Hlavní obsah

Ikonický mrakodrap Robot prochází rekonstrukcí. Výsledku se mnozí obávají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mrakodrap, jehož autorem je uznávaný thajský architekt Sumet Jumsai na Ayudhya, je jednou z nepřehlédnutelných architektonických ikon Bangkoku. Stojí v obchodní čtvrti Sathorn a svým vzhledem velice připomíná robota sestaveného z krabic naskládaných na sebe. V minulých dnech jej ovšem pokryla šedá tkanina - neklamná známka toho, že stavba prochází rekonstrukcí. Jejího výsledku se ovšem mnozí obávají. Je totiž pravděpodobné, že dům svůj výjimečný vzhled ztratí.

Ikonický mrakodrap připomínající robota prochází rekonstrukcí, výsledku se mnozí bojíVideo: AP

 
Článek

Ikonická bangkokská stavba „Robot“ prochází rekonstrukcí navzdory odporu místních kulturních a architektonických skupin, jejichž členové se obávají, že přijde o svůj charakteristický vzhled.

Mrakodrap, jenž stojí v obchodní čtvrti Sathorn, byl dokončen v roce 1986. Autorem jeho návrhu je uznávaný thajský architekt Sumet Jumsai na Ayudhya, jehož cílem bylo ve vzhledu stavby zachytit technologické pokroky bankovnictví té doby (Sumet byl později v roce 1998 prohlášen za národního umělce Thajska). Dvacetipatrová budova tak připomíná robota vytvořeného z krabic naskládaných na sebe, přičemž v nejvyšších patrech jsou dvě kruhová okna „s víčky“, která připomínají oči. Na střeše jsou umístěné dva hromosvody, které vypadají jako anténky na hlavě robota.

Jak do nejvyšších pater mrakodrapu? Lanovkou

Tipy a trendy

V těchto dnech obyvatelé i návštěvníci Bangkoku při procházce Sathornem mohou spatřit, že je budova celá zahalená šedými textiliemi a že ji obklopuje lešení. Stavba totiž prochází rekonstrukcí, jejíž součástí je instalace nové, prosklené fasády. Jinými slovy, je téměř jisté, že se vzhled stavby výrazně změní a že po rekonstrukci pozbyde svých „robotích“ rysů.

Foto: AP

Mrakodrap připomínal roztomilého robota, které si děti staví z krabic.

Právě toho se také obávají představitelé Společnosti pro ochranu národního dědictví a životního prostředí (SCONTE) a Docomomo Thailand, tedy organizací zaměřených na ochranu historických budov v zemi. Guvernér Bangkoku Chadchart Sittipunt v minulosti slíbil, že má zájem o zachování původního vzhledu budovy a že „zváží vytvoření seznamu památkově chráněných budov v Bangkoku“. Jak ale podotýká agentura AP, bangkokský robot dosud na žádném seznamu zákonem chráněných budov v zemi nefiguruje.

Vlastníkem budovy je banka United Overseas Bank (UOB), na kterou se v minulých dnech obrátil i architekt Sumet s žádostí, aby její originální vzhled zachovala. Zástupce banky mu však odpověděl, že je rekonstrukce nezbytná a že jejím cílem je zlepšit ekologické aspekty stavby, a také zvýšit pohodu zaměstnanců v ní. Sumet k tomu řekl: „Bylo bolestné vidět, že osoba, která podepsala návrh (na rekonstrukci - pozn. red.), byl známý thajský architekt, který neměl zájem o osud tohoto dědictví.“

Banka tak pouze slíbila, že v nové hale uvnitř budovy plánuje vystavit model budovy v její původní podobě.

Foto: AP

Stavba je nyní zahalena.

Anketa

Domníváte se, že by vzhled budovy měl být zachován za každou cenu?
Určitě ano!
27,4 %
Za každou cenu asi ne, ale určitě by se našlo nějaké kompromisní řešení...
54,7 %
Já nevím. To neumím posoudit.
3,4 %
Myslím, že je to zbytečné. Takové terno to zase není.
14,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 446 čtenářů.

Z nevábného odvodňovacího kanálu udělali místo, kde je radost pobývat

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Sumet Jumsai

Výběr článků

Načítám