Hlavní obsah

Vzkříšení francouzské legendy. Delage útočí rovnou na rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historická francouzská automobilka Delage, která prakticky dlouhých 65 let neprodukovala žádné vozy, se pokouší znovu nastartovat. Se svým novým hyperautem chce přímo zaútočit na rekordní čas produkčních silničních vozů na německém okruhu Nürburgring.

Foto: Delage

Delage D12

Článek

Hyperauto nese název Delage D12 a pod kapotou bude mít obří, 7,6litrový objemný dvanáctiválcový motor s výkonem 1085 koní a menší elektromotor. Auto chce na Nürburgringu zaútočit na čas Lamborghini SVJ, které drží rekord 6 minut a 44,97 sekundy z července 2018.

Hyperion XP-1 je supersportem budoucnosti na vodík

AutoMoto

Výrobce tvrdí, že jednomístný model D12 vyrobí ve dvou variantách, GT a Club. Druhá jmenovaná verze by měla být tou rychlejší. Z 0 na 100 km/h zvládne údajně zrychlit za 2,8 sekundy a maximální rychlost má přes 370 km/h.

Hmotnost přitom ani v jedné z variant nepřesáhne hranici 1400 kilogramů díky hojnému užití karbonu.

Foto: Delage

Delage D12 má mít pod kapotou motor o objemu 7,6 litru i elektromotor.

D12 je prvním autem firmy Delage v novodobé historii značky. Jedná se o vzkříšení legendy po 65 letech. Delage vzniklo v roce 1905 a začalo brzy zapisovat velké výsledky při závodění. Její luxusní modely D6 a D8 jsou legendární. Nyní provoz obnovil nový ředitel Laurent Tapi.

Delage plánuje novinku začít vyrábět v příštím roce a vznikne údajně jen 30 kusů. Cena bude vysoká. Automobilka si bude vůz cenit na přibližně 47,6 milionu korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám