Hlavní obsah

Výtvarnice Sylva Francová a její nový byt v domě z první republiky

Právo, Zdeněk Smíšek

Z paneláku na Jižním Městě se Sylva Francová s rodinou přestěhovala do bytu ve zrenovovaném domě z první republiky. Kousek od jejího milovaného Vyšehradu! Téměř pohádkový příběh a ani po roce bydlení se naše hostitelka nepřestává radovat z nového prostředí a jeho zabydlování.

Foto: Milan Malíček, Právo

Televize v obýváku není, děti mají své programy v počítači. Fikus benjamin tu nechali původní majitelé a stále mu to u oken svědčí. Přežil i rekonstrukci, kdy se postupně modernizovala jedna místnost po druhé. A to se nakonec zasekávaly i trubky k topení.

Článek

Jedním z hlavních důvodů ke změně bylo přání dnes dvanáctiletých dvojčat, aby každé mělo svůj pokojíček. I když výtvarnice Sylva Francová tvoří doma, vlastní pracovnu – ateliér tolik nepotřebuje. Stačí jí pracovní stůl v rohu obývacího pokoje. Kreslí totiž většinou elektronickou tužkou rovnou do počítače, i když skicák a tužku používá také.

Foto: Milan Malíček, Právo

Výtvarnice Sylva Francová

Změna plánu

„Původně jsme si všichni mysleli, že větší byt získáme výměnou s mými rodiči, kteří bydleli také v paneláku kousek od nás a kde jsem vyrůstala. Nakonec jsme si to ale rozmysleli. Rodičům je v bytě dobře. A už jen stěhování jejich obrovských knihoven by byl problém,“ usmívá se Sylva a dodává další perličku na náhrdelník příběhu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sklo, okno do předsíně nad dveřmi bylo vytvořeno jako parafráze původního trojokna, které se nepodařilo zachovat po změně dispozice. Ale původních prvků tu záměrně zůstalo dost – kliky, vypínače, zásuvky.

„Maminka nám akčně pomáhala procházet inzeráty a při pohledu na jednu fotku jí byl byt povědomý – linie oken přes roh obýváku je nepřehlédnutelná. A opravdu, bydlívala tam její dávná kamarádka, se kterou se v minulosti navštěvovala, a s její dcerou, která tu nyní bydlela, jsme se pak už rychle dohodli.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nová kuchyň zásadně proměnila dispozici bytu.

I když bylo jasné, že zde bude nutná rekonstrukce. Hlavně jsem toužila přesunout kuchyň z okrajové části bytu do jeho středu. A tak jsme zrušili pokojík – tak na jednu postel a okno – pro služku. Vznikla tím další pěkná a poměrně velká místnost z bývalé kuchyně, kterou jsme přesunuli na druhou stranu stěny, kde dřív byla jídelna – vítací salon. Nakonec tu holky sice vlastní pokoje nemají, ale v jednom velkém jsme jim udělali předěl ze skříní a knihovny a každá tak má přece jenom své zákoutí.“

Foto: Milan Malíček, Právo

K jídelnímu stolu se vejde hodně lidí a mají tak své kouzlo i rodinné oslavy.

Perličky na zdech a v knihovnách

Příjemně zařízeným bytem, kde retro nábytek v obýváku koresponduje s kouzlem místa, se „vine nit“ potvrzující, že zde bydlí výtvarnice. Keramické sošky, ušité figurky připomínající dobu, kdy paní Sylva dala před časem podobu televizní znělce a animacím pro děti, dětské knihy ilustrované naší hostitelkou i obrazy na zdech od kamarádů výtvarníků.

Foto: Milan Malíček, Právo

S rekonstrukcí pomáhal hlavně kamarád architekt a jeho spolupracovníci. Předěl mezi novou kuchyní a obývákem zůstal zachován. Trojdílné dveře zatím ve sklepě čekají na svoji další příležitost.

„Je pravda, že jsem si kreslila odmalička a do slohu v první třídě jsem napsala, že budu malířka. Cesta byla ale komplikovanější, úplným omylem byla střední ekonomická škola. Poté ovšem následovaly krásné výtvarné roky na nástavbě na Hollarce. A na vysněnou akademii jsem se dostala až v průběhu studia na pedagogické fakultě. Na Akademii výtvarných umění jsem studovala grafiku u profesora Lindovského a potom jsem přešla do ateliéru nových médií vedeného Veronikou Bromovou.

Foto: Milan Malíček, Právo

„Na stěnách mám ráda obrazy od mých kamarádů, třeba i půjčené nebo na výměnu. Do velkého bytu jsem se těšila už jenom kvůli stěnám, na které budu moci věšet obrazy.“ Pokoj pro hosty a pracovna zároveň jsou toho důkazem.

Vždycky mě bavilo věnovat se kresbě a ilustraci, ale zároveň jsem ve své volné tvorbě pracovala s fotografií a videem. Ráda jsem ve svých fotografických projektech zpracovávala téma sídliště, kde jsem dlouho žila a vyrůstala. Hodně jsem také fotila, když jsem byla s holčičkami doma a ovlivňovaly přímo i nepřímo mou tvorbu.“

Vyšehradská výhra

Jako bonus k novému bydlení je blízkost Vyšehradu, který měla Sylva vždy ráda. Ostatně jako celou starou Prahu, ta je jí i inspirací k autorské knize, na které právě pro Albatros pracuje.

„Velkou inspirací mi jsou i nyní mé dcery – hlavní postavičky se jmenují po nich. Příběh začíná na sídlišti a končí právě na Vyšehradě, což je vtipné, protože jsem to vymyslela ještě dříve, než jsme věděli, že se sem přestěhujeme! Také jsem si to psala a ilustrovala do šuplíku a nemyslela si, že by to někdy opravdu vyšlo. Je to vlastně obrazová, faktografická kniha pro děti. Jsou tam i hlášky, které moje holčičky opravdu používají.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Dvanáctileté slečny se také dočkaly svého soukromí a pohodlí, byť v jedné místnosti.

Ale nepůjde o první spolupráci s tradičním vydavatelským domem. Nedávno vyšla kniha pohádek Sáry Saudkové s ilustracemi Sylvy Francové, která si na nedostatek práce nemůže stěžovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

„Jezdívala jsem ze sídliště na Vyšehrad kreslit a randit. A že teď tady nedaleko bydlím, tak to je sen, o kterém jsem si nikdy nemyslela, že se uskuteční. A ještě vlastně do bytu od lidí, které přes maminku známe. To mě opravdu nikdy nenapadlo. Je to kousek pěšky i k Vltavě, kde jsem byla v zimě bruslit a připadala si jako v dávných časech. Je to pro nás všechny opravdu velká změna. I když jsem si svého času užívala i sídliště, tak teď to tady miluji. Při první procházce z bytu na Vyšehrad jsem byla z těch krásných výhledů na Prahu úplně dojatá.“

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám