Hlavní obsah

Že auto roku není české? Součástky dodává řada tuzemských firem

Autem roku 2019 je v ČR Ford Focus - nikoliv novinka mladoboleslavské Škodovky, nýbrž čtvrtá generace Focusu, ikonického modelu pro evropskou divizi americké značky Ford. Za české auto ho tedy označit nelze, ale přesto v něm česká stopa nechybí.

Foto: Ford

Ford je sice americká značka, ale do Focusu (na snímku) dodává součástky řada firem působících v Česku.

Článek

Pro Focus, a ostatně i pro většinu dalších nominovaných automobilů, dodávají součástky firmy, které mají výrobní i vývojové závody v České republice. I proto Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP) uděluje každoročně označení „Dodavatel pro Auto roku 2019 v České republice”.

K firmám, které ho letos získaly, patří např. Continental Barum s výrobním závodem v Otrokovicích, která vozu dodává pneumatiky. Dodavatelem ložiskových kroužků do převodovek je firma Koyo Bearings - původem japonská firma s fabrikou v Olomouci.

Foto: Koyo Bearings

Takhle vypadá fabrika Koyo Bearings zevnitř.

Za zmínku stojí také firma Varroc Lighting, která pro Ford vyrábí světla v Moravskoslezském kraji už léta. Právě tato firma během loňského roku výrazně rozšířila své výrobní kapacity v Rychvaldě. [celá zpráva]

Podle Miroslava Konvaliny ze Sdružení automobilového průmyslu se řada společností na seznamu objevuje opakovaně. Např. právě zmíněné Koyo Bearings i Varroc Lighting získaly titul Dodavatel pro Auto roku i loni, kdy porota ocenila Škodu Karoq. [celá zpráva]

Foto: Marek Bednář, Novinky

Varroc Lighting dodává světla značkám Škoda, Land Rover, Mercedes-Benz i Tesla, mimo mnoha jiných.

Oceněných firem je letos celkem dvanáct. Mimo zmíněných také A.Raymond Jablonec, Borgers CS, BOS Automotive Products, Brano Group, Gumotex, Kamax, Saar Gummi Czech, TRCZ a Witte Nejdek.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám