Hlavní obsah

Vyrobte si originální textilní ubrousky

Právo, Miroslava Kubišová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Originální ubrousky ozdobené textilní technikou zhotovíme za jedno odpoledne. Můžeme je dekorovat jednoduchými motivy. Jak na to?

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Originální textilní ubrousky

Článek
Postup:
1. Kratší stranu obdélníku látky (50x60 cm) rozdělíme na čtvrtiny. Mezi nimi na třech místech látku nabíráme jehlou do drobných skladů, které pevně stáhneme.
2. Konce nití zapošijeme. Ubrousky jsou připravené pro šitou batiku. Rozpustíme práškovou barvu pro barvení látek (Duha, Iberia) a ubrousky obarvíme.
3. Utažené nerozvázané ubrousky vymácháme v několika čistých vodách. Pak barvu na ubrouscích zafixujeme přidáním lžíce octa do vodní lázně. Nakonec povolíme utažené nitě a ještě zavlhka ubrousky vyžehlíme.
4. Pro zvolený motiv (sluníčka, mušle, hvězdice, rybky) si připravíme papírovou šablonu. Jednoduchý tvar z papíru vystřihneme a vnitřek šablony odstraníme. Pro následné savení budeme potřebovat vnější okraje papíru.
5. Pro techniku savení poslouží Savo Perex pro bělení prádla. Část sava odlijeme do lahvičky s rozprašovačem. Ze vzdálenosti asi 20 cm postříkáme prostřiženou šablonu a savo necháme působit.
6 .Odstraníme šablonu. Savo postupně látku vyběluje podle síly nastříkaného roztoku. Namotáme trochu vaty na špejli a namočíme ji do sava. Špejlí domalujeme detaily (např. paprsky sluníčka).
7. Po vybělení ubrousky ještě důkladně vymácháme ve vodě. Místo po vybělení na modré batice zůstane světle růžové. Chceme-li mít obrázek mušle nebo slunce žluté, vymalujeme tvar žlutou textilní barvou.
8. Na zeleném ubrousku již malovat žlutou nemusíme, protože zelená batika po vybělení zanechá žlutý podklad. Chceme-li zvýraznit ještě nějaký detail, dokreslíme jej v jednoduché lince textilním fixem.
9. Textilní barvy i fix ustálíme zažehlením žehličkou po dobu asi pěti minut. Po této fixaci barev lze ubrousky prát při teplotě 40 °C.
10. Okraje ubrousků dvakrát založíme do rubové strany, sežehlíme je a nastehujeme. Nenápadným stehem okraje lehce zapošijeme.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobte si dekorativní vázu s mozaikou

Prostou skleněnou vázu můžeme ozdobit transparentními mozaikovými sklíčky. Bezbarvé průzračné i barevné čtverečky lze uspořádat do různých seskupení....

Vyrobte si námořnický kapsář do koupelny

Praktický závěsný kapsář pro ukládání toaletních drobností se hodí třeba do koupelny na chatu. Závěs má snímatelné kapsy, připevněné suchým zipem, knoflíky...

Vyrobte si originální polštářek s aplikacemi

Vyrobte si měkký polštářek a podhlavník z jemného, měkkého, hladkého a chladivého hedvábí (přírodního nebo umělého). Tyto efektní doplňky ušijeme s minimálními...

Vyrobte si malé domácí poklady z levandule

Levandule působí hojivě, uklidňuje, účinkuje proti revmatismu, nespavosti, plísním, křečím, zmírňuje bolest a podporuje trávení. Můžeme ji použít jako živou či...

Výběr článků

Načítám