Hlavní obsah

Hurvínek dostal zpátky hlavu, kterou mu srazili mladí plzeňští hokejisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňské náměstí Republiky už zase zdobí bronzová socha Hurvínka, kterou v září poničili plzeňští juniorští hokejisté. Sportovci se k činu přiznali a způsobenou škodu si odpracují.

Na náměstí Republiky v Plzni je znovu opravena socha Hurvínka. Jeho hlavu urazili mladí plzeňští hokejisté. K činu se ale přiznali. Video: Klára Mrázová, Právo

 
Článek

Parta asi osmi mladíků se po zápase domluvila a večer vyrazila do města. Zastavila se u sousoší Spejbla a Hurvínka. „Fotili jsme se. Seděli na tom, opírali se a pak Hurvínkovi spadla hlava. Nebyl to ale žádný úmysl,“ zdůraznil sedmnáctiletý hokejista Jonáš.

Hned následující den vyrazili na policii. „Byla to klukovina. Chtěli jsme ji ale řešit, proto jsme se přiznali,“ řekl Jonáš. Stejně situaci hodnotil i o rok starší spoluhráč Miroslav. „To, co jsme udělali, byla hloupost. Teď to napravíme. Asi budeme na náměstí uklízet,“ doplnil.

Mladé sportovce zřejmě čekají veřejné práce. „Zatím neznáme přesnou škodu, ale bude se pohybovat od šedesáti do sta tisíc korun,“ vyčíslil Roman Jurečko z nadačního fondu Plzeň sobě, který nechal v roce 2020 Spejbla a Hurvínka do centra instalovat. „Komunikoval jsem s rodinami, ty se k tomu postavily čelem. A hoši budou mít nějaké brigády. Rád bych, aby se postarali o zeleň,“ nastínil Jurečko.

Foto: Klára Mrázová

Sedmnáctiletý hokejista Jonáš s autorkou sousoší Leou Vivot.

Hokejisté v pondělí dorazili na plzeňské náměstí, kde už znovu stojí opravený Hurvínek. Mimo jiné rozdávali dětem dárky. „Chtěli jsme to nějak odčinit, proto jsme přišli,“ vysvětlil Jonáš. Přiletěla také kanadská sochařka českého původu Lea Vivot, jež sousoší vytvořila. „Byla to opravdu náhoda, klukovina. Beru to tak. Naši studenti mají víc síly, než si myslí. Ať ji ale uplatní jinde, ať změní svět,“ přála si autorka.

Už několikrát se v minulosti stalo, že její díla vandalové poškodili, nebo dokonce ukradli. „V Torontu někdo sochu odřízl, policie už ji nenašla. V New Yorku a Montrealu se o to jenom pokoušel,“ uvedla Vivot.

Foto: Klára Mrázová

Plzeňští juniorští hokejisté rozdávají dětem dárky u sousoší Spejbla a Hurvínka

Prozradila, že ke Spejblovi a Hurvínkovi přibude pes Žeryk. „Už na něm pracuji. Plzeňané by se mohli dočkat snad už příští rok,“ uzavřela.

Hurvínkovi v Plzni někdo urazil hlavu, kutálela se po náměstí

Krimi

Reklama

Související témata:
HC Škoda Plzeň

Výběr článků

Načítám