostatečném větrání bytu se přes noc ve vzduchu nahromadí kritické množství škodlivých látek

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám