Hlavní obsah

Do minuty škoda za tisíce. Video z Washingtonu ukazuje bleskurychlou krádež katalyzátoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podobně jako krádež auta i krádež jeho katalyzátoru může být otázkou několika sekund. „Předvedli“ to zloději v americkém Washingtonu, navíc přímo pod kamerou za bílého dne. Policie je stále hledá.

Foto: Profimedia.cz

Katalyzátor (na ilustrační fotografii) je u starších aut často snadno přístupný zespodu vozu.

Článek

Pro co největší snížení rizika přistižení musí být akt krádeže čehokoliv co nejrychlejší. Zločinci si to uvědomují a některá moderní auta jsou dnes schopní ukrást doslova během několika vteřin. A jak ukazuje video z okresu Pierce ve státě Washington, někteří lupiči jsou podobné rychlosti schopni i při krádeži katalyzátoru.

Podle data ve videu ke krádeži došlo koncem května, policejní sbor okresu Pierce ve státě Washington, kde se stala, však záznam zveřejnil až koncem minulého týdne s prosbou o pomoc s identifikací zločinců. Ti byli vskutku drzí – katalyzátor ukradli přímo před domem majitele vozu a za bílého dne.

Náhodou našel auto, které mu ukradli před 17 lety

AutoMoto

Ze tří aut na příjezdové cestě si vybrali to nejstarší – pick-up značky Ford. Hlavně ale možná proto, že se pod něj snadno dostali i s akumulátorovou pilou; cadillac i mazdu by museli zvedat zvedákem. Pilou katalyzátor odřízli, vrátili se s ním do své bílé acury, kterou přijeli, a zmizeli. To vše během necelé minuty. Majiteli auta způsobili škodu za několik stovek dolarů.

Krádeže katalyzátorů jsou v USA v poslední době na vzestupu. Obsahují platinu, palladium a rhodium, třebaže ve velmi malém množství, takže jsou drahé jak na trhu nových dílů, tak i na trhu s použitými autodíly. Kradený katalyzátor navíc není jak poznat od toho, který majitel či autovrakoviště vyřezali z auta legálně při jeho likvidaci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám