Hlavní obsah

Volkswagen představil obytnou californii nové generace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Volkswagen California přináší dvě velké novinky – plug-in hybridní pohon a druhé posuvné dveře na levé straně.

Foto: Volkswagen

Volkswagen California T7

Článek

Nový Volkswagen California je tu – a stojí na základech osobních vozů. Divize užitkových aut Volkswagenu ho totiž postavila z multivanu označovaného T7, který stojí na platformě MQB stejně jako golf, tiguan či octavia.

California se představila na düsseldorfském Caravan salonu zatím jako koncept, ovšem do sériové výroby očividně nemá daleko. Samozřejmostí je zvedací střecha, pod níž je dvoulůžko vyklopitelné nahoru do střechy, aby se člověk mohl uvnitř napřímit třeba při vaření.

Střecha je hliníková a otvírá se elektricky pomocí tabletu, umístěného nad dřezem, stejně jako všechny ostatní funkce obytné vestavby. Tablet je výklopný a může zároveň sloužit jako televize osobám ležícím na dolním dvoulůžku.

SPECIÁL: Roadtrip po Česku

Speciály

Kuchyňka s ledničkou jsou stále na levé straně auta, ovšem jsou posunuté o kus dozadu. To vytvořilo dostatečný prostor na to, aby byly i na levé straně vozu posuvné dveře. To california postavená na dodávce T6 a T6.1 neměla. Do její zadní části se nastupovalo zprava a vpravo byla i markýza, zde je totéž vlevo.

Pravé posuvné dveře však nechybí a budou k použití ve chvíli, kdy bude někdo pracovat v kuchyňce. Varná deska je totiž výsuvná; tak odhalí dřez a vytvoří prostor pro malou pracovní desku, ale zároveň zatarasí vstup do vozu levými posuvnými dveřmi. Lednička je rovněž výsuvná do prostoru vstupu.

Další velkou novinkou je pohon. Díky základu v T7 může být nová california plug-in hybridem. Největší výhoda velké trakční baterie tu je v tom, že obytná vestavba má díky ní mnohem větší zásobu elektřiny a déle tak bude možné kempovat bez připojení vozu k elektrické přípojce.

Kromě plug-in hybridu však mají být k mání i konvenční benzinové a naftové pohony, stejně jako u běžné T7, až nová california přijde ve své produkční podobě na trh někdy v roce 2024.

Test Volkswagenu Multivan T7 Long TDI: V dálkové konfiguraci exceluje

Testy

Reklama

Výběr článků

Načítám