Hlavní obsah

Dům, ve kterém bydlel Freddie Mercury, je na prodej

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne londýnská vila Garden Lodge, fanouškům kapely Queen už není potřeba doplňovat více. Dobře vědí, že v ní bydlel Freddie Mercury. A právě tento dům je momentálně na prodej. Zájemce si musí nachystat přes 890 milionů korun.

Foto: Knight Frank , Profimedia.cz

Vila, v níž bydlel Freddie Mercury, je poprvé na prodej.

Článek

Vila Garden Lodge stojí v poklidné části londýnské čtvrti Kensington. Není divu, že k ní měl legendární hudebník tak vřelý vztah. Byla pro něj skutečným útočištěm, kde mohl uniknout hektickému životu na turné a během nahrávání.

Dům navrhl v novogeorgiánském stylu v roce 1907 architekt Ernest Marshall pro manželský pár malířů Cecila Reu a Constance Halfordovou. Poté měl několik dalších majitelů, až ho v roce 1980 po dlouhém hledání vhodného domova navštívil Freddie Mercury.

Vila jej prý natolik okouzlila, že se hned na místě rozhodl pro její koupi s podmínkou, že bude okamžitě stažena z nabídky na trhu. Zařízení domu pak svěřil uznávanému interiérovému architektovi a designérovi Robinovi Moore Edemu, od nějž si hned nechal připravit nákresy. Je zřejmé, že nový majitel se na konečné podobě zařízení domu velmi aktivně podílel a během dalšího desetiletí tak dům na základě jejich společných plánů prošel potřebnými renovacemi a zároveň jeho interiér získával nezaměnitelný styl odrážející hudebníkovy rozmanité zájmy.

Tento nový dům Bradleyho Coopera je jako vytržený z anglického venkova. Je ovšem v Pensylvánii

Jak bydlí VIP

Vila se zároveň postupně stávala v jistém smyslu galerií, neboť v ní zpěvák mohl vytvořit a neustále rozšiřovat sbírku nejrůznějších uměleckých předmětů i kusů mobiliáře doslova z celého světa.

Vysokou hodnotu má ovšem i vlastní zařízení interiéru, kde se pracovalo s mramorem, dřevem i dalšími materiály jen té nejvyšší kvality. Rovněž jejich zpracování je na špičkové profesionální úrovni. To vše je jen potvrzením známého faktu, jak skvělý vkus měl Freddie Mercury, i pokud šlo o design, a jaký měl cit pro detail.

Tak jako spousta věcí spojených s osobností Freddieho Mercuryho je jeho domov v jistém smyslu založený na protikladu. Vila nabízí na jedné straně velkolepé proporce, zároveň však její interiér působí pohodlným, domáckým dojmem. Není divu, že sám hudebník o ní hovořil jako o svém venkovském domě uprostřed Londýna.

Za nejpozoruhodnější místnost v domě je pak považován salon s dvojitou výškou stropu, kterou navrhl již architekt stavby pro původní majitele - malíře. Sloužil jim jako ateliér, proto do něj nechal vstupovat denní světlo dramatickým vysokým oknem sahajícím přes dvě podlaží. A k uměleckým účelům salon využíval i Mercury. Právě zde umístil svůj klavír, na němž složil mj. skladbu Bohemian Rhapsody.

Galerii tohoto salonu (původně označovanou jako Galerie pěvců) nechal hudebník pak přepracovat a nechal na ní vytvořit bar, knihovnu a hudební centrum. Ať již se sklenkou, či knihou v ruce člověk má odtud výhled nejenom na sál pod sebou, ale i dále do zahrady.

Snad nejvíce ovšem připomíná výjimečnou a eklekticky založenou osobnost zpěváka jídelna, jejíž stěny se rozhodl nechat vymalovat svou oblíbenou žlutou barvou s doplňujícími dalšími odstíny podle vlastního návrhu. Do výmalby místnosti se přitom zapojil i sám, uvádí realitní kancelář.

K hlavní hale přiléhá pak obývací pokoj zařízený v japonském stylu s velkými francouzskými dveřmi vedoucími na zahradu. Hlavní ložnice je umístěna v patře a vstup do ní vede přes šatnu, jež by mohla být sama jevištěm. Její stěna je pokryta zrcadly od země ke stropu a se skříněmi, v nichž umělec uchovával své oblečení i kostýmy.

Od té doby, co jsme s Freddiem prošli legendárními zelenými dveřmi, je to místo míru, dům skutečného umělce a nyní je čas svěřit tento pocit míru další osobě
Mary Austinová

Prací na interiéru ovšem hudebník neskončil. Jak informuje realitní kancelář Knight Frank, která prodej zprostředkovává, „Freddie také pomohl vytvořit ohromující zahradu s magickou atmosférou odloučení s velkými magnoliemi, které kvetou po celé jaro, s vodními prvky inspirovanými orientem a řadou topiárních a vzrostlých stromů“. Klid tohoto zeleného prostoru je dle makléřů doslova hmatatelný.

Dům k prodeji nabídla Mercuryho dlouholetá přítelkyně Mary Austinová, jež má k vile i 33 let po umělcově smrti vřelý vztah: „Tento dům byl tou nejskvělejší schránkou vzpomínek, protože je v každém jeho pokoji taková láska a teplo. Byla to radost bydlet v něm a mám odtud mnoho krásných vzpomínek. Teď když je prázdný, jako bych se přesunula zpět do doby, kdy jsme jej poprvé viděli. Od té doby, kdy jsme s Freddiem prošli legendárními zelenými dveřmi, je to místo míru, dům skutečného umělce a nyní je čas svěřit tento pocit míru další osobě.“

Garden Lodge je nyní poprvé po smrti hudební legendy na prodej, přičemž očekáváné nabídky mají přesáhnout 30 milionů liber, tedy více než 890 milionů korun.

Billy Joel nabídl k prodeji svůj dům na Floridě. Už potřetí

Jak bydlí VIP

Reklama

Související témata:
Garden Lodge (Kensington)

Související články

Výběr článků

Načítám