Hlavní obsah

Jaro volá pěstitele, probuďte rostlinky k životu

Jaro je tady a s ním síla života. Po klidu se probouzejí i rostliny u nás doma v květináči a potřebují více péče než v ostatních částech roku. Energii jim dodá teplo, světlo a správná péče. Období růstu začalo v březnu a k tomu potřebují světlo, které absorbují svými listy. A ty nesmějí být zaprášené. Jak to vyřešit? Sprchou...

Foto: Zahrada na niti

Vysprchované rostliny přihnojte, třeba tzv. Červím hnojivem, které uvolňuje živiny postupně, přirozenou cestou.

Článek

Pokojovky je nutné na proceduru předem připravit. Dejte jim vodní půst a pár dní až týden před lázní je nezalévejte.

Při sprchování se totiž substrát vydatně namočí, a to by některým druhům neudělalo dobře. Na dno vany dejte gumovou rohožku, aby se dno nepoškrábalo.

Nastavte vodu na vlažnou teplotu, jinak rostlina utrpí teplotní šok. Rostliny sprchujte jednu po druhé a snažte se naklonit květináč, aby voda odtékala do vany.

Vystavte pokojovky místo obrazů

Zahrada

Pozor na kaktusy a sukulenty, ty sprchu nevyžadují. Ostatní rostliny nechte ve vaně chvíli odstát, aby voda stekla z listů do odtoku a neměli jste doma kaluže.

Přesadit a pohnojit

Zkontrolujte, zda rostlina nemá malý květináč. Jestliže je celý prorostlý kořeny, dopřejte jí více místa. S novým substrátem rostlinka přijme také spoustu živin, které teď zdatně využije. V zimě, kdy má odpočívat, ji přesazování jen oslabí.

Foto: Zahrada na niti

Rostliny připravte na sprchování, zbavte je prachu na listech. Dbejte na vlažnou vodu, sprchujte je postupně a pozor na přelitý substrát.

Pokojovky je možné i dodatečně přihnojit, do substrátu přidejte například 100% přírodní Červí hnojivo, které se hodí pro většinu rostlin, kromě kaktusů a sukulentů.

Hnojivo se uvolňuje postupně, nemá žádný zápach a působí i proti hmyzu. Balení o objemu 100 ml lze sehnat už za 65 Kč, na 1 l substrátu stačí 1 čajová lžička. Rostliny, které se nepřesazovaly, stačí přihnojit 1-2 x ročně.

Foto: WestwingNow

Udělejte si radost čerstvě řezanou květinou a novou vázou. Bílá barva je nadčasová, v interiéru neruší a živé kytky v ní krásně vyniknou.

Skvělým pomocníkem v růstu rostlin je tzv. lignohumát, organický roztok plný humátů. Jde o přírodní substanci získanou extrakcí z dřevěného uhlí či rašeliny. Hnojivo působí příznivě proti škůdcům, podporuje rozvoj kořenového systému, zvyšuje příjem minerálních látek kořeny.

Pět statečných aneb Pokojovky, které přežijí přehmaty začátečníků

Jak na to

Květinářka v exteriéru

Mnoho okrasných květin začíná s výsevem právě teď. Z letniček si můžeme chystat semena afrikánů, aster čínských, slaměnek, hvozdíků apod.

Pěstujete-li mečíky, bylo vhodné na konci března dát uskladněné hlízy narašit do tepla. Začít můžete sázet trvalky a bylinky.

Foto: Astoreo

Závěsný systém s květináči umožňuje jednoduché pěstování bylinek doma, na balkoně či na terase. Dřevěný rám je z borovicového dřeva s certifikátem FSC. Součástí je 6 květináčů z galvanizované oceli v moderním designu. Cena 999 Kč

Nastává také čas připravit balkonovky: seříznout přezimované rostliny, přesadit je, přihnojit, přenést na světlé místo, aby si zvykly na slunce. Měly by se pomalu začít otužovat.

Je rovněž čas vyzdobit si dekorativní truhlíky časnými jarními květinami a rychlenými cibulovinami. Skvěle vypadají macešky, primulky, narcisky a hyacinty. Chlad brzkého jara zvládnou i modřence, pryskyřníky a pomněnky.

Anketa

Máte rádi interiéry se spoustou květin?
Ano, působí to na mě velmi příjemně.
94,9 %
Toho si zrovna moc nevšímám...
2,6 %
Ne, to není nic pro mě.
2,5 %
Celkem hlasovalo 311 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Nenáročné pokojovky pro začátečníky

Nadšenci, kteří se chtějí věnovat pěstování pokojových rostlin, nebo čerství majitelé bytů často přemýšlejí nad tím, s kterými rostlinami mají začít. Vyplatí...

Trio pokojovek s designovou hodnotou

Starček, svícník, fitonie. Tyhle tři druhy vás přesvědčí, že se i z pokojových rostlin mohou stát designové objekty. Uchvacují barvami a nevšedními tvary.

Zahrádka s nápadem

Vneste do zahrady trochu originality, pořiďte si keramickou dekoraci v podobě sošky, pítka pro ptáčky nebo originálního svítidla! Nezapomeňte zahradu vnímat...

Výběr článků

Načítám