Hlavní obsah

Jak ušetřit za teplo a nezmrznout

Právo, Alexandr Petrželka

Ceny stoupají, teplota klesá. Co s tím? Nejjednodušší je otočit kolečkem topení, ale co potom s těmi účty? Je ale mnoho cest, jak vytlačit rtuť v teploměru výš a přitom udržet účty na přijatelné úrovni.

Foto: Dorian Decor

Se závěsy se to v zimě musí umět. Jinak se sami zbytečně zbavíme drahocenného tepla.

Článek

1) Chvála závěsů

Máte je na oknech? Čím těžší a silnější látka, tím lepší! Jestli máte radiátory pod oknem, právě tady je dobré dát kousek nad ně poličku nebo jiný kryt. Nepotřebujete přece vytápět prostor mezi oknem a závěsem, teplo potřebujete nasměrovat do pokoje.

Jste zvyklí mít závěsy z větší části zatažené? Dejte na jejich zadní stranu starý koupelnový závěs z plastu nebo flísovou deku - obojí izolaci výrazně posílí. Dobře poslouží i podobně zesílená vlněná tapiserie na zdi.

2) Použijte alobal

Není to sice dvakrát estetické, ale udělat si z lepenky a roličky alobalu odrazovou desku a vsunout ji mezi radiátor a stěnu, zejména u obvodových zdí domu, přináší příjemný efekt. Nevytápíte stěnu, ale teplo se odráží dovnitř místnosti. Zinkový plech by byl účinnější, ale to už by peněženku postihlo citelněji.

3) Co vstupní dveře?

Tudy uniká hodně tepla, pokud nemáte štěstí a nevedou na vytápěnou domovní chodbu. I ty je možné přikrýt zajímavě vzorovaným závěsem nebo dekorativním koberečkem.

4) Využijte sluníčko

Slunce je nejlevnějším zdrojem tepla, nezříkejte se ho a nechte ho vstoupit okny - není-li právě pod mrakem. Když svítí slunce, nezatahujte závěsy a nezavírejte žaluzie. Jakmile se začne stmívat, zatahujte a zavírejte, abyste akumulované teplo udrželi uvnitř.

5) Radiátory by měly být čisté

Cokoliv na nich leží, budete zahřívat zbytečně. Máte před radiátorem stůl nebo pohovku? Možná je to z provozního hlediska dobré řešení, ale chcete-li ušetřit za vytápění, efektivní to není. Je ale rozumné, zvláště v místnostech s vysokým stropem, umístit nad radiátor nějakou poličku a „rozbít“ tak kolmo vzhůru stoupající proud teplého vzduchu.

Ušetřit můžete i se změnou dodavatele energie. Porovnejte ceny energií roku 2014 na kalkulačce elektřiny a kalkulačce plynu.

Reklama

Související témata:

Související články

Zdravé saunování v pohodlí domova

Saunu s dlouholetou tradicí vnímáme jako zařízení, které má blahodárný vliv na naše zdraví, ale především výborný preventivní účinek. Kromě klasické finské...

Aby sklo zůstalo zářivé a čisté

Není sklo jako sklo - každý jeho typ vyžaduje různou péči i čisticí prostředek. A zrcadlo si už vůbec potrpí na individuální přístup!

Domácí pomocníci, kteří nám usnadní úklid

Právě před Vánocemi se spousta hospodyněk pouští do generálního úklidu. Kolotoč mytí oken, čištění koberců, sedaček, úklid kuchyně a koupelny dají pořádně...

Výběr článků

Načítám