Hlavní obsah

Klokan nikdy nebude typickým mazlíčkem, přesto ho dost lidí chová doma

Novinky, Roman Mašín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Symbolem australské divočiny je určitě klokan. U našich protinožců zcela běžný tvor, kterého lidé i loví kvůli masu. V Česku je v zoologických zahradách středem pozornosti pro svůj vzhled, často se také děti ptají, zda by si nemohly klokánka vzít domů. Zdá se to jako bláznivý nápad, ale kupodivu i u nás někteří lidé chovají klokana jako domácího mazlíčka.

Foto: Eva Brichtová

Na sníh klokan ve své domovině příliš často nenarazí.

Článek

Teoreticky lze chovat kterýkoli z více než 50 druhů klokanů. Chov většiny z nich v zajetí je ovšem velmi náročný, není vhodný dokonce ani pro zoologické zahrady.

Problém u většiny druhů je ten, že nejsou zcela schopny volně přežít v našich zimních podmínkách. Je to pochopitelné, protože klokan je typické zvíře teplých pouští, stepí a pralesů Austrálie a blízkých ostrovů.

Chovají se jen dva druhy

„V soukromých chovech se u nás v současné době chovají pouze klokan rudokrký, poddruh Bennettův a klokan parma,“ říká chovatel klokanů Lukáš Kadela z Vysočiny.

„Tyto druhy mohou být v našich klimatických podmínkách celoročně venku, pokud mají možnost zalézt si do ubikace,“ dodává. Tím se výběr druhů pro eventuální zájemce o domácí chov výrazně snižuje na dva středně velké druhy.

Foto: Eva Brichtová

Jen dva druhy klokanů dokážou přežít české zimy. Potřebují k tomu ve výběhu ale přístřešek. Ideálně alespoň ze tří stran chráněný a zateplený.

Klokan rudokrký - Bennettův dorůstá do výšky 65 centimetrů, délka jeho těla je i s ocasem až 180 centimetrů a váží kolem 25 kilogramů. Má podsadité tělo a své jméno získal díky husté červenohnědé srsti, která je na krku nejvýrazněji zabarvená.

Právě hustá srst, která dobře tepelně izoluje, ho dělá vhodným druhem pro chov i v našich mrazivějších zimách. Ve své domovině obývá lesnaté oblasti jihovýchodní Austrálie. Jako všichni klokani i klokan Bennettův je býložravec. Zajímavé je, že v chovech se poměrně často objevují albíni. Tedy jedinci s bílou srstí a červenýma očima.

Už méně se v zajetí chová klokan parma. Je to jeden z nejmenších klokanů. Dorůstá délky okolo 60 centimetrů a váží jen něco do šesti kilogramů. Také klokan parma pochází z lesnatých oblastí východního pobřeží Austrálie.

Na jednoho až 50 metrů čtverečních

Kdo se rozhodne pořídit si klokana domů, musí pro něj především připravit výběh se zázemím.

Pro jednoho klokana Bennettova - o něm především budou následující řádky - počítejte s minimální plochou 50 metrů čtverečních. Ale je to opravdu minimum prostoru, které zvíře potřebuje. Je běžné, že lidé často považují klokany za „živou sekačku trávy“.

Foto: Jiří Jurda

Přístřešek pro klokany není nutné nijak složitě budovat, stačí k tomu například i OSB desky.

„Pokud nechcete trávu ve výběhu sekat a zároveň berete travní porost jako hlavní zdroj potravy klokana, musíte jim vyhradit právě takový prostor, který nestačí vypást a podupat a zároveň tam tráva nepřerůstá,“ vysvětluje chovatel klokanů Jiří Jurda.

„Nemám přesné číslo plochy, která tyto podmínky splňuje, protože to závisí na více aspektech. Můj výběh pro až pět klokanů má velikost asi tři sta metrů čtverečních a je dostačující,“ upřesňuje. Zapomenout se nesmí ani na to, že klokan je vynikající skokan, výběh tak musí mít dostatečně vysoký plot, aspoň 150 cm.

Klokan Bennettův snáší i naše zimní teploty. Ale stejně jako všechna zvířata, musí mít i on možnost zalézt a schovat se před nepřízní počasí. Nemusí to být zrovna vyhřívaná místnost, stačí přístřešek uzavřený alespoň ze tří stran ve směru převažujících větrů. Ideální je ale uzavřená zateplená bouda.

Někteří chovatelé s úspěchem využívají třeba nepoužívanou kůlnu nebo část stodoly. Hodně se ke stavbě používají OSB desky, ze kterých je stavba rychle, a za poměrně málo peněz hotová.

„Pokud jde o rozměry, mám boudu velkou tři krát tři metry, což pro množství klokanů, které chovám, bohatě stačí. Hlavně je třeba nezapomenout, že se ubikace musí čistit, proto ji udělejte tak vysokou, abyste v ní mohli pohodlně stát,“ říká Jiří Jurda. V žádném případě klokan nepatří do klece, ať už sebelépe vybavené.

Neexistují registrované chovy

Pokud máte vše připraveno, je čas poohlédnout se po nějakém chovateli, který klokany nabízí. U chovatelů klokanů neexistuje žádný chovatelský klub ani registrované chovy. Proto je třeba být obezřetný a vyvarovat se nákupu u pochybných překupníků, kteří vozí klokany ze zahraničních chovů.

U nich je cena sice nižší, ale větší riziko úmrtí z důvodu stresu po dlouhé a někdy i neprofesionální přepravě. Také nikdy nevíte, z jakého prostředí klokan pochází.

Foto: Lukáš Kadela

Maličký klokánek u matky ve vaku, po přisátí ke struku.

Renomovanější chovatelé spolupracují třeba se zoologickými zahradami, tam se na ně dá doptat a případně získat kontakt. V případě, že chcete koupit klokana na inzerát, vždy se zajeďte k chovateli osobně podívat. Přesvědčíte se tak, že se nejedná o překupníka, a současně u něj získáte mnoho cenných rad a informací do začátku chovu.

Klokani se rodí nevyvinutí pro samostatný život, a tak je matka až 8 měsíců nosí ve svém vaku. Od chovatele tedy nový majitel přebírá mládě ve věku deset měsíců. Je tedy dost času na to chovatele navštívit, s klokany se seznámit a sledovat, jak mládě roste. Ceny klokanů Bennettových se pohybují u samců okolo 15 000 Kč a samic 30 000 korun.

Klokan je individualista, a tak nevadí, pokud si pořídíte pouze jednoho. Ale i skupina několika klokanů v jednom výběhu bude žít bez konfliktů. Dokonce, i když máte doma další zvířata, není třeba se obávat.

„Ze začátku to chvilku trvá, než si klokan zvykne a osonduje nové kamarády, ale pak je to naprosto bez problému. Klokan Bennettův je mírný a nekonfliktní druh. Viděl jsem je společně s koňmi, ovcemi, kozami, lamami, marami a husami,“ vysvětluje Lukáš Kadela.

Foto: Lukáš Kadela

U matky ve vaku má malý klokánek vše, co k životu potřebuje.

Snad jediným problémem může být soužití se psy. Především s těmi, kteří mají silněji vyvinutý lovecký pud. V takovém případě pomůže skutečně dobrý plot u výběhu a důsledné učení psa, že si klokana nesmí všímat.

Péče není náročná

Péče o klokany není nijak náročná. Se stravou si chovatel nemusí dělat starosti, pokud je výběh dostatečně velký a zarostlý vegetací. Jako přilepšení lze klokanovi do výběhu dávat třeba spadané ovoce nebo mrkev, těmi nikdy nepohrdne.

Dokonce mají rádi kůru stromů, a tak jim určitě uděláte radost, když jim občas nějaké čerstvé větve do výběhu dáte.

Foto: Lukáš Kadela

Malí klokani tráví u matky ve vaku prvních osm měsíců života.

„Klokani mají rádi také zrní, jako je pšenice, loupaný oves, kukuřice a podobně. Já jsem na to pořídil krmítko pro slepice, do něhož jim připravím směs, kterou promíchám s granulemi pro králíky. Ty zabezpečí přísun vitamínů a minerálů,“ radí Jiří Jurda.

V zimních měsících je třeba zajistit dostatek sena a doplnit třeba právě ovocem, zeleninou a zrním. Samozřejmě by klokan měl mít stálý přístup k čerstvé vodě. A tím běžná péče o klokana končí.

O svou srst se stará sám, není ho třeba vyčesávat nebo stříhat drápky. Klokan je v tomto směru nenáročný. Stejné je to s veterinární péčí. Žádná povinná očkování u klokanů předepsána nejsou, doporučuje se snad jen tetanus, pokud je klokan ve styku s koňmi.

„Klokani nejčastěji trpí takzvanou klokaní nemocí. Jde o infekční chorobu typickou pro klokany a zároveň o chorobu, jejíž léčení je problematické,“ varuje Lukáš Kadela.

Jedná se o infekci v oblasti tlamy a obličejové části, k jejímuž vzniku vede nejčastěji podávání suchého pečiva a zrní s ostrými plevami, které drobně zraňují sliznice. Pokud klokanovi začne téct z nosu hlen nebo dokonce začínají na tlamě otoky, je třeba ihned zásah veterináře.

„To, že klokan někdy zvrací nebo má průjem, je celkem normální. Jen když je zvracení dlouhodobější, obraťte se co nejrychleji na veterináře. Na průjem poměrně dobře zabírá dubová kůra a pelyněk černobýl,“ radí Jiří Jurda.

Typický mazlíček z něj nebude

Klokan je a zůstane divokým zvířetem. Proto se od něj nedá čekat, že bude poslušný jako pejsek. Samozřejmě ho lze ochočit a někteří chovatelé dokonce berou pravidelně mláďata z matčina vaku, aby si na člověka zvykla už od malička.

„Pokud je mládě včas odstaveno, tak při každodenním kontaktu s člověkem si většinou do pár týdnů získáte jeho důvěru. Pak si na zavolání přiskáče pro pamlsek a nechá se pohladit. Žádné velké mazlení od něj ale neočekávejte, je to klokan, a ne kočka nebo pes,“ upozorňuje Lukáš Kadela.

Foto: Martin Šneider

Klokany lze naučit spoustu věcí, takový mazlíček, jako kočka nebo pes, z něj ale nikdy nebude.

Častou obavou zájemců o chov klokanů je, zda nejsou pro lidi nebezpeční. U klokana rudokrkého se není třeba ničeho obávat. Tento střední druh není pro člověka nebezpečný. Nekope a neboxuje jako velké druhy klokanů, tak jak to zná většina lidí z televize.

Klokan není domácí mazlíček v pravém slova smyslu. Ale svému majiteli přináší radost už jen pozorovat jeho zvyky a život. Klokan Bennettův se dožívá v zajetí až 15 let, času na to je dost.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Dobře utajená březost

Klokani dokážou, podobně jako některé další druhy zvířat, utajit svou březost. Prostě umí pozastavit na určitou dobu vývoj oplodněného vajíčka. Samice se pak nezřídka páří dál a dochází tak k oplození dalších vajíček.

Jakmile se jedno oplozené vajíčko začne vyvíjet, je vývoj dalších vajíček pozastaven. Když se mládě narodí a začíná opouštět vak, začíná se vyvíjet další zárodek. Pokud samice o první mládě přijde, druhé se vyvíjí ihned.

Klokaní samice je schopná kojit ve vaku i dvě mláďata, která podle stadia vývoje dostávají mléko odlišného složení. Jakmile novorození klokani prokličkují srstí matky do jejího vaku, přisají se ke struku, který jim v ústech zduří natolik, že se jej nejsou schopni pustit až do okamžiku, kdy náležitě nevyrostou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám