Hlavní obsah

Jak se zbavit nelibého pachu v lednici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I v té nejpečlivěji vedené kuchyni se to může čas od času přihodit. Člověk otevře lednici a zjistí, že se z ní line poněkud nelibý pach. Důvodů může být hned několik. Tu a tam se někde něco vylilo, jinde zůstal zapomenutý kus jídla, který nebyl v uzavřené nádobě… Zde přinášíme možnosti, jak se nepříjemného odéru zbavit.

Foto: Envato Elements

Existuje několik způsobů, jak se zbavit nelibého pachu v lednici, základem je ale udržování čistoty.

Článek

Pokud se v lednici objeví zápach, je potřeba se jej a zejména jeho zdroje zbavit co nejdříve nejenom kvůli vlastním nepříjemným pocitům, ale i z hygienických důvodů. Mnohé z potravin jsou na okolní aromata navíc citlivé a mohly by zápach přejmout.

Vyprázdnění a vymytí je základ

Prvním krokem k eliminaci zápachu v lednici je samozřejmě její důkladné vyčištění a s tím související vyprázdnění jejího obsahu. Vyndejte všechny potraviny, odstraňte odnímatelné police a zásuvky. Vnitřek lednice omývejte houbičkou nebo hadříkem namočeným ve směsi teplé vody a octa (je-li zápach intenzivní, nebojte se s octem „přitvrdit“, klidně i na poměr 1:1 s vodou). Nejrůznější skvrny nebo stopy po zbytcích jídel lze odstranit rovněž pomocí citronové šťávy nebo pasty z jedlé sody.

Kávová zrnka, aktivní uhlí, jedlá soda

Pokud jste si jistí, že je ve vaší lednici čisto a potřebujete se zbavit jen zápachu, můžete použít některý z osvědčených předmětů. Jsou to například kávová zrna, jež absorbují zápachy a mohou být umístěna v miskách nebo sáčcích v různých částech lednice. Stejným způsobem lze do ledničky umístit také tabletky aktivního uhlí nebo jedlou sodu.

Je libo svěžejší vůni? Zkuste citrusové plody

Kdo chce nejenom odstranit pach, ale zároveň ledničku i svěže provonět, může sáhnout po některém druhu z citrusových plodů. Dobře v takovémto případě poslouží citrony, pomeranče a mandarinky. Zvolený plod oloupejte a umístěte na poličku nebo do misky v lednici.

Preventivní opatření

Poté co se zbavíte nežádoucího zápachu, je dobré dále dodržovat jednoduchá preventivní opatření.

Tím prvním je uchovávání silně aromatických potravin v hermeticky uzavíratelných obalech. 

Neopomínejte také pravidelně kontrolovat trvanlivost a stav všech potravin uložených v lednici.

Ujistěte se, že se dveře lednice dobře dovírají a těsní. Špatné těsnění může způsobit, že do lednice proniká vzduch s vyšší teplotou, která může podporovat rychlejší degradaci potravin uvnitř.

Lednici si kupujte vždy na míru

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Jak zvládnout generální úklid v kuchyni

Kuchyně patří mezi nejvytíženější místnosti v bytě. Vedle pravidelné péče si tak alespoň dvakrát za rok zaslouží generální úklid, abyste se zbavili nepořádku...

Výběr článků

Načítám