Hlavní obsah

Bydlení na Praze 2 kazí gangy kapsářů z ciziny

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatele této městské části tíží hlavně silná doprava, kapsáři, zloději aut, narkomani a bezdomovci. Prostituci, kapsáře a bezdomovce vnímáme jako velký problém. Vyřešit ho je běh na dlouhou trať.

Foto: Petr Blahuš , Právo

Návaly lidí u tramvajové zastávky na I. P. Pavlova jsou pro kapsáře doslova božím darem.

Článek

Nové Město, Vinohrady a Vyšehrad jako typická historická centra metropole trápí zejména ty druhy kriminality, které tvoří odvrácenou tvář turistického ruchu. Podle ředitele městských strážníků v druhé městské části Václava Vozdeckého je situace nejhorší v dopravě, kde jeho lidé musí každý den řešit spoustu přestupků. Citelným problémem jsou také nájezdy organizovaných gangů kapsářů, tvořených zejména rumunskými nebo bulharskými Romy.

„Doprava, to je neštěstí. Přes Prahu 2 vede hned několik dopravních tepen a čtvrť je tak komunikačně přetížena. A co se týče kapsářů, když je hezké počasí, máme o víkendu v turistické sezóně hlášeny jen z oblasti národní kulturní památky Vyšehrad desítky okradených lidí, hlavně nepozorných cizinců,“ řekl Právu Vozdecký.

Kapsáři se již pohybují v organizovaných skupinách

Kapsáři sužují celé centrum Prahy, ale snad nejvíce si oblíbili linky metra a tramvají, které jedou přes Nové Město a Vinohrady přes Vltavu k Pražskému hradu. Spoje číslo 23 a 22 jsou již takřka kultovní, dostaly se dokonce už i do zahraničních bedekrů. Na kapsáře, využívající hlavně návaly lidí na důležitých stanicích během dopravních špiček, nepomáhá ani varování pronášené rozhlasem v tramvajích nebo vozech metra.

„Tyhle bez přehánění organizované gangy, hlavně Rumuni, Bulhaři a Slováci, však ale řádí i mimo špičku. Když chybí zmatek u nástupu a výstupu, tak ho uměle vytvoří,“ řekl Právu jeden z členů policejního „kapsatýmu“, který se specializuje na tento druh kriminality.

Podle něj navíc stoupá v poslední době agresivita členů těchto gangů, zvláště když se jim někdo postaví na odpor nebo když jsou odhaleni. „Situaci moc nevylepšuje ani naše justice. Soudci takové darebáky navzdory důkazům o jejich organizovanosti prakticky nikdy neposílají do vazby, takže kradou dál nebo zmizí z Prahy do své vlasti a už na ně nemůžeme. A když už je odsoudí, dávají jim směšné tresty,“ tvrdí kriminalista.

Vinohrady, hlavně zdejší parky, si také oblíbili feťáci. „Musíme po nich neustále uklízet, je to nebezpečná práce a také stojí město spoustu peněz,“ řekl Právu jeden ze strážníků, sloužících v druhé městské části.

Městská i republiková policie o všech těchto problémech sice ví, ale se svými počty, vybavením a za současných zákonů nejsou schopni se zločincům za volantem nebo zlodějům účinněji postavit. „Nejhorší je, že některé druhy kriminality v určitých lokalitách jsme schopni maximálně vytlačit na jiné místo, ale ne už je eliminovat,“ řekl Právu pod podmínkou anonymity jeden z pražských policejních expertů.

Kde bují zločin
Bezdomovci:Malá Štěpánská, Tylovo náměstí, I. P. Pavlova, Karlovo náměstí
Narkomani:Karlovo náměstí, Folimanka, Riegrovy sady, Malá Štěpánská
Kapsáři:I. P. Pavlova, Vyšehrad, tram. linky jedoucí přes Prahu 2 na levý břeh Vltavy
Prostituce:Karlovo náměstí, některé části Nového Města
Vykrádání aut:okolí Vyšehradu

Reklama

Související články

I bydlení na Praze 6 má svá úskalí

Ačkoliv je Praha 6 vnímána Pražany hlavně jako luxusní vilová čtvrť rentiérů, diplomatů, vysloužilých hlav států, která je ve dne v noci bezpečná...

Praha 8 vábí drobné zloděje a bezdomovce

I když se pověst zvláště dolní, „povltavské“ části pražského osmého obvodu po zničujících povodních v roce 2002 do jisté míry zlepšila, mezi lidmi stále...

Na Praze 9 přibývají loupežná přepadení

Situace je špatná už delší dobu. Kromě vykrádání aut a bezdomovců trápí obyvatele i rozmáhající se násilí. Bezpečnostní situace v deváté městské části...

Problémy betonového ráje Jižního Města

Na území Prahy 11 leží kolonie rodinných vilek nebo dokonce velké plochy lesů, ale synonymem pro tuto čtvrť je především obrovské sídliště Jižní Město,...

Výběr článků

Načítám