Hlavní obsah

Apartmán Adolfa Hoffmeistera jako jedinečný showroom

Sylva Svobodová, Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský byt v kubistickém domě z roku 1912 původně vlastnil spisovatel, právník a politik Adolf Hoffmeister. Inspirativní prostor zrcadlí jeho životní záliby a preference, vnímáme, že jde o „renesančního“ intelektuála i společenského člověka. Jeho apartmán ohromuje i po stole letech. Originální je knihovna, vestavěný bar i nadčasový nábytek, promyšlený do posledního detailu.

Foto: Robert Virt

V pracovně je původní nábytek, úzké zásuvky sloužily na ukládání písemností.

Článek

Apartmán o velikosti 178 m² stále vlastní rodina Adolfa Hoffmeistera, ale v pronájmu ho má firma Bomma. Slouží jí jako jedinečný prostor k prezentaci svítidel, je místem, kde se setkávají architekti, zákazníci, probíhají diskuse i workshopy pro veřejnost.

Kolekce ze skla tak mají možnost plně se ukázat v inspirativním interiéru s původním prvorepublikovým, ale i současným designovým nábytkem.

Prolínání původního se současným

Krásný prostor k prezentaci svítidel „pod jednou střechou” navrhla a zařídila milánská interiérová designérka Sophie Wannenesová a kreativní ředitel Bomma Václav Mlynář.

Designérka je známá tím, že interiér připodobňuje ke scénografii a divadlu, nemá ráda studený minimalismus, odhalené stropy, betonové stěrky.

Umění na Olšanech. Hřbitovy jako galerie pod širým nebem

Cestování

Naopak, její prostory jsou plné života, barev, patternů (vzorků, šablon), miluje látky, nebojí se využívat a kombinovat různé styly.

A proto byla tou správnou osobou pro práci na prvorepublikovém dobovém interiéru, který je okořeněn i prvky současného designu.

Citlivý dotek dvou století

Původní byt Adolfa Hoffmeistera byl rozdělen na dvě části: mužskou a ženskou, a tak to zůstalo i nyní. Obývací prostor, to je mužská část, kde dominantní místo má knihovna. Majitel byl milovník knih, kterých měl tisíce, vyskládané až pod strop.

V této části je stále zachovaný původní vestavěný bar, kolem něhož proudily osobnosti někdejšího kulturního a politického života.

Architektonický skvost naproti fabrice. Byt, který nese Loosův rukopis

Tipy a trendy

V pracovně můžeme obdivovat vestavěný nábytek s typickými zásuvkami, které sloužily na uložení dopisů, právních písemností. Zajímavé jsou i původní šatní skříně, kuchyň, která je z větší části původní, i když kdysi byla růžovo-modrá.

A samozřejmě dámská ložnice, kde je mnoho nik, uměleckých předmětů, toaletní stolek se zrcadlem.

Svítidla jako šperk

Předsíň zdobí oblíbená kolekce Soup. Sklo se leskne a využívá se technologie pokovení skla: do stříbra, do modra, do zlata. Když se zhasne, sklo připomíná zrcadlo. A když rozsvítíte, je pokov průhledný.

Jan Kotěra, zakladatel české moderní architektury, navrhl v Holoubkově nadčasovou vilu

Tipy a trendy

Krásné jsou i závěsné Orbitaly inspirované pohybem planet po Galaxii. Mají barvu růžovou, clear, zelenou, světle šedou, modrou. Všechna světla jsou ruční práce, veškeré prohyby jsou originální, vytvořené dotekem, každá bublina je naprosto jiná.

Byt zdobí i česká umělecká díla, která pro tento apartmán vybrala známá kurátorka Danica Kovářová. Původní a jedinečné je dřevěné kazetové obložení stěn, které prošlo renovací.

Kubistický dům Diamant
Autorem kubistického domu z roku 1912, jenž stojí na rohu ulic Spálené, Lazarské a Magdalény Rettigové, je architekt Emil Králíček. Majitelem domu byl malíř, diplomat a spisovatel Adolf Hoffmeister, který zde také žil. Během svého pobytu v Praze v domě pobýval i Vladimir Vladimirovič Majakovskij. V interiérech domu, na chodbě a na schodišti k bytům se zachovaly kubistické prvky vybavení: lustry, lampy, schodišťová zábradlí, dveře či leptaná okenní skla.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám