Hlavní obsah

Co dělat, když z kohoutku teče tvrdá voda

Právo, Karolina Černá

Účinek pracích a čisticích prostředků v tvrdé vodě klesá, vodní kámen se usazuje uvnitř pračky, myčky, zatěžuje tepelné kotle, bojlery, teplovodní topnou soustavu. Velmi tvrdou vodu je proto nutné tzv. změkčit.

Foto: Grohe

K pití je vhodná středně tvrdá voda, třeba i chlazená nebo jemně perlivá, jak ji připraví modul Blue Home.

Článek

Pokud po umytí nádobí nalézáme na jeho povrchu bílé skvrny, neustále odstraňujeme vápenaté usazeniny v rychlovarné konvici, vnímáme, že usazeninami trpí sanita v koupelně, měli bychom se poohlédnout po změkčovačích vody.

I několikamilimetrová vrstva vodního kamene snižuje účinnost spotřebiče nebo tepelného zařízení o desítky procent. Tím rostou náklady na jejich provoz, nemluvě o krácení životnosti.

Volbu typu změkčovače v podobě úpravny vody pečlivě zvážíme s ohledem na míru její tvrdosti.

Úpravny vody

Změkčit vodu lze chemickým procesem pomocí soli. Úpravnu instalujeme nejlépe u místa vstupu vody do domu nebo tam, kde ji potřebujeme, např. před ohřívač vody či jiný spotřebič.

Nádrž/kabinet úpravny obvykle tvoří silně kyselý katex, změkčovací pryskyřice, v sodíkové formě. Systém se napojí do elektrické sítě a pravidelně potřebuje doplňovat solnou náplň. Solanka vzniklá procesem končí v odpadní vodě.

Změkčovače bez soli spočívají ve fyzikální úpravě vody, fungují bez přívodu elektřiny. Většinou výrobci využívají speciální magnetické pole bránící tvorbě vodního kamene přeměnou krystalické struktury vápenatých, hořečnatých sloučenin a ostatních minerálů. Rozbitím struktury vzniká podstatně jemnější mikroskopický kal, který je odplaven společně s vodou.

Foto: Geocentrum

Úprava vody systémem Anticalc Plus je založena na totální destrukci krystalů vápníku na nanokrystaly. Využívá specifické fyzikální pole bránící společně s hydrodynamickými vlastnostmi vody tvorbě krystalů a jejich ulpívání na pevném povrchu zařízení.

U všech úpraven vody musí být uvedeno, jaký průtok v m3 za hodinu zvládnou a maximální teplota protékající vody.

Některé firmy nabízejí modely určené zvlášť pro studenou vodu a zvlášť pro teplou vodu. Důležité pro nás jsou i další údaje: spotřeba energie, způsob připojení k potrubí, postup obsluhy a péče.

Ochrana spotřebiče

Ceněnými bojovníky s vodním kamenem jsou čisticí prostředky jako ocet s vodou, případně ocet a soda, z nichž lze vytvořit pastu. Samozřejmě existuje mnoho pracích a čisticích prostředků doporučovaných výrobci, včetně povrchů koupelnové sanity speciálně upravených tak, aby na nich minerální kapičky neulpívaly.

Žijeme-li v regionu s velmi tvrdou vodou, volíme raději spotřebiče, které si s ní lépe poradí. V myčce používáme mycí tablety na nádobí, spotřebič má také změkčovač se zásobou soli, která zabraňuje usazování vodního kamene a kterou musíme doplňovat.

Myčka pravidelně změkčovač proplachuje. Pračce pomáhají tablety nebo prášky často doporučené výrobcem, některé prací přípravky změkčovače dokonce obsahují.

Foto: Catler

Tvrdá voda o sobě dává vědět minerálními usazeninami v konvici. Údržba rychlovarné konvice SP 8010 je díky skryté spirále snadná a bezpečná.

Vodnímu kameni snáze odolává rychlovarná konvice s topným plochým dnem, které ošetříme tekutým odvápňovačem nebo roztokem vody a octa, eventuálně vodou s trochou kyseliny citronové.

Trh nabízí také filtrační konvice se speciálními filtračními patronami na jemné změkčení vody. Pozor! Nezaměňujme je s druhem filtračních konvic, které odstraňují pouze chlor nebo mají zvýšenou kapacitu na odstranění těžkých kovů.

Zjišťujeme kvalitu
Používáme-li vodu ze studny, necháme provést její odborný rozbor, a to nejen z hygienických důvodů. Kromě přesného zastoupení minerálů totiž odhalí i přítomnost virů a bakterií.
Když využíváme vodu z veřejné vodovodní sítě, ověříme její tvrdost u dodavatelské vodárenské firmy.
Na internetu lze najít mapu kvality vody ČR, včetně těch lokálních.

Anketa

Už vám tvrdá voda zničila doma nějaký spotřebič?
Ano, už několik.
74,9 %
Nejsem si jistá/ý.
9,6 %
Ne, pravidelně ji změkčujeme.
7,8 %
Ne, protože nemáme tvrdou vodu.
7,7 %
Celkem hlasovalo 1442 čtenářů.

Co se vyplatí vědět

  • Tvrdost vody určuje obsah v ní rozpuštěných nerostů, nejčastěji vápenatých a hořečnatých iontů.
  • Změkčování vody je vžité označení pro odstraňování/snížení kationtů vápníku a hořčíku z vody či pro změnu jejich struktury.
  • Snížení tvrdosti vody je výhodné z užitného hlediska. Úpravnou změkčená voda vyhovuje praní, mytí i spotřebičům.
  • Výrazné odstranění vápníku může v dlouhodobém horizontu ovlivnit acidobazickou rovnováhu organismu, který vodu přijímá. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám