Hlavní obsah

Fenomenální Versaceho vila byla prodána. Nový majitel za ni dal 800 miliónů

Novinky, nes

A je to tady! Jeden z nejznámějších domů v Miami na Floridě je po více než ročním čekání konečně prodán. Řeč je o sídle slavného návrháře italského původu Gianniho Versaceho. Dům se po jeho smrti stal kultovním místem, neboť tisíce fanoušků chtějí vidět a vyfotit si schody, na nichž byl módní guru v roce 1997 zastřelen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rezidence v Miami, ve které byl zastřelen módní návrhář Gianni Versace, byla vydraženaVideo: Reuters

 
Článek

Novým majitelem nemovitosti se stala společnost VM South Beach, která je úzce spjatá s newyorskou rodinou Nakashů, kontrolující módní značku džínového oblečení Jordache. Za sídlo zaplatili v dražbě 41,5 miliónu dolarů, tedy 799,29 miliónu korun.

Foto: Profimedia.cz

Vila Gianniho Versace se stala po jeho smrti poutním místem. Všichni chtějí vidět schody, na nichž byl světový módní návrhář zastřelen. Důvod jeho smrti dodnes nebyl přesvědčivě vysvětlen, protože vrah spáchal sebevraždu dřív, než jej dopadla policie.

Vyvolávací cena činila 25 miliónů dolarů, což je přesně o sto miliónů méně, než byla původní částka, za níž chtěl dosavadní majitel, telekomunikační magnát Peter Loftin, objekt před více než rokem prodat. Později musel tuto částku snížit na 75 miliónů dolarů (1,444 miliardy korun), ale ani to nestačilo. Protože se Loftin ocitl ve finančních potížích, potřeboval sídlo stůj co stůj prodat, takže je nakonec nabídl v dražbě, jíž se účastnil mj. i miliardář Donald Trump.

Foto: Profimedia.cz

Interiér vily patří k tomu nejkrásnějšímu, co lze vidět, pochvaluje si nový majitel sídla Joe Nakash.

Nový majitel Joe Nakash neskrýval po úspěšné koupi radost: „Ten dům je už dnes součástí historie. Stačí se tu zastavit a vidíte, jak sem přicházejí lidé a fotí si to místo (schody, na nichž byl Versace zastřelen - pozn. red.). A interiér je to nejhezčí, co jste kdy mohli spatřit. Věřím, že to celé má hodnotu 100 miliónů dolarů, takže jsem koupil velice levně.”

Nakash plánuje v místě, kde vrah Andrew Cunanan věhlasného návrháře v roce 1997 zastřelil, instalovat pamětní plaketu, na níž by bylo Versaceho jméno společně s datem jeho smrti.

Foto: Profimedia.cz

Svého času byla údajně pouze koupelna Donatelly Versace zařízena vanou.

Sídlo, podobně jako jeho bývalý majitel, se stalo legendou. Jeho původní název zní Casa Casuarina a bylo vystavěno ve třicátých letech 20. století. Versace je koupil za 2,9 miliónů dolarů (58,9 miliónu korun) v roce 1992. Následně vydal dalších 33 miliónů dolarů (cca 670 miliónů korun) na jeho renovaci.

Velkou pozornost poutá především 16,5 m dlouhý bazén, jehož dno je vyloženo 24karátovým zlatem a nádhernou mozaikou sestavenou ze 100 miliónů kousků. Bazén byl vytvořen celý v Itálii, pak rozložen na několik částí, a ty byly poslány přes oceán do Ameriky, kde je znovu seskládal dohromady tým 75 řemeslníků.

Foto: Profimedia.cz

Pracovna. Málo se ví, že Gianni Versace měl mezi svými zaměstnanci i soukromého knihovníka, který se staral o jeho pět knihoven roztroušených po sídle.

Okolí bazénu zdobí sochy, které nechal Versace dovézt z jednoho francouzského zámečku ze 16. století. Říká se, že mozaiková podlaha rotundy, k níž bazén přiléhá, v sobě ukrývá jakýsi tajný kód.

V domě, který v posledních letech sloužil jako soukromý klub a butikový hotel, se nachází deset pokojů a 11 koupelen. V době, kdy sídlo patřilo Versacemu, byla prý jen jediná z nich zařízena vanou. Patřila Versaceho sestře Donatelle, protože údajně neměla ráda sprchy. Právě její pokoj společně s touto vanou si oblíbila i Madonna, když byla u Versaceho na návštěvě. Další slavnou návštěvnicí Versaceho vily byla britská princezna Diana.

Foto: Profimedia.cz

Interiér vily postavené ve středomořském stylu zdobí nejen nádherný nábytek, ale na mnoha místech i ručně vytvářené fresky.

Velikou publicitu svého času vyvolala toaleta za deset tisíc dolarů (192 600 korun), kterou nechal v sídle instalovat pozdější majitel Loftin. Je celá mramorová a zdobená zlatem. Na celém světě jsou jen dvě další takové.

Foto: Profimedia.cz

Dno bazénu i jeho okolí zdobí nádherné mozaiky, jejichž motiv je možné objevit na Versaceho šátcích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám