Hlavní obsah

Nadměrná vlhkost v domě i bytě ohrožuje naše zdraví

Právo, Gisela Růžičková

Nadměrná vzdušná vlhkost v našich domovech způsobuje nejen ztráty na majetku, ale ohrožuje i naše zdraví. Čím? Vyšší vlhkost je totiž živnou půdou i pro rozvoj plísní, které jsou pro nás nebezpečné.

Foto: INOUTIC (2x)

Vlhkost v interiéru má zásadní vliv na kvalitu zdraví. Hygienické normy tolerují vlhkost v interiéru mezi 30 až 70 %, ideální je 40 %.

Článek

Zejména děti a starší lidé patří mezi nejohroženější skupiny. Jejich organismus se nedokáže tak účinně bránit. Proto je nutné plísně co nejdříve zlikvidovat.

Foto: OBI

Mobilní klimatizace 5 v 1 (7649 Kč) s pěti funkcemi (chlazení, ohřev, odvlhčení, čištění a přívod vzduchu), s časovačem a dálkovým ovládáním max. do 33 m2.

Nadměrnou vlhkost poznáme snadno klasickými příznaky: kapky na skle, orosená okna z vnitřní strany. V tomto okamžiku je potřeba jednat.

Pomáhá intenzivní větrání, ale to není vždy možné zajistit a mnohdy nestačí. Je nutné snížit nadměrnou vlhkost na optimální hladinu a udržet ji.

Není nad sucho v domě

Vlhké zdi se obvykle vyskytují ve starších domech, kde se stavební materiály po letech působení vlhkosti rozpadají, ztrácejí statickou nosnost, fyzikální i tepelně izolační vlastnosti.

Foto: BAUHAUS

Elektrický odvlhčovač vzduchu (5490 Kč) s příkonem 410 W a odvlhčovací kapacitou 20 l/24 hodin.

Kromě negativního vlivu na zdraví zvyšují vlhké zdi spotřebu energie na vytápění. Je-li stavba trvale vystavena vlhkosti, začnou se na podlahách, zdech i na stropech tvořit plísně a prorůstat soli.

Příčiny vzniku vlhkosti v domě

Zpravidla jde o kondenzaci vodních par, ale i o špatnou údržbu domu, o korozi původní hydroizolace či změnu hladiny podzemní vody. Stavbu ohrožují sníh a déšť - poškozují potrubí a žlaby, svody dešťové vody, střešní krytinu i oplechování.

Foto: WWW.STOP-VLHKOSTI.CZ

Speciální tableta Aero 360° přeměňuje pohlcenou vlhkost na solný roztok, který se shromažďuje ve spodní části nádoby a tím udržuje vzduch v místnosti na optimální hladině vlhkosti na doporučených 40-60 %.

Domu nepřidají ani mokré cesty či neodizolovaná zemina a odpady. Soli rozpustné ve vodě se projevují opadáváním omítek, výkvětem a ložisky plísní.

Další příčinou vlhkosti je průnik vody po záplavě nebo z porušeného vodovodního potrubí. Nadměrná vlhkost domu poškozuje i další stavební konstrukce, dřevo, železo, omítky i nátěry. Proto jsou nejlepší ochranou správně izolované základy, střecha a obvodové zdi bez trhlin.

Foto: WWW.STOP-VLHKOSTI.CZ

Novinka Ceresit stop vlhkosti aero 360° pohlcuje nadměrnou vzdušnou vlhkost a neutralizuje zápach prostřednictvím 360° cirkulace vzduchu.

Vyhledáme odborníky

Jakmile v domě objevíme znatelnou vlhkost, ihned se obrátíme na odborníky. Chybné určení příčiny či postup sanace by mohly stav vlhkosti zhoršit. Odborníci poradí i se složitějšími problémy, což nevylučuje sanační práce svépomocí.

Foto: WWW.SAVO.EU

Čisticí prostředek Savo proti plísním Koupelna (66 Kč/500 ml) je specialista proti plísním a skvrnám v koupelně, má dezinfekční a bělicí účinky. Odstraní plíseň, řasy i kvasinky ze spár kachliček, dlažby, z rohů sprch a van.

Foto: STACHEMA

K sanaci plísní v domě i bytě je vhodný nový moderní, vysoce účinný přípravek FungiSPRAY bezchlorový avokádo (500 ml za 83 Kč) nebo citrus.

Existují různé metody i materiály od hydroizolačních a asfaltových pásů či antikorových plechů přes chemické injektáže zdiva až po hydrofobizační a elektrofyzikální technologie. Izolace proti vlhkosti instalujeme pod stěny, pod podlahy, na zdi, které se nacházejí pod úrovní terénu.

Novými stavebními materiály a technologiemi se dnes daří přebytečnou vlhkost odstranit, případně omezit tvorbu solí, jež znehodnocují dům.

Foto: BAUHAUS

MEM suchá zeď (679 Kč) je nové a inovativní řešení pro dodatečné zhotovení vodorovné izolace proti vzlínající vlhkosti ve zdivu.

Příčiny vlhkosti v bytě

Odstranit vzdušnou vlhkost z bytu není otázkou několika dní. Kromě vysoušení vzduchu je nutné nalézt i příčinu vzniku problému a odstranit ji.

Typickým důvodem je mnohdy výměna oken za plastová. Ta sice potěší dobrou zvukovou a tepelnou izolací, ale následkem své vysoké přesnosti brání proudění vzduchu. Byt pak přestane dýchat. Někdy lze problému zabránit dostatečným větráním, krátkým, ale intenzivním.

Foto: INOUTIC

Nejčastější příčinou rosení oken z vnitřní strany je vysoká vlhkost v místnosti.

Potíže s vlhkostí se objevují také v zimě v místnostech, které sousedí např. s nevytápěnými chodbami či sklepy, což vede ke kondenzaci vody na stěnách a k tvorbě plísní. Vyplatí se zateplení stěny a investice do vlhkoměru.

Foto: OBI

Mobilní klimatizace Progres 7 (8199 Kč) má 3 stupně ventilace, časový spínač, dálkový ovladač, energetickou třídu A, samostatnou odvlhčovací funkci, dehydrataci 1 l/h, max. do 60 m3.

Vlhkost vzduchu by neměla přesáhnout 60 %. Ideální stav je okolo 40 %. Pokud je vlhkost vyšší než 70 %, objevuje se plíseň na stěnách, pod koberci, na nábytku, ale i na textiliích a obuvi.

Jak s plísněmi zatočit?

Častěji a intenzivně větráme, zejména v kuchyni, koupelně a na WC. Nemusíme dlouho, ale uděláme na pět minut průvan, aby se vzduch vyměnil.

V zimě dobře topíme i větráme.

V kuchyni nenecháváme stát vodu, při vaření vždy používáme digestoř zapnutou na vyšší stupeň.

Je-li to možné, nesušíme v bytě prádlo. V opačném případě sušíme jen v koupelně se zapnutým ventilátorem či s otevřeným světlíkem.

Průběžně kontrolujeme skříně a botníky.

Na případné plísně si pořídíme vhodné přípravky, ať už pasivní, či aktivní odvlhčovače.

Pasivní přístroj má záchytnou nádobu a zásobník na tabletu. Ta na sebe váže vodu, která odkapává do zásobníku. Spotřeba tablet závisí na míře vlhkosti.

Účinnější jsou aktivní elektrické odvlhčovače, které fungují podobně jako lednice. Odvlhčovač nasává vzduch, ten přemrazí a led se pak rozpouští do zásobníku. Po naplnění se přístroj vypne a upozorní světelnou a zvukovou výstrahou na nutnost vylít zásobník. Přístroj současně pracuje jako čistička vzduchu.

Spreje proti plísni pomohou jen dočasně. Problém nevyřeší a nemají se používat příliš často.

Reklama

Související články

Jak zamezit rosení oken

Jsou orosená okna kosmetickou vadou, nebo závažnou překážkou? Všude tam, kde se dlouhodobě koncentruje vlhkost, hrozí riziko vzniku plísní. Co s tím?

Jak ušetřit za teplo a nezmrznout

Ceny stoupají, teplota klesá. Co s tím? Nejjednodušší je otočit kolečkem topení, ale co potom s těmi účty? Je ale mnoho cest, jak vytlačit rtuť v teploměru výš...

Výběr článků

Načítám