Hlavní obsah

Chytré pračky ohromí svou samostatností

Právo, Karolina Černá

Pokročilé pračky šetří energii, pohlídají ideální teplotu a dávkování vody, množství pracího prostředku i aviváže. To vše s ohledem na druh tkaniny a váhu prádla. Tím chrání jeho kvalitu. Ale mají i další vychytávky!

Foto: Gorenje

Pračky nové generace WaveActive patří do nejvyšší energetické třídy A+++ s úsporou energie až 50 %. Díky pokročilému invertorovému motoru, izolaci a konstrukčnímu řešení jsou velmi tiché.

Článek

Automatické dávkovací systémy samozřejmě potřebují, abychom plnili zásobníky, přičemž na jejich prázdnotu dokážou hlasitě upozornit.

Během praní u špičkových modelů oceníme nejen jejich samostatnost, ale i tichý chod, nejvýše 50 dB, při odstřeďování pak 70 dB.

Ovládání na dálku i dotykem

Chytrou pračku ovládáme displejem, většina inteligentních spotřebičů komunikuje i na dálku, nejčastěji přes wi-fi s přidruženou aplikací. Díky propojení se smartphonem, tabletem, s chytrými hodinkami tak odkudkoli sledujeme spotřebu energie pračky, fázi pracího cyklu, aplikace nabízejí i funkci, která pomůže identifikovat případné problémy.

Přes wi-fi stahujeme a nahráváme nové speciální prací programy, jako třeba Vlna, Dětský program na vyvařování plen, nebo Praní za studena. Nabídka programů ke stažení je neustále aktualizovaná.

Pračku lze ovládat a aktualizovat v ní programy i přes zařízení s NFC, což je technologie bezdrátové komunikace mezi elektronickými zařízeními, která probíhá na velmi krátkou vzdálenost, zhruba do 4 cm. Některé modely umožňují obě varianty.

Foto: Bosch

Spotřebiče s technologií Home Connect můžeme kontrolovat a ovládat přes mobil, tablet, chytré hodinky i přes hlasového asistenta.

Spotřebič lze propojit s dalšími systémy integrovanými v chytré domácnosti, např. s osvětlením nebo alternativními zdroji energie.

Čerpáme-li energii ze solárních panelů nebo pokud využíváme dvoutarifovou sazbu, nastavíme v aplikaci časový rámec, v němž chceme prádlo vyprat, a inteligentní systémy pohlídají množství energie či na základě aktuální předpovědi počasí u solárních panelů pračku automaticky spustí ve chvíli s nejefektivnějším zdrojem energie.

Zajištění bezpečnosti

Díky bezpečnostním čidlům můžeme nechat pračku pracovat v době, kdy nejsme doma. Stačí pouze nastavit odložený start a máme i v případě poruchy jistotu, že se nic vážného nestane.

Rodiny s dětmi ocení pračku s dětskou pojistkou.

Vyšší modely praček mívají na přívodní hadici integrován systém (např. Aquastop), který při netěsnosti pláště hadice okamžitě uzavře přívod vody. Zabrání tak škodám, jež může volně tekoucí voda do bytu způsobit, v panelovém domě tak ochrání i byty sousedů.

Ručníky perte šetrně a bez aviváže

Jak na to

Užitečné funkce

Prvotřídní modely různých výrobců nabízejí pod odlišnými názvy podobné funkce sloužící k praní i hýčkání textilu.

Může jít o účinné odstranění desítek druhů odolných skvrn, nechybí samočisticí program pro pračku bez špíny a bakterií.

Foto: Whirlpool

Pračka FFB 8448 BV CS mimo jiné nabízí velký displej v češtině, senzorovou technologii pro optimální výsledky a úsporu až 50 % energie, vody a času, 14 programů a funkci FreshCare+ proti bakteriím. Cena 10 990 Kč.

Trendem je parní praní vyhovující rodinám s alergiky. Horká pára likviduje bakterie a alergeny, navíc lépe udržuje teplotu v bubnu, a přispívá tak ke snížení energetické náročnosti přístroje. Výrobci slibují i lepší vyrovnání vláken, tj. méně následného žehlení, načechrání a osvěžení prádla a odstranění odolných skvrn.

Pára efektivně rozloží prací prostředek, nezůstávají po něm na oblečení stopy. Parní pračky perou podobně jako ostatní modely, pára je spíše doplňkovou funkcí, většinou se zapíná na závěr pracího cyklu.

Oblíbené typy praček

Pračky plněné předem se prodávají nejvíce. K dostání jsou užší, slim verze od hloubky 38 cm s kapacitou 4 kg až po pračky dvojnásob hluboké, s kapacitou přes 10 kg prádla. Můžeme mít podstavnou i vestavnou variantu se zasazením do kuchyňské linky nebo koupelnového nábytku. Cena od 6000 Kč.

Pračka se sušičkou vyhoví těm, kdo nemají možnost v bytě sušit prádlo ani si pořídit pračku a sušičku zvlášť. Kapacita bubnu pro sušení bývá často až o polovinu menší než kapacita bubnu pro praní, ocení ji nepočetná domácnost. Cena od 14 000 Kč.

Vrchem plněné pračky se hodí do menších bytů či garsonek a malých koupelen. Hodí se pro starší lidi, kteří se při plnění pračky nemusejí tolik ohýbat. Pračku lze obestavět, nepotřebuje před sebou prostor pro otevírání dvířek. Cena od 6000 Kč.

Špičkové modely praček stojí řádově desítky tisíc.

Moderní spotřebiče, které zjednoduší a urychlí práci v kuchyni

Tipy a trendy
Energetický štítek nově!
Od března 2021 budou platit nové energetické štítky schválené Evropskou komisí. Pro označení energetické náročnosti, např. spotřeby elektrické energie, vody či hlučnosti se dosud používají třídy A+, A++ a A+++. S vývojem technologií se ale staly nevyhovujícími, další přidání znaménka + k písmenu A by vneslo zmatek. Postupně se budou elektrospotřebiče přeštítkovávat na třídu A–G (nejméně úsporné výrobky = třída G).
Změna se týká těchto kategorií spotřebičů:
pračky a pračky se sušičkou
myčky nádobí
chladničky, mrazničky a vinotéky
svítidla
elektronické displeje (včetně displejů televizorů, monitorů a digitálních informačních displejů).

Anketa

Máte rádi, když má pračka hodně programů a funkcí?
Ano, miluji moderní spotřebiče.
10,8 %
Nevadí mi to.
1,4 %
Hlavně, když je ovládání srozumitelné.
73,8 %
Moc ne.
8,5 %
Ne, to nenávidím.
5,5 %
Celkem hlasovalo 2915 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Chytré spotřebiče s námi komunikují

S chytrými domácími spotřebiči můžete ušetřit. Pohlídají množství energie, přemýšlejí dopředu a automaticky se zapnou ve chvíli, kdy je to nejefektivnější. Na...

Lednici si kupujte vždy na míru

Dokud lednice funguje, bereme ji jako samozřejmost. Jakmile se však pokazí, je to téměř pohroma. Naštěstí ji lze rychle nahradit. Jak vybrat správně?

Výběr článků

Načítám