Hlavní obsah

Výrobce vdov i limuzína, v níž si hověla Marta Gottwaldová. V Plzni se otevírá unikátní muzeum veteránů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Jedno z nejreprezentativnějších českých automobilových a motocyklových muzeí se v pátek otevírá v plzeňském Depu. Mimořádné je vystavenými exponáty, nechybějí třeba prezidentské limuzíny i režimem pro návštěvníky – ty bude netypicky provázet průvodce.

Depo Moto Art, nové muzeum veteránů v plzeňském DepuVideo: Ivan Blažek, Novinky

 
Článek

„Na jednom místě je tolik unikátních věcí, že bychom byli neradi, kdy lidé něco přehlédli,“ řekl Právu Roman Jurečko, předseda správní rady Nadačního fondu Plzeň sobě, který za vznikem expozice Depo Moto Art stojí. Karel Ksandr, generální ředitel Národního technického muzea, ji při zářijové prezentaci ohodnotil slovy: „Je to malý zázrak.“

K vidění je na padesát automobilů, především z ucelené kolekce vozů Praga, kterou dal dohromady Emil Příhoda. „Všechno nejvzácnější je tady,“ sdělila už dříve Zuzana Heroldová Příhodová, která sbírku svého otce vlastní. Jsou tady pragovky, v nichž jezdil Masaryk nebo Beneš. Marta Gottwaldová, žena prvního „rudého“ prezidenta, i filmová star Lída Baarová.

Foto: Ivan Blažek

Pragovka, v níž jezdila Lída Baarová.

Výrobce vdov

Druhou část haly, která ještě před deseti lety sloužila jako trolejbusové depo, patří zejména sedmi desítkám motocyklů českobudějovického sběratele, cestovatele a spisovatele Petra Hošťálka. Stojí tu třeba vozy Hurikán, tedy československé poválečné tovární závodní speciály. Nebo motorka nazvaná Výrobce vdov. „Tak se říkalo britskému stroji Vincent HRD – to byla zlá a velmi rychlá motorka, první sériově vyráběný superbike, který jezdil až dvě stě za hodinu,“ podotkl Hošťálek, který bude v muzeu působit i jako jeden z průvodců.

Trolejbus veterán měl skončit ve šrotu. Bude ozdobou sbírky

Koktejl

Stejně jako kurátor muzea a jeden z iniciátorů jeho vytvoření František Čečil. Z jeho sbírek je tady mimo jiné závodní vůz Hakar, s nímž dvakrát vyhrál titul mistra Evropy. Expozice doplňují jízdní kola sběratele Stanislava Cinka a umělecké předměty.

„Každé dva měsíce chystáme nějaké novinky,“ prozradil Jurečko. „S nástupem jara například vystavíme několik historických i současných kabrioletů, v květnu připomeneme osvobození Plzně americkou armádou,“ upřesnil. Americký koutek s bustou generála Pattona je tady ostatně k vidění už teď.

Rezervace nutná

Ke vstupu do muzea je nutné zakoupit vstupenku přes rezervační systém, který je k dispozici na webu www.depomotoart.cz. „Skupiny mohou mít až čtyřicet účastníků, doba prohlídky bude do pětasedmdesáti minut,“ uvedla ředitelka nadace Kristýna Nachtmann Švédová.

Čerstvě zkolaudovaný objekt má nadace v nájmu od města. „V příštím roce chceme dokončit fasádu směrem do areálu Depa,“ doplnil Jurečko.

Hurvínek dostal zpátky hlavu, kterou mu srazili mladí plzeňští hokejisté

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám