Hlavní obsah

Jak se postarat o bazén po sezoně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzimní noci jsou již studené, dny jsou rovněž chladné. Na koupání už to zkrátka není. Nejvyšší čas bazén zazimovat. Není to žádná věda, zvládnete to snadno.

Foto: Mountfield

Vysavač Aquatron Seawalker vyčistí dno i stěny bazénu a také vodní linku. Na programovací jednotce stačí navolit délku pracovního cyklu, poté už pracuje sám. Na rozdíl od jiných vysavačů má zabudované cartridge – ty vypláchnete během dvou vteřin.

Článek

K péči o bazén patří kromě jarního zprovoznění také zazimování. Platí přitom, že čím více péče bazénu věnujete teď na podzim, tím méně práce vás čeká zjara.

Jak postupovat? To záleží na typu bazénu, který máte.

Sezonní nadzemní bazény

Nadzemní bazény je dobré zazimovat nejpozději, když venkovní teploty klesnou pod 10 °C. Bazén s nafukovacím prstencem kompletně vypusťte a odmontujte veškeré příslušenství – hadice a filtraci. „Očistěte vnitřní strany bazénu čistou vodou, aby při uskladnění nedošlo k poškození pláště usazenými chemickými prostředky,“ popisuje David Benda, oborník z oddělení zahrad v projektových marketech Hornbach.

Horní prstenec vyfoukněte a bazén rozložte tak, aby mohl dobře vyschnout. Teprve poté ho srolujte. „Neskládejte jej, aby nevznikly přehyby,“ zdůrazňuje David Benda.

Také vypuštěnou filtraci musíte dobře vyčistit, usazené nečistoty musejí pryč. Bazén i všechny další komponenty nadzemního bazénu skladujte na suchém místě, kde nemrzne.

Stejný postup platí pro bazény s konstrukcí. Ty rozmontujte a kovový rám s nožkami a žebříkem složte. „Kovové prvky je vhodné ošetřit proti korozi,“ doporučuje Benda. Plastovou část rovněž srolujte.

Trvalé bazény

Zazimovat je samozřejmě potřeba i nadzemní bazény, které jsou na zahradě posazené natrvalo, stejně tak ty „klasické“ zapuštěné do země.

„Zazimování proveďte nejpozději ve dnech, kdy se minimální noční teploty vzduchu ještě nedostávají trvale pod bod mrazu. A kdy se teplota vody v bazénu pohybuje mezi 10 až 15 °C,“ říká Radek Hanzlík, produktový manažer společnosti Mountfield.

Foto: Mountfield

Vysavač Intex umožní efektivně vyčistit dno i stěny vašeho bazénu. Nevyžaduje zapojení do elektřiny. Pohybuje se pomocí síly filtračního čerpadla, které vrací vyčištěnou vodu do bazénu. Cena 3990 Kč.

Nejprve vodu v bazénu vyčistěte od různých mechanických a organických nečistot, tedy prachu, listí, hmyzu, větviček apod.

Vhodným pomocníkem je hladinová síťka, velký kartáč a ideálně i bazénový vysavač (poloautomatický, automatický).

Ošetření vody

Přichází čas na úpravu vody. Z trvalých bazénů se totiž ani na zimu nevypouští. „Hodnota pH by se měla pohybovat v rozmezí 7,0–7,4 a množství chloru by mělo být 0,3–0,6 mg/l,“ vysvětluje Radek Hanzlík. Správné hodnoty změříte kapkovým, nebo proužkovým testrem.

Podle potřeby použijte přípravky Alkalita plus, pH minus nebo plus a Chlor šok. Po aplikaci těchto přípravků nechte pískovou filtraci běžet ideálně celý den.

Upuštění vody

Dále snižte hladinu vody asi o 10 cm pod skimmer, případně 10 cm pod vratnou trysku (pokud nepoužíváte zátku vratné trysky).

Například u bazénů Albixon řady Benefit, které mají inovativní technologii, stačí jen vypustit vodu z trubek a přelivového žlabu, trysky zazátkovat a vložit dilatační plováky. Hotovo? Na řadu přichází očištění stěn bazénu pod i nad hladinou.

Foto: Hornbach

Část vody před zimou z bazénu odčerpejte. Ideálním pomocníkem je ponorné čerpadlo, např. for_q FQ-­KW 12.500, které pořídíte za 2690 Kč.

Odpojení hadic, filtrace i ohřevu

Teď už chybí jen odpojení všech technologií, které u bazénu využíváte. Demontujte čerpadlo (pískovou filtraci) a vylijte z něj i z potrubí a hadic zbylou vodu. Všechny součásti filtrační jednotky uložte na suchém místě chráněném před mrazem.

Odpojte i solární ohřev, vylijte z něj zbylou vodu a ukliďte jej do prostor, kde neklesne teplota pod nulu.

Trochu náročnější disciplínou je zazimování tepelného čerpadla. „Odpojte ho od sítě a uzavřete obtokové ventily. „Vypusťte z čerpadla vodu odšroubováním potrubí z obou přípojek filtračního okruhu. Zbylou vodu ve výměníku čerpadla vysajte do sucha. Našroubujte potrubí zpět, ale nedotahujte, aby se do čerpadla nedostaly nečistoty nebo voda,“ popisuje Hanzlík.

Poslední krok

Do vody v bazénu aplikujte přípravek, který slouží k zazimování vody venkovních bazénů, zabraňuje růstu řas a usnadňuje čištění bazénu na jaře.

Pak už jen stačí zakrýt bazén krycí plachtou. Dokonalým pomocníkem pro zimní spánek vašeho bazénu je ale jednoznačně bazénové zastřešení.

Anketa

Už máte zazimovaný bazén?
Ano, už jsme ho zazimovali.
28,6 %
Brzy na to skočíme.
41,6 %
Ne, ještě není potřeba.
16,2 %
Ne. My ho nezazimováváme.
6,7 %
Nemáme bazén.
6,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 315 čtenářů.

Reklama

Související články

Vodu v bazénu vám ohřeje energie ze slunce

Máte rádi teplou vodu nebo si chcete prodloužit koupací sezonu? Pak není nic jednoduššího než si k bazénu pořídit solární ohřev vody. Díky němu budete mít...

Voda v zahradě má mnoho podob

Jezírko blyštivé jako vyleštěné zrcadlo, čiperná stružka nebo třeba rybník vonící puškvorcem. Voda, ať jí dáme jakoukoli tvář, promění zahradu v magický...

Výběr článků

Načítám