Hlavní obsah

Pět kroků k voňavému prádlu po vyprání

Právo, Karolina Černá

Otevřete pračku a z bubnu se line nepříjemný odér? Vyperete prádlo a nevoní, dokonce ani po uschnutí? Příčin je víc, každopádně již jeden krok k nápravě může vůni pračky a vypraného prádla zásadně ovlivnit. My jich nabízíme hned pět! Vyberte si!

Foto: Gorenje

Parní generátor SteamTech pračky WaveActive ošetří prádlo párou na konci zvoleného programu. Sníží tvorbu záhybů, zároveň odstraňuje bakterie a pachy.

Článek

Pračku plňte na 80 %

Častým důvodem zápachu čerstvě vypraného prádla bývá přeplněná pračka. Její kapacita se měří podle hmotnosti suchého textilu. Pračka na 8 kg tedy sice zvládne hromadu prádla o stejné hmotnosti, ovšem nejlépe vypere naplněná zhruba na 80 %, aby se textil mohl v bubnu volně pohybovat.

Pomůcka pro určení správného množství prádla existuje: do bubnu by se měla nad prádlo pohodlně vejít ruka s roztaženými prsty.

Když pereme jemné prádlo nebo vlnu, plníme buben maximálně do poloviny, protože materiál po namočení zvětší svůj objem.

Zkuste jemnou páru

Pokrokovější modely praček nabízejí pod různými názvy technologii, která na závěr pracího cyklu provzdušní prádlo jemnou párou a šetrnými obousměrnými rotacemi bubnu. Funkci lze zvolit na začátku nebo kdykoliv v průběhu praní.

Ošetření párou zlikviduje až 99,9 % bakterií, alergenů a dalších škodlivin. Tím odstraní i odolné pachy, aniž by bylo nutné prát při vysoké teplotě.

Čtyři mýty, které vám v domácnosti zbytečně komplikují život

Styl

Parní program slouží i k osvěžení již suchého prádla – třeba dlouho uloženého zatuchlého oblečení, nebo i krátce nošeného oděvu, např. košile zbaví pachu cigaretového kouře, kuchyňské zástěry výparů ze smažení.

Podobnou službu poskytne také ošetření párou z parní žehličky nebo zavěšení oděvu nad hřející radiátor.

Perte při vhodné teplotě

Programy na vyváření či možnost prát na 70 °C u novějších modelů praček nenajdete. Důvodem je účinnější složení dnešních pracích prostředků, enzymy v nich obsažené efektivně pomáhají s odstraněním nečistot z prádla.

Foto: Wansou

Wansou Spring Inspiration je koncentrovaný avivážní prostředek s vůní pivoňky, jasmínu a ylang ylang. Mikročástice v něm obsažené zabezpečí dlouhotrvající vůni. Cena od 27 Kč/750 ml.

Pro kvalitní vyprání tak stačí teplota vody 30 až 40 °C. Vyšší teplota ničemu nepomůže, prací gel či prášek se při teplotě nad 60 °C neprojevuje více než při nižších teplotách.

Optimální výsledky tak zaznamenáme při praní na 40 °C, zejména spojíme-li ho s tzv. iontovou technologií podporující likvidaci zvláště odolných skvrn.

Foto: SCANquilt

Ručníky měníme podle míry znečištění zhruba každé tři dny. Hromadění odumřelých kožních buněk na nich totiž společně s vlhkostí vytváří ráj pro plísně a bakterie.

Prádlo nenechávejte vlhké

Prádlo vytáhneme z pračky hned po ukončení pracího cyklu. Vlhké prostředí bez přístupu vzduchu je totiž ideální líhní pro bakterie, škodlivé plísně, alergeny a další patogeny provázející hnilobný proces, jehož průvodcem je nepříjemný zápach.

Může se projevit hned, nebo po několika hodinách, když na prádlo zapomeneme.

Chytré pračky ohromí svou samostatností

Tipy a trendy

Kvůli svěžesti prádla někteří uživatelé přidávají do zásobníku pračky aviváž nebo máchadlo, často však postačí dostatečné vyždímání a sušení v sušičce, nebo ve velkých větraných prostorách, nejlépe venku.

Pračku pravidelně čistěte

Existují pračky se samočisticím programem (např. SterilTube), který je udrží i po těch nejnáročnějších úkolech čisté a bez bakterií. Přesto věnujme pozornost místům, v nichž se nečistoty usazují: okolí gumového těsnění dvířek, zásobníku na prací prostředky a také filtru.

Gumu stačí otřít vlhkým hadříkem. Jednou měsíčně necháme pračku „proběhnout“ s profesionálními oxidačními tabletami pro odstranění nevonného a kluzkého povlaku, usazenin a zápachu z pračky.

Foto: Tierra Verde

Šetrnější náhradou aviváže je máchadlo od Yellow & Blue. Prádlu dodává díky esenciálnímu oleji levandulovou vůni. Cena 599 Kč/5 l.

Foto: Tefal

Ruční napařovač oděvů Tefal Access Steam Pocket (DT3030) odstraní pachy i záhyby. Účinným napařováním (1300 W) s parním výkonem 19 g/min. vydezinfikuje oblečení, a to bez žehlicího prkna. Cena 1699 Kč.

Po vytažení prádla z pračky je dobré nechat pár hodin otevřená dvířka, aby vnitřek bubnu mohl vyschnout. Pokud není v místnosti, v níž pračku máme, trvale vysoká vlhkost, můžeme nechat dvířka pootevřená stále.

Anketa

Řešíte problém s nepříjemným odérem u vypraného prádla?
Ano, bohužel.
10,4 %
Občas.
16,6 %
Jen výjimečně.
19,1 %
Nepamatuji si, že bychom měli kdy takový problém.
41,8 %
Nikdy.
12,1 %
Celkem hlasovalo 12728 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

V koupelně hraje prim minimalismus

Jednoduché tvary, skryté úchyty, decentní úložné prostory, kontrast tmavých a světlých odstínů - v koupelnovém nábytku se nosí střídmost spojená s chytrým...

Chytré pračky ohromí svou samostatností

Pokročilé pračky šetří energii, pohlídají ideální teplotu a dávkování vody, množství pracího prostředku i aviváže. To vše s ohledem na druh tkaniny a váhu...

Výběr článků

Načítám