Hlavní obsah

Krmivo pro zvířecí mazlíčky by bylo lepší, kdyby bylo z hmyzu, tvrdí veterináři

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská veterinární asociace (BVA) doporučuje chovatelům psů a koček, aby do jídelníčku svých mazlíčků zařazovali krmivo bohaté na hmyz. Některé takové produkty prý mohou být lepší než ten nejlepší steak. Hmyz je totiž zdrojem bílkovin, který je výrazně šetrnější k životnímu prostředí než tradiční krmiva.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Britští veterináři očekávají přirozeně ze strany chovatelů značný odpor, nicméně dle průzkumů, které na ostrovech proběhly, se zdá, že by se nakonec velké množství z nich mohlo nechat pro hmyzí stravu svých mazlíčků přesvědčit.

„Je to skvělá příležitost, podíváme-li se na hmyz jako na alternativní zdroj některých výživových složek, které používáme v krmivech pro zvířata,” řekl pro BBC prezident BVA Simon Doherty s vysvětlením, že je důležité do budoucna hledat zdroje potravin, které nebudou vyčerpávat půdu ani vodu a nebudou ani přispívat ke změně klimatu, tím spíš, jsou-li navíc lepší než běžné maso.

Výhody hmyzích proteinů

Hmyz se na speciálních farmách chová obvykle na odpadu potravinového původu. Patrně největší farmou je dánská společnost Protix. Její zástupci tvrdí, že v porovnání s hovězím masem spotřebují pouze dvě procenta půdy a čtyři procenta vody k vyprodukování kilogramu hmyzích proteinů.

Tunu hmyzu lze přitom vyprodukovat na 20 čtverečních metrech během 14 dnů. Hmyz přitom není třeba hnojit, není třeba na něj používat další chemikálie jako třeba pesticidy, a při jeho chovu vzniká jen minimální množství emisí. Larvy hmyzu navíc produkují výkaly, jež jsou velice výživným hnojivem, které není nikterak kontaminováno mikroplasty.

Proč dochází i na krmiva

Přechod od tradičního masa ke krmivům na bázi hmyzu bude brzy žádoucí i z ekonomických důvodů. Domácí mazlíčci zkonzumují ročně odhadem 20 procent veškeré produkce masa, uvádí BBC, ale hned dodává, že podle BVA je to ve skutečnosti spíše 12 procent.

Navíc se podle zjištění veterinářů mnoho chovatelů domnívá, že pokud si mohou dopřávat steaky sami, není důvod, proč by je neměli mít také jejich psi či kočky, které považují za plnoprávné členy rodiny.

Jídelníček orientovaný pouze na maso nepředstavuje nutričně vyváženou stravu, jíž zvířata, stejně jako lidé, potřebují. I proto veterináři spíše hlasují pro profesionálně připravovaná kvalitní krmiva, ať již s podílem hmyzu, či bez.

Na kolik vyjdou

Krmiva s masovou složkou nahrazenou hmyzími bílkovinami jsou na trhu (a to i českém) cenou srovnatelná s prémiovými krmivy na bázi masa. Například 12kilové balení granulí vyjde na částky okolo 1700 korun. V porovnání s běžným krmivem pak jeho cena může být až čtyřnásobná.

Jak ale výrobci vysvětlují, vyšší cena je v současné době dána tím, že hmyzí farmy vznikly teprve nedávno a v ceně hmyzí bílkoviny se tak ještě stále promítají náklady na jejich vybudování.

Anketa

Krmili byste svého mazlíčka jídlem na bázi hmyzích bílkovin?
Ano, klidně, nemám s tím problém.
78,6 %
Nevím.
7,4 %
Ne, v žádném případě!
14 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 323 čtenářů.

Testování vzorku

Redaktoři BBC pro potřebu článku vyzkoušeli na vlastním psovi jménem Skwiff, jak mu krmivo s hmyzí složkou bude chutnat. K posouzení dostal psí pamlsek, který prý zhltnul s velikou ochotou. Lze tedy usuzovat, že chuťově si hmyzí pokrmy nijak nezadají s tradičními masovými. Pro úplnost je potřeba uvést, že Skwiff je labrador.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám