Hlavní obsah

Výrobci zámků důrazně radí: Doma se na noc zamykejte

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobci zámků po celé republice evidují množící se případy nového způsobu vykrádání domácností. Za neštěstí si přitom často mohou okradení lidé sami - nezamykají se totiž ve svém bytě na noc.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Systém vykradení bytu je stejně drzý, jako ničivý. Zloději se postiženým lidem vloupají do domácnosti hned dvakrát. Nejprve v noci, kdy jim nezamčený zámek u dveří neklade žádný odpor. Tehdy odcizí jen pár drobností a ovšem také klíče majitelů domácnosti.

Mnoho lidí nezamyká své byty v liché naději, že stačí nechat klíč zasunutý v zámku. „Vložka jednak může mít prostupovou spojku, která umožňuje odemčení i v takovém případě, a pak – klíč z jedné strany jen zabraňuje zasunutí klíče z té druhé. Zloděj se ovšem s klíčem neobtěžuje, má jiné nástroje,“ vysvětluje Jan Hrnčíř, bezpečnostní odborník ze společnosti Assa Abloy.

Ráno, když se rodina probudí, dopustí se postižení druhé zásadní chyby. Nezdržují se hledáním pohřešovaných klíčů a odloží vše na odpoledne. Právě s tímto přístupem ale zloději počítají. Počkají, až z bytu všichni odejdou, a dorazí s nákladním vozem. Na případné zvědavé dotazy svědků odpovídají v tom smyslu, že se rodina stěhuje.

Odborníci z řad zámečníků i výrobců zámků proto důrazně doporučují, aby se lidé naučili těmto nechtěným návštěvám předcházet vlastní opatrností. Znamená to především každý večer se ve svém bytě na noc zamykat, a pokud ráno rodina zjistí, že chybí klíče, které s určitostí visely například na věšáčku u dveří, neprodleně informovat policii a u dveří ihned nechat vyměnit zámek.

Nejlepším způsobem, jak podobnému nočnímu vykradení bytu zabránit, je mít dveře vybavené moderním zámkem vyšší bezpečnostní třídy. Zloděj pracující popsanou metodou by u takových dveří musel mnohdy trávit dlouhé hodiny, než by je nenápadně otevřel a nikoho doma neprobudil.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Tipy na praktické dárky pro šikovné hospodyně

Podle nedávných průzkumů mají prý ženy obvykle lepší představu o tom, co by chtěly najít pod stromečkem, než muži. Na druhé straně lidová moudrost praví, že...

Jak zazimovat zahradní jezírko s rybami

Zahradní jezírko s rybami je živým organismem. A jako takové, bez velké nadsázky, se brzy začne ukládat k zimnímu spánku. Jaké práce nás při jeho zazimování...

Je nejvyšší čas začít sypat do krmítek

Pokud jste ještě nezačali, je nejvyšší čas započít se zimním přikrmováním ptáků. Zjednodušeně řečeno, čím větší mráz, nebo čím více sněhu, tím větší dávky...

Výběr článků

Načítám