Hlavní obsah

Vítaná proměna panelákového bytu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, že i starší panelákový byt může získat rekonstrukcí na přitažlivosti, nás přesvědčili hostitelé, kterým vyhovovala velikost a lokalita bytu, ale už mnohem méně jeho uspořádání a vybavení. Rozhodli se pro radikální řešení.

Článek

"Obrátili jsme se na firmu, která nám pomohla pojednat interiér tak, že na sebe navazovaly veškeré práce včetně doladění detailů," vzpomínají majitelé, kteří se po deseti letech užívání bytu rozhodli pro rekonstrukci.

"Nevyhovovala nám původní kuchyně z bílých laminovaných desek ani miniaturní tmavá koupelna s nízkým umyvadlem a hnědým umakartem, kde se držela plíseň. S pomocí odborníků jsme vyřešili nové pojetí kuchyně i koupelny, originální uspořádání šatny a barevně sladili interiér včetně osvětlení a textilních dekorací."

V rámci stavebních úprav se dělaly v celém bytě nové elektrorozvody, štuky a výmalba zdí, nové jsou také rámy a dveře. Majitelé dali přednost rekonstrukci bytu na klíč a za cenu vyšších finančních nákladů si najali realizační firmu. Ušetřili tím mnoho času i starostí. Adaptace trvala pouhé čtyři týdny, neboť firma nejen celou přestavbu řídila, ale zajistila projekt, vyřídila stavební povolení a statický posudek, udělala veškeré stavební práce včetně montáže a odvozu odpadu, zařídila i závěrečné revize a kolaudaci. Nabídla také spotřebitelský úvěr šitý na míru, bez něhož by se celá akce neuskutečnila.

Pryč s umakartem

Nejnáročnější byla rekonstrukce koupelny. Spočívala v částečném rozšíření, ale hlavně v odstranění umakartového jádra, vyzdění, obložení a samozřejmě v novém uspořádání a vybavení. Prvotní požadavek zněl: zvětšit koupelnu na úkor kuchyně o kolik to půjde a instalovat místo sprchového koutu vanu.

Kuchyň je lépe zařízená než před přestavbou.

"Chtěli jsme funkční koupelnu, kde by se doplňovaly moderní technologie s designem, ale šlo nám hlavně o dobrý pocit z příjemného materiálu. Jsem ráda, že jsme nakonec vybrali závěsné WC. Jednak se pod ním lehce udržuje podlaha, ale i prostor koupelny vypadá daleko vzdušněji, elegantněji a čistěji. S firmou jsem vybrala obklady, dlažbu, příjemně tvarovanou vanu, rohové umyvadlo a závěsné WC. Nad přizdívkou vznikla zajímavá nika ukončená listelou, kterou využíváme na ukládání toaletních potřeb," svěřuje se hostitelka.

Nadčasový design v kuchyni

K zásadním úpravám došlo také v kuchyni. Změna uspořádání si vyžádala doladit vývody i odpady. Pak majitelé s pomocí odborníků vybírali a vymodelovali rohovou kuchyňskou linku. Aby získali dostatečně velké úložné prostory, dali přednost vyšším horním skříňkám. Jejich cílem nebyla nejdražší nábytková řada, ani špičkové spotřebiče, ale pěkná, účelná a dokonale praktická kuchyně. Původní bílé lamino vystřídaly MDF desky potažené fólií, které jsou odolné proti oděru, vlhku a snadno se udržují v čistotě.

Kombinace dezénu dřeva s odstínem modré vůbec nevypadá špatně a ladí se sedačkou a s dalšími doplňky v obytném prostoru. Hladké plochy, jednoduchá madla a decentní barevnost, to vše jsou atributy typické pro nadčasový kuchyňský design. Kromě barevné výmalby byl pečlivě vybírán i odstín dřeva, který přechází z kuchyně k nábytkovému vybavení v obýváku.

Bez kompromisů to nešlo

"Bylo mi jasné, že v malé kuchyni budeme dělat kompromisy, že si nemůžeme splnit úplně všechny představy týkající se uspořádání. O to více jsme museli přemýšlet. Původně jsem chtěla mít v kuchyni kromě spíže také vestavěnou lednici. Ale nad projektem jsme zjistili, že bych tím přišla o pracovní plochu.

Proto jsem se nakonec rozhodla pro samostatně stojící lednici na místě vyhrazeném jídelnímu stolu, který je v obýváku. Zato se mi splnil sen o rohovém mycím centru. Dala jsem na radu odborníka, který doporučil zvednout roh nad úroveň dřezu. Je praktický a ideální na odkládání věcí.

Celý byt působí moderněji.

Nevyšla ani pracovní plocha pod oknem kvůli topení a navíc by se musela zrušit spíž, která je v malém bytě neocenitelná. S uspořádáním i vzhledem kuchyně jsem spokojená, dnes bych možná více oživila obklad," vypráví hostitelka, které se podařilo vkusně využít každý kousek prostoru.

Šatna v předsíni

Dalším praktickým počinem bylo vyřešení systému úložných prostor. Místo klasické skříně ve zdi vznikla v předsíni vnitřně členěná šatna, která sice zabírá o něco více místa, zato ukryje vše potřebné. "Měli jsme výborného truhláře, který nejen splnil naši základní představu, ale poradil nám hlavně v detailech." I když úložné prostory působí nenápadně, vnitřní vybavení dovoluje přehledné ukládání věcí. Jejich rozměry odpovídají velikosti bytu i množství oblečení, prádla, obuvi, sportovních potřeb a dalších předmětů, které tu našly své místo.

Barvy znamenají kontrast

Nové uspořádání šatny dovolilo volnější ruku při zařizování obýváku. Majitelé vsadili na osvědčené solitéry, jako je skleník, jídelní stůl a židle. Původní je i kožená sedací souprava v sytě modré barvě příjemného tvaru. Je moderní a přitom vůbec není výstřední. Je pohodlná  a rozměrem odpovídá prostoru. Svým designem zosobňuje svět barev a fantazie. Koresponduje s výmalbou stěn ve žlutém tónu, který vytváří v interiéru hřejivou a veselou atmosféru.

Velice nápaditě jsou v celém bytě použita zrcadla. V předsíni, obýváku i v ložnici bylo rozhodujícím momentem optické rozšíření obytných prostor. Také tvar a vzhled svítidel, která se doplňují s ostatním zařízením, vypovídá o vytříbeném vkusu majitelů. Celkové vyznění prostor dolaďují jednoduché textilní dekorace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám