Hlavní obsah

Problémy betonového ráje Jižního Města

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na území Prahy 11 leží kolonie rodinných vilek nebo dokonce velké plochy lesů, ale synonymem pro tuto čtvrť je především obrovské sídliště Jižní Město, největší svého druhu nejen v Praze, ale i v republice.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Z kdysi výstavního svazáckého objektu zbyly dnes na Chodově jen obvodové zdi.

Článek

Struktuře čtvrti odpovídá zdejší pestrá paleta zločinu. „Nejvíce nás trápí drobné krádeže, hlavně zboží, v obchodním centru Chodov. Každý den tam řešíme kolem desítky podobných případů,“ řekl Právu ředitel městské policie Petr Schejbal. Podle něj strážníci mezi těmito drobnými zlodějíčky často dopadnou i velké ryby, na které je vyhlášeno celostátní pátrání.

Dalším nešvarem jsou podle něj krádeže a vykrádání aut, i když má tato trestná činnost podle něj díky spolupráci s pražskou policií sestupnou tendenci. Pro Prahu 11 je také typické vykrádání bytů, jejichž majitelé odjeli za prací do centra.

Čas od času se tu ale vyskytují také sexuální násilníci a dokonce i vrazi, jak ukazují případy z nedávné doby. V lese kolem Hostivařské přehrady se zase strážníci a policisté setkávají s bezdomovci a ilegálními zahraničními dělníky, kteří tu přespávají, a dokonce s exhibicionisty.

Hostivařská přehrada se ale zapsala i do historie nejvážnějších zločinů. V roce 1990 tady vybuchla nastražená bomba, která jen náhodou nikoho nezabila.

Pořádek hlídají strážníci na koních

Kvůli členitosti terénu nasadila městská policie Prahy 11 po patnácti letech úvah jako první v metropoli do služby strážníky na koních. Historicky první hipooddíl funguje v lesích kolem Hostivařské přehrady a v Kunratickém a Milíčovském lese od Nového roku.

„Náš jízdní oddíl tvoří čtyři strážníci a dva koně,“ řekl Právu Schejbal. Členové oddílu museli pro přijetí splnit přísné vstupní podmínky. Základem byla jezdecká licence, výborná fyzická kondice a předchozí kvalitní výsledky služby.

„Kdo chtěl do služby, musel mít opravdový zájem. Kůň totiž není auto, je nutné o něj každý den několik hodin poctivě pečovat a starat se,“ řekl Schejbal. I přes nákladnost tohoto kroku však strážníci nelitují, že si koně pořídili. „Naši občané to kvitují velmi pozitivně,“ dodal Schejbal.

Rozpadlé budovy lákají narkomany

Protože na sídlištích žije spíše věkově mladší nebo střední generace, vyskytují se tu i drogy. Jedním z nejznámějších míst, kde se lze setkat s feťáky, je polorozpadlý bývalý svazácký objekt v Starochodovské ulici.

Kolem budovy s poničeným interiérem je hromada odpadků. Stavbu sice od ulice odděluje nový plot, ale stopy na něm ukazují, že se přes něj dostanou nezvaní hosté. „A přitom to tady dřív vypadalo pěkně. Jenže úředníci to měli dávno prodat nějakému serióznímu zájemci,“ říká penzista venčící nedaleko odtud jezevčíka.

Nebezpečná místa Prahy 11
Bezdomovci:Milíčovský, Kunratický a Hostivařský les, Starochodovská 1360, Roztylská 2321 (před OC Chodov), Chilská 1 v okolí metra Opatov, rampa metra Háje
Kapesní krádeže, vloupání do aut:OC Chodov
Rušení nočního klidu, opilci:Matúškova 831 – komplex Blankyt, Brandlova 1639 – komplex Start, Jižní Město II
Narkomani:Starochodovská 1360
Problémová mládež:pergoly a zastřešené chodníky na sídlišti Jižní Město II

Reklama

Související články

Na Praze 9 přibývají loupežná přepadení

Situace je špatná už delší dobu. Kromě vykrádání aut a bezdomovců trápí obyvatele i rozmáhající se násilí. Bezpečnostní situace v deváté městské části...

Výběr článků

Načítám