Hlavní obsah

Vhodným osvětlením pomůžete psychice

Právo, Sylva Svobodová

Osvětlení má vliv na náladu, psychiku, umí vytvářet určitou atmosféru. A teď v zimním období jeho schopnosti oceníme. Důležitý je správný výběr množství intenzity a barevnosti osvětlení podle toho, jakou náladu chceme v prostoru vykouzlit.

Foto: WestwingNow

Svítidla jsou také dekorativním prvkem. Použitý materiál, tvar, velikost a barva světla určují, jaká bude v interiéru atmosféra.

Článek

Interiérová svítidla nabízejí tisíce možných variant. Prvním vodítkem ve výběru je určitě typ materiálu. Obvykle je ze skla, klasikou je tkanina s kovovou výztuží či plast, nejlevnější jsou papírová.

Oblíbená jsou i svítidla ze dřeva, ta moderní jsou z betonu.

Svítidlo podle místnosti

V každé místnosti je hlavní osvětlení a několik doplňkových, která hrají důležitou roli. Centrální osvětlení je buď stropní, nebo závěsné. Stropní je pevně usazeno, na rozdíl od závěsných kousků není v interiéru tak dominantní, nemá primárně dekorativní účel. Stropní svítidlo nemá být jen jedno, vyplatí se jich zakoupit více, aby pokryla danou plochu.

Osvětlení z peří dodá strohým místnostem něžnost a jemnost

Tipy a trendy

Závěsná osvětlení jsou na lanku nebo na tyči a platí v prostoru za ta extravagantnější.

Další možností osvětlení jsou LED panely, u nichž je ovšem náročnější instalace. Hodí se hlavně do sádrokartonového podhledu, jejich výhodou je, že jsou rovnoměrně rozloženy a osvětlí spolehlivě celou místnost.

Dodatečná svítidla

Jsou třešničkou na dortu a určitě si je dopřejte! Mohou osvětlovat obraz, zajímavé seskupení rostlin, čtecí koutek s křeslem, designový nábytek.

Mezi nejpoužívanější patří bodovky, protože jsou flexibilní, lze je nastavit přesně tam, kam chceme. Patří na strop, stěnu a podhledy. Mají LED zdroj, který nevydává velké množství tepla a nemá vliv na okolní materiál.

Foto: Asko - Nábytek

Stropní osvětlení Prater má úspornou a LED technologii, kruhovou konstrukci lze natočit podle potřeby. Čtvercová základna 40 x 40 cm, počet svítidel čtyři. Cena 3499 Kč.

Foto: Asko - Nábytek

Jednoduchá světelná dekorace (délka 680 cm) v podobě světelného řetězu. Lze ji alternativně umístit kamkoliv, tedy i do exteriéru.

Často se v interiéru hodí i LED pásky, jež zastupují orientační světlo a patří na schody, do chodeb, kuchyňské linky. Jde vlastně o LED diody zapuštěné do samolepicího pásku. Je ohebný a snadno se instaluje i do méně přístupných míst.

Sledujte teplotu osvětlení

Teplota osvětlení se měří v kelvinech a má zásadní vliv na danou atmosféru. Například teplota 3300 kelvinů je teplá bílá a vyzařuje ho klasická žárovka nebo svíčka. 4000 kelvinů je neutrální bílá a 6500 K má studené osvětlení.

Foto: Asko - Nábytek

Lusti Flower je moderní závěsné osvětlení s motivem bílých kytek, velký kulatý tvar, lehká konstrukce. Cena 1999 Kč.

Foto: WestwingNow

Určitě nezapomeňte na vysoké svíčky, které lze umístit do skleněných váz, nádob.

Do obývacího pokoje a ložnice patří žárovky teplé, které mají žlutý až hnědý nádech. Na čtení je ideální bílá neutrální barva a do kuchyně, na chodby a schody studená světla kvůli bezpečnosti a pohodlí.

Centrální svítidlo se doporučuje v teplé barvě s nižším výkonem.

Kam patří staré žárovky?
Vybité žárovky nepatří do směsného odpadu! Mohou obsahovat nebezpečné jedovaté látky. Když se např. zářivky spalují s domovním odpadem, těžké kovy, které obsahují, způsobují při spalování znečištění ovzduší. Žárovky proto odevzdejte do sběrných dvorů.

Anketa

Máte doma nějaké svítidlo s LED zdrojem?
Ano, máme.
88 %
Netuším.
4,7 %
Ne, nemáme.
7,3 %
Celkem hlasovalo 192 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám