Hlavní obsah

Zloději ukradli katalyzátor pojízdnému párku v rohlíku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oscar Mayer Wienermobile, unikátní auto připomínající párek v rohlíku, se stal terčem zlodějů katalyzátorů v Las Vegas.

Foto: Profimedia.cz

Oscar Mayer Wienermobile na ilustračním snímku z roku 2015

Článek

Katalyzátory aut jsou častým cílem lupičů, neboť jsou dostupné zespodu vozu, většinou nejsou nijak chráněné a jejich prodejem se dá vydělat relativně dost peněz, protože obsahují drahé kovy. Člověk by si ale řekl, že si lupič vybere nějaké nenápadné auto.

Neznámí zloději v USA však ukradli katalyzátor jednomu ze šesti Wienermobilů - v podstatě pojízdných reklam na výrobce uzenin Oscar Meyer. Podle místního zpravodajského webu 8NewsNow, který o incidentu informuje, se to stalo v Las Vegas v noci ze středy na čtvrtek minulého týdne.

Stroj musel být odtažen do servisu, kde náhodou měli univerzální katalyzátor, který pasoval. Řádná oprava však bude náročnější a zdlouhavější, neboť dodání správného katalyzátoru bude trvat měsíc až dva. Kromě katalyzátoru však lupiči poničili i těsnění a čidla.

Policie odhalila gang zlodějů katalyzátorů, operoval po celé republice

Krimi

Krádeže katalyzátorů se v USA rozmohly s pandemií koronaviru, protože ceny vzácných kovů vylétly vzhůru. Obsah rhodia, platiny či palladia stojí zločincům za to, aby katalyzátor kvůli těmto kovům z auta vyřezali. Jen v Las Vegas řešila policie loni na 2600 takových krádeží, o 72 % víc než o rok dříve.

Kromě klasického pojištění může být obranou proti krádežím navaření klece okolo katalyzátoru, jak občas někteří kutilové zveřejňují na sociálních médiích. Samozřejmě jde bruskou uříznout i tu klec, ale trvá to déle, a tak existuje šance, že se lupič rozhodne vybrat si jiné auto. A také to není řešení vhodné pro každé auto.

Republikánský reprezentant za stát Indiana v lednu navrhl nový zákon ve snaze problémy s krádežemi katalyzátorů omezit. Pokud projde, americká auta by na katalyzátorech musela mít vyražený kód VIN a také by musely vznikat záznamy o obchodech s katalyzátory, píše web Carscoops.

Do minuty škoda za tisíce. Video z Washingtonu ukazuje bleskurychlou krádež katalyzátoru

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám