Hlavní obsah

Dřevo v krbu voní a spolehlivě vytopí celý dům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpracování a příprava dřeva je vzhledem k energetické krizi aktuální téma. Může trvat týdny, ale třeba zvládnete vše i za jedno odpoledne. Nejlepším pomocníkem při práci je řetězová pila, jež může být elektrická, akumulátorová či benzinová.

Foto: Mountfield

Benzinovou pilu GSH 510 využijete primárně na řezání palivového dřeva doma, ale nemusíte se bát vzít ji ani do lesa. Má totiž motor o výkonu 2,2 kW a americkou řeznou lištu dlouhou 46 cm.

Článek

Na zahradu, do dílny i do lesa… Řetězová pila zvládne vše, jen si musíte ujasnit, kde ji budete využívat. Máte v plánu s ní prořezávat dřeviny na zahradě, nebo zpracujete dřevo na topení, či dokonce musí zvládnout popadané stromy v lese?

O jejím výběru rozhoduje mnohé: jak často s ní budete pracovat, na jaké činnosti je určena. Podle toho se odvíjí její pohon, výkon, délka lišty apod.

Řetězová pila

Moderní technologie vládnou světu a je tomu i v případě řetězových pil. A to se projevuje v životnosti strojů, vyšších výkonech a komfortu při práci.

Pro delší životnost se nabízí tlakově litý válec motoru se stěnami opracovanými diamantem a pokovenými vrstvou niklu, kliková skříň, třísegmentová spojka a mnoho dalšího.

Pro vyšší komfort je tu propracovaný antivibrační systém pro snížení hladiny, dokonalá ergonomie a perfektní vyvážení, snadné starty díky dekompresnímu ventilu apod.

Odborníci upozorňují: kdo pracuje s pilou často a zpracovává velké množství dřeva, protože je primárním zdrojem tepla, měl by volit vyšší modely s výkonem motoru od 2,5 kW a řeznou lištou přes 40 cm. Takové pily se hodí i do lesa.

Lidé, kteří řežou dřevo hlavně na zahradě, mohou vybírat z tzv. farmářských produktů: jsou výkonné, mají nižší hmotnost a zvládnou nařezat dřevo na špalky, jsou perfektní i na odvětvování.

Drtiče a štěpkovače

  • S hromadou větví to umí drtič nebo štěpkovač. Drtiče je rozsekají na malé kousky, jež lze využít ke kompostování. Snadno si poradí i s kůrou, větvemi keřů a stromů a dalším zahradním odpadem. Štěpkovače potom rozsekají větve na trochu větší kousky, tzv. štěpky, s nimiž lze topit v krbových kamnech. Na první pohled oba stroje od sebe skoro nepoznáte, základní rozdíl se nachází uvnitř. Drtiče jsou vybaveny noži z prvotřídní oceli, které rozsekávají větve na jemnou drť. Štěpkovače pak zpracují prostřednictvím řezného kotouče větve na trochu větší štěpky, dlouhé 2,5 až 5 cm. Oba dva stroje zpracovávají větve o průměru 4,5 cm. Obsluha strojů je jednoduchá a díky kolům se dají snadno přemisťovat. Nabízejí se modely elektrické i benzinové.

Na benzin, elektrická, či akumulátorová?

Elektrická řetězová pila zvládne přípravu dřeva na topení, důkladnější prořez. Optimální příkon pro běžnou práci na zahradě je kolem 2000 až 2200 W. Příkon určuje sílu motoru pily, takže pila s výkonem 2400 W je už v nadstandardním levelu.

Elektrické a akumulátorové modely jsou nenáročné na údržbu, ekologické a vhodné i do uzavřené dílny, kde jsou výfukové zplodiny na obtíž. Výhodou je i tišší provoz na zahradách v husté zástavbě. Použití je omezeno dosahem elektrického proudu, akumulátorové limituje omezená doba provozu na jedno nabití.

Benzinové pily jsou vhodné pro osoby, které je využijí častěji a potřebují větší výkon. Zvládnou větší objem dřeva, silnější větve či kmeny stromů.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Benzínové pily, Aku pily, Elektrické pily, Řetězové pily

Reklama

Výběr článků

Načítám