Hlavní obsah

Vodu v bazénu vám ohřeje energie ze slunce

Právo, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte rádi teplou vodu nebo si chcete prodloužit koupací sezonu? Pak není nic jednoduššího než si k bazénu pořídit solární ohřev vody. Díky němu budete mít teplou vodu v bazénu bez zbytečných nákladů na energie.

Foto: Mountfield

Tato solární plachta je určena pro všechny typy bazénů Azuro. Má speciální dvouvrstvé černomodré provedení pro vyšší účinnost ohřevu.

Článek

Solární panely jsou ve většině případů desky, které jsou zapojeny do okruhu s filtrací. Voda, kterou pohání čerpadlo pískové filtrace, projde filtračním zařízením, potom horkým solárním panelem a vrací se zpět do bazénu. Samozřejmě teplejší. Celkově tak solární systém dokáže zvýšit teplotu vody až o 6 °C a prodloužit koupací sezonu o několik týdnů.

Ohřev vody solárními panely můžete použít jak pro nafukovací a nadzemní bazény, tak pro bazény zapuštěné do země. „Při jejich výběru zohledněte výkon bazénové filtrace, tedy kolik je za hodinu schopna přefiltrovat vody,“ říká David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach.

Také samotné panely se liší ve velikosti a rozměrech, podle kterých určíte, kolik vody jsou schopné ohřát. „Pro bazény s objemem vody do 15 m³ lze použít panel o ploše 1,8 m², pro bazény s objemem vody do 20 m³ se používá panel o ploše 3,6 m², do 30 m³ pak panel o ploše 5,4 m²,“ popisuje Radek Hanzlík, produktový manažer společnosti Mountfield.

Panely lze mezi sebou spojovat pomocí bazénových hadic a docílit tak výraznějšího efektu. V oblastech, kde je chladnější a kratší léto, doporučuje Radek Hanzlík použít panely s větší plochou.

Kam solární panel umístit

Solární panely jsou nejčastěji umístěny v blízkosti bazénu, na plotě a ty největší i na střeše. V každém případě by mělo jít o místo, kam dopadá nejvíc slunce. Čím déle se totiž slunce do panelu opírá, tím bude výsledek ohřevu lepší.

„Nejlépe uděláte, když panel nakloníte ke slunci v úhlu 51 stupňů,“ doporučuje David Benda. Některé solární ohřevy už zakoupíte se stojanem, který potřebný úhel má.

Foto: Hornbach

Solární ohřev Pyramida Sun má rozměr 60 x 60 cm, vejde se tedy opravdu všude.

Pokud pouštíte filtraci na noc, je dobré po tu dobu solární panel ze systému odpojit, resp. uzavřít regulační ventil. Panel je v noci studený a zbytečně byste si tak vodu ochlazovali.

Vodu ohřeje i solární plachta

Velmi praktickým příslušenstvím pro všechny typy bazénů je rovněž solární plachta, která také ohřívá vodu a udržuje její teplotu.

„Je vyrobena z bublinkové polyetylénové plachty, takže bublinky působí při slunečním záření jako čočky,“ vysvětluje David Benda.

Užívejte si teplou vodu v bazénu po celý rok, vyzkoušejte solární ohřev

Zahrada

Přes noc pak plachta zamezuje teplotním ztrátám. Navíc, pokud je spodní vrstva plachty černá, omezuje významně tvorbu řas v bazénu.

Tepelné čerpadlo a zastřešení

Kdo touží po opravdu dlouhé koupací sezoně, měl by zauvažovat o tepleném čerpadle. To zajistí, že vodu v bazénu budete mít teplou tak, jak si přejete. A to nejen v létě, ale i během jarních a podzimních měsíců. Umí totiž efektivně zajistit ohřev bazénové vody i v době, kdy nesvítí slunce, protože teplo získává ze vzduchu v okolí bazénu.

Foto: Mountfield

Tepelné čerpadlo Azuro 5kW je určené výhradně na ohřev bazénu. Optimální použití je pro bazény s objemem vody do 22 m3. Tepelné čerpadlo dosahuje nejvyšší účinnosti při teplotách vzduchu mezi 15 a 26 °C. Cena 23 690 Kč.

Při radovánkách v zahradním bazénu nezapomeňte na bezpečnost

Zahrada

„Tepelné čerpadlo dosahuje nejvyšší účinnosti při teplotách vzduchu přibližně od 15 do 25 °C. Při teplotě pod +8 °C má zařízení malou účinnost a při teplotě nad +35 °C se může zařízení přehřívat,“ říká Martin Zahradník, produktový manažer společnosti Mountfield. Mimo rozmezí teplot od 8 do 35 °C zařízení proto nepoužívejte.

Vodu dokáže ohřát také bezpečnostní posuvná střecha. V tomto případě se již ale jedná o větší investici.

Hitem jsou solární sprchy
Velkým trendem posledních let jsou solární sprchy. Představují totiž praktické, úsporné a ekologické řešení příjemného osvěžení. A to třeba i v podvečer.
K dostání jsou pevné solární sprchy, ty jsou přidělané k pevné podložce. Můžete je umístit třeba na zámkovou dlažbu, na dřevěnou podlahu nebo na betonový patník. Oblíbené jsou i solární sprchy přenosné, které ale mívají menší zásobník na vodu. Rozhodovat se můžete i podle designového provedení. Na trhu se setkáte s nejrůznějšími barvami i druhy hlavic a dekorů.
Jak solární sprcha funguje?
Tělo solární sprchy se vyrábí z plastu nebo z hliníku a funguje jako zásobník vody, do kterého se vejde až 35 litrů vody. Tato část sprchy funguje zároveň jako solární kolektor.
V letních dnech se stává, že teplota vody v zásobníku vystoupá dokonce až na 60 °C. Proto je součástí solárních sprch také mísicí baterie, která vám umožní zvolit si teplotu vody přesně takovou, jakou si přejete.

Anketa

Máte v bazénu ohřívanou vodu?
Jistě, máme systém na její ohřev.
39,1 %
Jenom od sluníčka...
34,2 %
Zatím nemáme, ale plánujeme něco pořídit.
4,7 %
Nemáme hlavně bazén.
22 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1348 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Jak mít v bazénu křišťálovou vodu

Během léta je bazén v plné permanenci. Do vody se však dostává i spousta nečistot, jako jsou třeba zbytky opalovacích krémů, listy či utonulý hmyz. Aby při tom...

Výběr článků

Načítám